Ολόκληρο οπλοστάσιο μετέφεραν οι τρεις Βρετανοί που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη

14.2.2016

Ένα ολόκληρο οπλοστάσιο μετέφεραν οι τρεις Βρετανοί Ιρακινής καταγωγής που συνελήφθησαν μετά από πληροφορίες στον Έβρο, με προορισμό τη Συρία.

Συγκεκριμένα το οπλοστάσιο περιελάμβανε περίπου 239.000 σφαίρες και 22 όπλα, εντοπίστηκε σε δύο οχήματα -ένα τροχόσπιτο κι ένα ΙΧ – στην Αλεξανδρούπολη, ενώ οι συλληφθέντες μετέφεραν και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Αρχικά, συνελήφθησαν χθες το απόγευμα δύο άτομα, 35 και 36 ετών, από στελέχη του λιμενικού, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις, λαθρεμπορία και παράνομη μεταφορά  -κατοχή- αποθήκευση όπλων και πυρομαχικών.

Μετά από παρακολούθηση πολλών ημερών και αξιοποίηση πληροφοριών, εντοπίστηκαν οι δύο άνδρες στο χώρο στάθμευσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, μέσα σε ΙΧ με συρόμενο τροχόσπιτο.

Στην έρευνα, βρέθηκαν κρύπτες μέσα στο τροχόσπιτο, στις οποίες εντοπίστηκαν:

α) δεκαοκτώ (18) πυροβόλα όπλα ραβδωτής κάννης με ένα γεμιστήρα έκαστο, εκ των οποίων τα έξι (06) έφεραν προσαρμοσμένα κλείστρα, ενώ τα υπόλοιπα δώδεκα (12) έφεραν τα κλείστρα εντός έτερης συσκευασίας,

β) είκοσι επτά χιλιάδες διακόσια πενήντα (27.250) φυσίγγια διαμετρήματος 22 χιλιοστών (22mm),

γ)  δώδεκα χιλιάδες πεντακόσια (12.500) φυσίγγια διαμετρήματος 5,5 χιλιοστών (5,5mm).

Επίσης, οι δύο συλληφθέντες είχαν πάνω τους μετρητά- ευρώ, δολάρια, λίρες Τουρκίας και δηνάρια Ιράκ- και επτά κινητά τηλέφωνα.

Από τα στοιχεία που προέκυψαν από την προανάκριση, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης που ειδοποιήθηκε προχώρησε στη σύλληψη ενός 40χρονου, επίσης Βρετανούς ιρακινής καταγωγής, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο συγκεκριμένος εντοπίστηκε στην περιοχή Τελωνείου Κήπων, σε ΙΧ με ρυμουλκούμενο όχημα. Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι μετέφερε:

α) Τέσσερα (04) αεροβόλα τυφέκια διαμετρήματος  5,5 χιλιοστών (5,5mm),

β) Περίπου διακόσιες χιλιάδες (200.000) φυσίγγια διαμετρήματος  22 χιλιοστών (22mm),

γ) Οκτώ (08) διόπτρες σκόπευσης.

Οι συλληφθέντες δήλωσαν στις αρχές ότι ανήκουν σε ομάδες που μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ ανέφεραν ότι στόχος τους ήταν να περάσουν με τα όπλα στην Τουρκία και να φτάσουν στη Συρία. Από τις έρευνες προκύπτει- από αποδείξεις και εισιτήρια που βρέθηκαν στα οχήματα- ότι οι τρεις συλληφθέντες είχαν περάσει από την Ιταλία στην Ηγουμενίτσα, ενώ νωρίτερα είχαν βρεθεί στη Γερμανία. Ακόμη, έμειναν για περίπου οχτώ ημέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν προκύπτουν προηγούμενες συλλήψεις τους ή εγκληματική δράση και εκτιμάται ότι σκοπός της μεταφοράς του οπλισμού ήταν η πώλησή του. Όσο για την προέλευση του οπλισμού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τον προμηθεύτηκαν από τη Γερμανία και την Αυστρία, προκειμένου να τον μεταφέρουν στο βόρειο Ιράκ.

Οι τρεις άνδρες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης, ενώ εντός της εβδομάδας θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή, οπότε αναμένεται να τους ασκηθούν διώξεις για κακουργηματικές πράξεις, για τον οπλισμό που μετέφεραν, καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.