Ομόφωνα υπέρ του αγώνα των συμβασιούχων για μονιμοποίηση το Δ.Σ. Ωρωπού

Στο πλευρό των συμβασιούχων καθαριότητας τάσσεται ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού  στηρίζοντας τον δίκαιο  αγώνα τους  για μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου. Αυτό αποφάσισε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του την Πέμπτη 22 Ιουνίου μετά την άρνηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Παν. Σκουρλέτη να συναντηθεί με το προεδρείο της ΚΕΔΕ.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θ. Ρούσσης ο οποίος μετείχε, χθες, στην πορεία διαμαρτυρίας   των συμβασιούχων και της ΚΕΔΕ που διοργάνωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, στο κέντρο της Αθήνας τόνισε ότι «Οι  εξελίξεις τρέχουν και για αυτό έκρινα σκόπιμο να συγκαλέσω έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για να λάβουμε απόφαση στήριξης των συμβασιούχων».

Επεσήμανε ότι «το πρόβλημα  το δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κυβερνητικό πρόβλημα κι όχι δημοτικό. Η κυβέρνηση επιχειρεί με διάφορα τεχνάσματα να μας το φορτώσει, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι αυτή έχει την νομοθετική δύναμη για επίλυσή του».

Στη συνέχεια ζήτησε από το σώμα να πάρει μια ομόφωνη απόφαση, καθώς οι  συμβασιούχοι στην καθαριότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε στην απόφαση «να ζητηθεί η παράταση των συμβάσεων τους μέχρι 31/12/2017 και σε αυτό το χρονικό περιθώριο η κυβέρνηση με νομοθετική της πράξη να προχωρήσει στη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ή να τους μονιμοποιήσει».

Αναφερόμενος στο  Δήμο Ωρωπού είπε ότι «Οι συμβασιούχοι έχουν κλείσει το αμαξοστάσιο και θα κλείσει και η χωματερή. Και καλά κάνουν. Είμαστε μαζί τους. Εμείς, πάντως, το Σαββατοκύριακο θα μαζέψουμε τα σκουπίδια γιατί υπάρχει κίνδυνος και για τη δημόσια υγεία».

Κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό που ζητάει το υπουργείο είναι πίστωση χρόνου μέχρι την Τετάρτη και να βρει τη λύση η νομική υπηρεσία της ΚΕΔΕ. Είναι προφανές ότι ο Σκουρλέτης έχει χάσει τη μπάλα. Επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες στους Δήμους».

Ο επικεφαλής της «Δυναμικής Πολιτείας» κ. Γ. Γιασημάκης άσκησε σκληρή κριτική στο Δήμαρχο λέγοντας «Το ζούμε κι αυτό σήμερα.  Το θέατρο του παραλόγου. Αυτό που δεν μας είπε ο Δήμαρχος  είναι ότι έχει προχωρήσει στην παραχώρηση των απορριμμάτων σε ιδιώτη με 6,5 εκατ. ευρώ και έκπτωση 2%, ενώ μέχρι σήμερα η αποκομιδή γίνονταν από τους υπαλλήλους του Δήμου και μάλιστα καλά». Αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι έτσι θα απολυθούν οι συμβασιούχοι για να πληρωθεί ο εργολάβος, υποστηρίζοντας ότι 155 άτομα δεν μπορούν να πάνε στην ανακύκλωση. Ο κ. Γ. Γιασημάκης ζήτησε στοιχεία για το ένα εκατ. ευρώ, το οποίο ισχυρίζεται ο Δήμος ότι θα κερδίζει ετησίως από την παραχώρηση. Και κατέληξε λέγοντας «Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να μας εμπαίζετε;» Ενώ ζήτησε την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Ο κ. Παν. Χασιώτης, είπε ότι «ανάλογη κατάσταση με ομηρία συμβασιούχων είχε γίνει και το 2004. Πράγματι το Σύνταγμα απαγορεύει στο άρθρο 103 την μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου. Αυτά όμως είναι θέματα που δεν λύνονται με το γράμμα του νόμου και σε αίθουσες δικαστηρίων. Λύνονται πολιτικά. Για αυτό περιμένω από την κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση και όχι μπαλώματα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τους δώσει πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Το πρόβλημα είναι βαθύτατα πολιτικό και κοινωνικό».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού» κ. Μιχάλης Χασιώτης  είπε ότι «το πρόβλημα είναι της κυβέρνησης» και υποστήριξε ότι «η ΚΕΔΕ δεν ήθελε τους συμβασιούχους». Επίσης καταφέρθηκε κατά του Δήμου λέγοντας ότι το «και το 2015 οι συμβασιούχοι δεν πληρώνονταν. Και τότε η Δημοτική Αρχή του κ. Ρούσση είπε ότι στη θέση των υπαρχόντων συμβασιούχων θα έπαιρνε άλλους 26 με δίμηνα. Και τότε ήσασταν 13 μήνες απλήρωτοι» τόνισε απευθυνόμενος στους Συμβασιούχους.

Ο κ. Μ. Χασιώτης συνέχισε λέγοντας ότι «το Μάρτιο του 2017 αποφασίστηκε να μπει ιδιώτης. Που σημαίνει ότι με τα ανταποδοτικά τέλη  θα πληρώνεται είτε ο  εργολάβος είτε οι συμβασιούχοι. Και οι δύο δεν γίνεται. Έτσι οι συμβασιούχοι θα χάσουν τη δουλειά τους». Και πρότεινε

  • Να μην υπογραφούν από το Δήμαρχο οι διαπιστωτικές πράξεις των απολύσεων
  • Να μην μπει εργολάβος στην αποκομιδή απορριμμάτων
  • Να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.

Στο πλευρό των εργαζομένων τάχτηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Παν. Πέππας, Αγγ. Χατζηιωάννου και Αν. Γαζβινιάν, οι οποίοι ζήτησαν να υπάρξει λύση στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί Είναι λάθος, είπαν, να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση ότι εμπαίζει τους συμβασιούχους τους οποίους αφού φόρτωσε ελπίδες τώρα τους κρατάει  σε μια ιδιότυπη ομηρία. Δήλωσαν ότι συμπαρίστανται στον αγώνα τους λέγοντας ότι οι αγώνες δίνουν αποτέλεσμα.

Ειδικότερα ο κ. Αν. Γαζβινιάν  καταφέρθηκε κατά της εκχώρησης της αποκομιδής των σκουπιδιών σε εργολάβο-ιδιώτη προβλέποντας ότι σταδιακά με αυτή την κίνηση θα κινδυνεύσουν στο μέλλον και οι θέσεις των μόνιμων εργαζόμενων στην καθαριότητα.

Ο Αντιδήμαρχος Καπανδριτίου κ. Δημ. Βελτανιώτης τόνισε ότι «Δυστυχώς η κυβέρνηση δημιούργησε προσδοκίες κι ελπίδες χωρίς να δημιουργήσει το αναγκαίο νομοθετικό υπόβαθρο για εργασία. Οι συμβασιούχοι είναι μετέωροι και ο καθένας κάνει την πολιτική του παίζοντας με το μεροκάματο των ανθρώπων αυτών. Ο Σκουρλέτης έχει χάσει την μπάλα Δεν ξέρει που βρίσκεται. Ο υπουργός κοροϊδεύει καθώς με την ανακοίνωσή του παραπέμπει την όποια απόφαση στο μέλλον».

Κατά την συνεδρίαση τον λόγο πήραν και ο εκπρόσωπος των  εργαζομένων του Δήμου Ωρωπού κ. Φώτος και ο εκπρόσωπος των Συμβασιούχων κ. Σιούτης, οι οποίοι ζήτησαν να εξευρεθεί μια δίκαιη λύση στο πρόβλημά τους.

 Σκληρή απάντηση  Ρούσση

Έντονα αντέδρασε ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θ. Ρούσσης στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι δεν στηρίζει τον αγώνα των συμβασιούχων, τους κοροϊδεύει και  υποκρίνεται και ότι έδωσε την αποκομιδή των απορριμμάτων του Δήμου Ωρωπού σε ιδιώτη κάτι που σημαίνει ότι οι συμβασιούχοι θα απολυθούν.

Ο κ. Ρούσσης  υποστήριξε ότι το θέμα του ιδιώτη εργολάβου έχει τελειώσει. Ο εργολάβος θα μπει και το θέμα τελείωσε. Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι θα έχει κέρδος ο Δήμος ετησίως ένα εκατ. από αυτή την συμφωνία, προσκάλεσε όποιον δημοτικό σύμβουλο θέλει να μεταβεί στο γραφείο του και να του δώσει τα στοιχεία της μελέτης..

Επίσης ξεκαθάρισε αν είναι με την υπογραφή του να απολυθεί έστω κι ένας συμβασιούχος δεν θα το πράξει ποτέ. «Κανείς δεν θα απολυθεί» είπε, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς είμαστε αυτοί που βάλαμε την υπογραφή μας για την πρόσληψη και την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα. Κι αυτό όταν κάποιοι της αντιπολίτευσης δεν ψήφιζαν τον προϋπολογισμό αλλά και τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής. Ούτε για εργολάβο τους καλοκαιρινούς μήνες δεν ψήφιζαν. Ο ιδιώτης θα έρθει και ο Δήμος θα λάμπει. Όχι γιατί οι συμβασιούχοι δεν μπορούν αλλά γιατί χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερα χέρια και οχήματα. Είμαστε ο μεγαλύτερος Δήμος της Αττικής.. Ξέρετε ότι από το 2010 προσλήψεις στους Δήμους δεν γίνονται παρά ταύτα είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση. Και εγώ ο ίδιος επεξεργάζομαι διάφορες λύσεις νομικά. Θέλω να πιστεύω ότι είστε από τους τυχερούς», είπε απευθυνόμενος στους Συμβασιούχους.

«Όσον αφορά στις διαπιστωτικές πράξεις που μου προτείνετε να μην υπογράψω και να δεσμευτώ, ακόμη κι γίνει αυτό, αφού δεν θα υπογράφει ο Επίτροπος, οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώνονται και θα φύγουν από μόνοι τους», επεσήμανε ο Δήμαρχος και  κατέληξε λέγοντας «μην φοβάστε τον ιδιώτη. Ο δήμος σας χρειάζεται και ο Δήμος θα λάμπει. Ο εργολάβος θα κάνει  τη δουλειά του και εσείς τη δική σας».

Τελικά ψηφίστηκε ομόφωνα ένα κείμενο το οποίο εμπεριείχε όλες σχεδόν τις θέσεις των Δημοτικών Παρατάξεων, στο οποίο στηρίζεται ο αγώνας των συμβασιούχων για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, με εξασφαλισμένα πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.