Ομπάμα-Ερντογάν: Στη Σύνοδο Κορυφής G20 για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του πολέμου στη Συρία και του προσφυγικού

15.11.2015

Ο Μπαράκ Ομπάμα, Πρόεδρος των ΗΠΑ, έφτασε σήμερα νωρίς το πρωί στην Τουρκία προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), που θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο στην Αττάλεια. Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, το κεντρικό θέμα της συζήτησης αναμένεται να είναι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας. Παράλληλα θα συζητηθούν ο πόλεμος στη Συρία και το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Χθες ο «Πλανητάρχης» συγκάλεσε στην Ουάσινγκτον το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας για να συζητήσει το θέμα των επιθέσεων στην γαλλική πρωτεύουσα και σήμερα θα συναντηθεί με τον «Σουλτάνο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μια ειδεχθή προσπάθεια για την τρομοκράτηση των πολιτών» χαρακτήρισε ο κ. Ομπάμα τις επιθέσεις στο Παρίσι και σύμφωνα με το Πρακτορείο Ρόιτερς, ο αμερικανός Πρόεδρος έρχεται αντιμέτωπος με το έρωτημα, ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της Δύσης, τώρα που έχει ξεκαθαριστεί ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ξεφύγει από τα στρατιωτικά προπύργια της Αμερικής, Συρία και Ιράκ, και απειλεί περιοχές που βρίσκονται πολύ μακριά από αυτά.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στην Αττάλεια, ο κ. Ομπάμα, προκειμένου να μετάσχει στις συνόδους κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) και της Ένωσης Κρατών της Νότιο-Ανατολικής Ασίας (ASEAN), θα μεταβεί στις Φιλιππίνες, συγκεκριμένα στη Μανίλα.