Ομόφωνα δεκτό το σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό

25.11.2015

Βήμα-βήμα προχωράει τον εσωκομματικό διάλογο ο υπουργός εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος για το νέο ασφαλιστικό. Μετά τις φωνές στη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ χθες, σειρά είχαν τα μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) για να ενημερωθούν.

Το σχέδιο Κατρούγκαλου  το οποίο  παρουσιάστηκε, χθες, στην Πολιτική Γραμματεία  έγινε  ομόφωνα δεκτό σήμερα και από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτική  και θα κατατεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, που αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες.

O Υπουργός Εργασίας περιγράφοντας το νέο σύστημα μίλησε για την Εθνική Σύνταξη, που θα χρηματοδοτείται από τη Γενική Φορολογία, ενώ πάνω σε αυτή θα χτίζεται η υπόλοιπη σύνταξη.

Το ΚΥΣΚΟΙΠ κατέληξε επίσης στη δημιουργία ενός Ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους, ενώ σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο συζητήθηκε και η ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που Ταμεία της δεν έχουν αποθεματικά λόγω των εγκληματικών πολιτικών του παρελθόντος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας,  προτείνεται το τελικό σχέδιο νόμου να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο.

Όσο για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στην οποία αντιδρούν δανειστές και εργοδότες, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εμείνει στο θέμα «μέχρι τέλους».

Ο κ. Φάμελλος

Δημιουργία θέσεων εργασίας, επανεκκίνηση της οικονομίας και παραγωγή προϊόντων, αποτελούν τις τρεις βασικές προϋποθέσεις για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τα ταμεία δεν θα μπορούν να πληρώνουν τις συντάξεις.

“Δεν θα μπορέσει σε ένα – δύο χρόνια να πληρώσει συντάξεις. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ασφαλιστικού” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM”.

Τόνισε δε, ότι το σχέδιο σωτηρίας του ασφαλιστικού “δεν θα έχει αποτέλεσμα ή στέρεα βάση, αν δεν αρχίσουμε από τώρα να δημιουργούμε εργασία, οικονομία και προϊόντα στην Ελλάδα”.

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε επίσης, ότι σε όσους βρίσκονται στη σύνταξη πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα μειωθούν οι μικρές συντάξεις, ενώ για τις μεγάλες συντάξεις να υπάρξει, όπως είπε, δικαιοσύνη. “Για τις μεγάλες θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι γιατί δεν μπορούμε ξαφνικά να αλλάξουμε τους κανόνες της ζωής των ανθρώπων και τη συμφωνία που έχουν κάνει με το κράτος” υπογράμμισε και συμπλήρωσε: “χρειάζεται βραχυπρόθεσμα να κρατηθεί το επίπεδο των συντάξεων, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων, γι αυτό και είχαμε ανοίξει τη συζήτηση ότι κάτω από τα 1.000 ευρώ δεν πρέπει να πειραχτούν οι συντάξεις και από κει και πάνω θα πρέπει να υπάρχει ένας ορθολογισμός αλλά όχι μείωση σε σχέση με τις εισφορές”.