Ομπάμα – Μέρκελ στο Αννόβερο αναζητούν λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα

15.4.2016

Με το φάσμα  μιας νέας βαθιάς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία κάνοντας τους ισχυρούς να αναζητούν επειγόντως τους ισχυρούς να αναζητούν λύσεις που θα αποτρέψουν ένα Grexit.

H αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης και η κόντρα της κυβέρνησης με το ΔΝΤ  δημιουργούν ισχυρό πονοκέφαλο στους εταίρους αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ΔΝΤ ακολουθώντας μια σκληρή τακτική επιθυμεί νέα επώδυνα δυσβάσταχτα μέτρα, τα οποία θα προκαλέσουν νέα ύφεση στην χώρα. Αυτό οδήγησε σε ρήξη της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών και εκατέρωθεν κατηγορίες που έχουν δημιουργήσει αρνητικό  κλίμα στις σχέσεις των δύο πλευρών κι έλλειψη  αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά όσο κι επικίνδυνο πόκερ στο οποίο οι παίχτες κρύβουν τα επιμελώς τα χαρτιά τους και τη χώρα μας να παίζει το ρόλο του πειραματόζωου. Το Eurogroup της 22ης Απριλίου στις Βρυξέλλες θα είναι για την ελληνική κυβέρνηση μια επώδυνη δοκιμασία από την οποία είναι άγνωστο κατά πόσο θα εξέλθει πληγωμένη η θα διαφανεί μια αχτίδα ήλιου για μελλοντική επίτευξη συμφωνίας.

Όλα αυτά οδηγούν σε παρέμβαση στο υψηλότερο επίπεδο για την Ελλάδα την οποία επιχειρεί να κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Την Κυριακή 23 Απριλίου, ο κ. Ομπάμα θα επισκεφθεί το Αννόβερο της Γερμανίας όπου θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Επί τάπητος, ανάμεσα σε άλλα, θα τεθούν και τα δύο μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την Ελλάδα, η οικονομική κρίση και το προσφυγικό.

Σύμφωνα με το «mignatiou.com» αλλά και τα όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ Κατερίνα Σώκου από την Ουάσινγκτον, ο ανώτερος διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων Charles Kypchan, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους με τον αναπληρωτή σύμβουλο ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς, σε αυτή τη συνάντηση, που θα γίνει μια μέρα μετά το κρίσιμο Eurogroup της 22ης Απριλίου, θα τεθεί το προσφυγικό ζήτημα και το ελληνικό πρόγραμμα, που οι Αμερικανοί επιμένουν ότι για να γίνει βιώσιμο θα πρέπει να περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Kypchan δήλωσε ότι θα συζητηθεί ξεχωριστά η συνεργασία των δύο χωρών με την Ελλάδα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωμίζεται υπερβολικό βάρος, και θεωρεί ότι θα πρέπει να τη βοηθήσουν στη διαχείριση και τη φιλοξενία των μεταναστών που βρίσκονται στην χώρα. Αλλά και γενικότερα, να εστιάσουν στο σχεδιασμό ενός βιώσιμου σχεδίου για την Ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Kypchan, είπε συγκεκριμένα:

«Θα ήθελα να προσθέσω μόνο ότι νομίζω ότι εμείς πιστεύουμε ότι η καγκελάριος Μέρκελ επέδειξε τολμηρό ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων, και ο Πρόεδρος θέλει να προσφέρει πολιτική στήριξη επειδή το έκανε αυτό, και στη συνέχεια να συνεργαστεί μαζί της για να βεβαιωθεί ότι το νέο σύστημα με την Τουρκία (για την αντιμετώπιση του προσφυγικού) είναι αποτελεσματικό. Και εκεί θα συζητήσουν την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σε συνεργασία με την Τουρκία για να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα διακινητών, που είναι υπεύθυνα για τη ροή προσφύγων (προς την Ευρώπη και την Ελλάδα).

Νομίζω ότι θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε πως θα εργαστούμε με την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα επίσης έχει επωμιστεί ένα υπέρμετρο μερίδιο του βάρους για το προσφυγικό. Και πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με την επεξεργασία και με τη φιλοξενία των προσφύγων που βρίσκονται εκεί. Επίσης να καταλήξουμε σε ένα βιώσιμο σχέδιο για την ελληνική οικονομία. Επίσης θα γίνει με την κ. Μέρκελ μια μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων σε μια ευρύτερη παγκόσμια βάση».