Οργή αγροτών κατά της κυβέρνησης – Ενισχύουν τα μπλόκα

18.2.2016

Σε πιο σφιχτό αποκλεισμό προχωρούν οι αγρότες στα Τέμπη αλλά και σε άλλα σημεία των εθνικών οδών που υπάρχουν μπλόκα ενδεικτικό ότι είναι ανυποχώρητοι.

Την ώρα που ετοιμάζουν το «plan b» των κινητοποιήσεών τους στο εκεί, η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων σε ανακοίνωσή της κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει γράψει «στα παλιά της τα παπούτσια» το πλαίσιο αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών που αποφασίστηκε στις 7 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, διαμηνύει ότι «η κυβερνητική προσπάθεια δημιουργίας συγχύσεων και αποπροσανατολισμού της ξεσηκωμένης μικρομεσαίας αγροτιάς δεν θα πιάσει».

Η ανακοίνωση κάνει αναφορά και σε «πρόθυμους» και «λαγούς» που συνωστίζονται στους «διαδρόμους του Μαξίμου» για διαλόγους-απάτη, ότι οι «παραχωρήσεις» της κυβέρνησης οδηγούν στο ξεκλήρισμα και την φτώχεια τους μικρομεσαίους αγρότες και ευνοούν τους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες, που τα συμφέροντα τους μαζί με την κυβέρνηση εξυπηρετούν. «Τέτοιες ”συμφωνίες” σας τις χαρίζουμε», υπογραμμίζει.

Πιο σκληρές κινητοποιήσεις στα Τέμπη

Οι αγρότες του συγκεκριμένου μπλόκου έβαλαν εγκάρσια τα τρακτέρ τους σε όλο το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να μην περνάει πλέον τίποτα, ούτε καν αυτοκίνητα που κινούνται στις γύρω περιοχές, για τα οποία έδειχναν σχετική ελαστικότητα μέχρι τώρα.

Περιμένοντας συγκεκριμένη πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο, πάνω στις προτάσεις που κατέθεσαν από κοινού με το μπλόκο των Μικροθηβών- τις οποίες υπογράφουν συνολικά 33 μπλόκα- οι αγρότες δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε ακόμη πιο δραστικές κινητοποιήσεις.

Μάλιστα, στις προτάσεις που εξετάζουν, αν καθυστερήσει περισσότερο η πρόσκληση, είναι ο αποκλεισμός ακόμη και της σιδηροδρομικής γραμμής αλλά και της γέφυρας στο δρόμο του Στομίου, από όπου τώρα εξυπηρετείται η κυκλοφορία δια του παραλιακού άξονα του νομού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγρότες αναφέρουν ότι τέτοιες ενέργειες θα αποτελέσουν το «plan b» και σε περίπτωση που δεν προκύψουν τα αποτελέσματα που αναμένουν από τον διάλογο με τον πρωθυπουργό.

«Οχι» στον διάλογο λέει το μπλόκο της Νίκαιας

Από την άλλη, οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας λένε «όχι» στον διάλογο θέτοντας ως «προαπαιτούμενο» την ικανοποίηση του πλαισίου των πέντε βασικών προτάσεων. Παράλληλα συνεχίζουν τις δράσεις διαμαρτυρίας με τους αποκλεισμούς των εφοριών, όπως έπραξαν και σήμερα, αλλά και ανάλογες δράσεις τις επόμενες ημέρες.

Σήμερα εξάλλου το απόγευμα έκλεισαν και πάλι επαρχιακές εναλλακτικές διαδρομές στο δρόμο Λάρισας – Άγιας και στο ύψος Γερακαρίου από τις 5 μμ και στην ΕΟ Λάρισας-Κοζάνης στο ύψος του Αργυροπουλίου από τις 4 το απόγευμα.

Επ’ αόριστον κλειστό το τελωνείο των Κήπων

Στο νότιο Έβρο, οι αγρότες αποφάσισαν στην αποψινή τους σύσκεψη να προχωρήσουν στον επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων, παρατείνοντας τον «εγκλωβισμό» των φορτηγών τόσο επί του ελληνικού όσο και επί του τουρκικού εδάφους. Ηδη, η ουρά των οχημάτων φτάνει στα 7 χιλιόμετρα.

Στα μπλόκα παραμένουν και οι αγρότες του βορείου Έβρου οι οποίοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τον ανά διαστήματα αποκλεισμό του κόμβου Καστανέων-Ριζίων Ορεστιάδας καθώς και του νότιου κόμβου Διδυμοτείχου (έξοδος Ψαθάδων).

Ακαρπη η συνάντηση με τους Βούλγαρους

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο τελωνείου του Προμαχώνα, όπου έχουν προχωρήσει σε «αντίποινα» οι οδηγοί φορτηγών, από την πλευρά της Βουλγαρίας.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών απέβη άκαρπη, καθώς οι Βούλγαροι απέρριψαν την πρόταση των Ελλήνων αγροτών να ανοίγει ο Προμαχώνας καθημερινά 6:00 με 10:00 το πρωί και ζητούν τον τερματισμό της συγκεκριμένης κινητοποίησης.

Πλέον, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, έχει σχηματιστεί ουρά τουλάχιστον 20 χλμ. στην ελληνική πλευρά.

Κλειστά τα Μάλγαρα

Κλειστά επ’ αόριστον παραμένουν και τα Μάλγαρα, όπως και η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού. Κλειστός είναι και ο κόμβος του Κορωπίου στην Αττική Οδό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

«Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα «σενάρια» σύμφωνα με τα οποία:

  1. Η μεταβατικότητα της πλήρους εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού (20% για την κύρια σύνταξη), αντί να γίνει το 2019, θα ολοκληρωθεί το 2020, ενώ παραμένει η ίδια μεταβατικότητα ως προς το χρόνο, για την επιβολή του 7,45% εισφορά για την υγεία.
  2. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, (δηλαδή τις διαρροές της κυβέρνησης), δημιουργούνται τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για την κύρια σύνταξη, στο 12%, 14% ή 20% του «καθαρού φορολογητέου εισοδήματος» από την αγροτική δραστηριότητα. Έτσι όσοι διαλέξουν να πληρώνουν εισφορά στο 12% του εισοδήματός, θα δικαιούνται τα 12/20 της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 230 ευρώ, ενώ θα έχουν αντίστοιχη μείωση και στο ανταποδοτικό τμήμα. Όσοι πληρώνουν εισφορές στο 14% του εισοδήματός τους, θα παίρνουν 14/20 της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 268 ευρώ συν το ανταποδοτικό κομμάτι από τις εισφορές τους. Η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα γίνει σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, από το 2017.

Άλλωστε κυβερνητική επιδίωξη είναι η απαλλαγή του προϋπολογισμού από την χρηματοδότηση των συντάξεων που αποτελεί υποχρέωση του 3ου μνημονίου που ψήφισαν οι 222 βουλευτές των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου.

  1. Βασικό ρολό για όποια «ευνοϊκότερη» ρύθμιση θα έχει ο ορισμός «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης»
  2. Ο ΟΓΑ διατηρεί την αυτονομία του ως ασφαλιστικός φορέας, για ένα μεταβατικό διάστημα που θα είναι όμως μέσα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). μέχρι την κατάργησή του. Όμως αυτόνομος ή όχι ο ΟΓΑ, η αύξηση των εισφορών και η μείωση των συντάξεων είναι δεδομένη.
  3. Θα γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών (παλιών και νέων) με τις επιδοτήσεις. Δηλαδή θα κρατούνται οι ασφαλιστικές οφειλές και θα παίρνουμε το υπόλοιπο από τις ενισχύσεις όπως πρότεινε και ο νέος αρχηγός της ΝΔ Κ Μητσοτάκης.

Οι «προτάσεις» αυτές δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει γράψει «στα παλιά της τα παπούτσια» το πλαίσιο αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών, που αποφασίσαμε στις 7 Φλεβάρη στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια και αποτέλεσε κοινό αίτημα με όλους τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της Αθήνας.

Δηλώνουμε για άλλη μια φορά προς στην κυβέρνηση, κάθε είδους συνεταίρους της και γνωστά «παπαγαλάκια», ότι η κυβερνητική προσπάθεια δημιουργίας συγχύσεων και αποπροσανατολισμού της ξεσηκωμένης μικρομεσαίας αγροτιάς δεν θα πιάσει.

Ενημερώνουμε τους «πρόθυμους», «λαγούς» κλπ, που συνωστίζονται στους «διαδρόμους του Μαξίμου» για διαλόγους-απάτη, ότι οι «παραχωρήσεις» της κυβέρνησης οδηγούν στο ξεκλήρισμα και την φτώχεια τους μικρομεσαίους αγρότες και ευνοούν τους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες, που τα συμφέροντα τους μαζί με την κυβέρνηση εξυπηρετούν. Τέτοιες «συμφωνίες» σας τις χαρίζουμε.

Τα μπλόκα των μικρομεσαίων αγροτών, του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Θα νικήσουμε».