Ολονυκτία για τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών χωρίς αποτέλεσμα

11.4.2016

Σήμερα το απόγευμα η συνέχεια των διαπραγματεύσεων

Η ολονύκτια μαραθώνια διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών δεν κατέληξε σε συμφωνία αν και έγιναν κάποια βήματα και η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 3 το μεσημέρι.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης εξερχόμενος από την συνάντηση στις 7 το πρωί δήλωσε ότι «Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια» αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία»

Επεσήμανε ότι η συμφωνία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σήμερα γιατί μετά αποχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών και πρόσθεσε ότι  έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φορολογικό και πως το μεσημέρι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Τσακαλώτος: Επιμένουμε σε 9.100 ευρώ για το αφορολόγητο

«Μπορεί να καταλήξουμε σήμερα σε συμφωνία για το δημοσιονομικό», αναφέρουν πηγές από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μάλιστα ο υπουργός παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ θα έχει διαφορετική εκτίμηση απόδοσης και θα πατήσει εκεί για να ζητήσει μεγαλύτερη μείωση Χρέους. Για το αφορολόγητο είπε «Δεν συζητάμε το αφορολόγητο. Επιμένουμε σε 9100 ευρώ».

Στουρνάρας: Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση 

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς. «’Έχουμε φτάσει κοντά» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια.

Παρέλαση υπουργών

Την πύλη του Hilton μετά τις 21:30 το βράδυ της Κυριακής άρχισαν να περνούν διαδοχικά, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι ο Γιώργος Σταθάκης για το θέμα των δανείων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, προφανώς για το μισθολόγιο, όπως και εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Τα μεγάλα «αγκάθια» 

Οι μεγαλύτερες διαφορές της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές που επιχειρείται να γεφυρωθούν εντοπίζονται στα «κόκκινα» δάνεια, τις επικουρικές, το ύψος του αφορολόγητου και τους έμμεσους φόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες και μετά από 10 και πλέον ώρες διαβουλεύσεων το Σάββατο, φαίνεται πως οι δανειστές έβγαλαν «κόκκινη κάρτα» στη συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια και επιμένουν σε μεγάλες περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν επίσης και στα φορολογικά μέτρα.

Ο κ. Τσακαλώτος ευελπιστεί να καταλήξει σε μία «κατ’ αρχήν συμφωνία» και σε δύο ξεχωριστά κείμενα (από ΕΕ και ΔΝΤ), που θα δίνουν προοπτική συμφωνίας και θα τα πάρει μαζί του στην Ουάσινγκτον, όπου μεταφέρονται τα «παζάρια» από την Πέμπτη.