Ομίχλη-Γιάννης Καλλιάνος: Πώς δημιουργήθηκε το φαινόμενο και πόσο θα κρατήσει

Ομίχλη έχει σκεπάσει πολλές περιοχές της χώρας από την Παρασκευή (05.11.2021), περιορίζοντας αισθητά την ορατότητα και δημιουργώντας προβλήματα στις πτήσεις.

Για το -ασυνήθιστο στη χώρα μας- φαινόμενο, καθώς και για τις συνθήκες που απαιτούνται για να δημιουργηθεί, μίλησε στο newsit.gr, ο Γιάννης Καλλιάνος.
Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για ομίχλη που περιορίζει πολύ την ορατότητα μετά από περίπου 100 με 150 μέτρα.
“Είναι σύνηθες να σχηματίζονται τέτοιου είδους ομίχλες, όταν επικρατούν τέτοιες συγκεκριμένες συνθήκες. Οι συνθήκες που πρέπει να επικρατούν για να κυριαρχήσουν τέτοιες ομίχλες είναι οι εξασθενημένοι άνεμοι, αυξημένες τιμές της σχετικής υγρασίας, ιδιαιτέρως τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς και υψηλές τιμές της παραμετρικής πίεσης. Αν λοιπόν, αυτά τα τρία πράγματα συμβαίνουν, συνήθως σχηματίζονται ομίχλες τις πρώτες πρωινές ώρες και διαλύονται μετά τις 10 με11 το πρωί και κυρίως στις παραθαλασσιες και παρακτιες περιοχές, αλλά και περιοχές που περικλείονται από βουνά της ηπειρωτικής χώρας”, εξηγεί ο γνωστός μετεωρολόγος.

Πόσο θα κρατήσει

Όπως αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος, το φαινόμενο θα παραμείνει για τις επόμενες δύο ημέρες και μετά θα… αποχαιρετίσει αρχικά την Αττική.
Για το λόγο αυτό, εφιστά την προσοχή στους οδηγούς αφού σημειώνει ότι “θα πρέπει να προσέξουν τις μετακινήσεις τους κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες, από τις 5 δηλαδή μέχρι τις 8”.

Της Αναστασίας Σταματοπούλου

newsit.gr