Οργή της Κύπρου προς Τσίπρα για τον χειρισμό του Κυπριακού στην Τουρκία

20.11.2015

«Εκ παραδρομής παράλειψη» η μη αναφορά του Πρωθυπουργού στην Τουρκία για το Κυπριακό

Σε γκαφατζή ολκής εξελίσσεται ο πρωθυπουργός. Κι αν οι γκάφες αφορούν κάποιες γεωγραφικές παρερμηνείες, οι γκάφες στην εξωτερική πολιτική αποτελούν ολισθήσεις που οδηγούν σε επικίνδυνους ατραπούς.

Ο κ. Τσίπρας στην Άγκυρα κατά την διάρκεια των κοινών  δηλώσεων του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου ουσιαστικά «άδειασε» την Κυπριακή κυβέρνηση προκαλώντας την μήνη των Κυπρίων, καθώς έμειναν ακάλυπτοι στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτές.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της τουρκικής Haberturk για το άνοιγμα «παγωμένων» κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ είπε: «Είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών, για τα κεφάλαια 23 και 24», αλλά «δεν θέλουμε τα κεφάλαια αυτά να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι, αλλά πρέπει να συζητηθούν και να εκπληρωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις». Τάχθηκε επίσης στο πλευρό της Τουρκίας, όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της, καθώς όπως είπε και οι δυο χώρες έχουν να κερδίσουν από αυτή την πορεία, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα. Όπου υπάρχει βούληση υπάρχει και τρόπος, δήλωσε.

Οι δηλώσεις αυτές του πρωθυπουργού εξελήφθησαν από τη Λευκωσία ως άδειασμα της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός όφειλε να υπενθυμίσει στην Τουρκία την υποχρέωσή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το κλίμα ήλθε να βαρύνει η απουσία των επίμαχων δηλώσεων για άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 και για αμοιβαία βήματα από το επίσημο απομαγνητοφωνημένο κείμενο που διανεμήθηκε από το Μαξίμου.

 Πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία επέρριπταν στον κ. Τσίπρα έλλειψη γνώσης σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού και θεωρούσαν ότι ο πρωθυπουργός πήγε στην Αγκυρα απροετοίμαστος, δίχως προηγούμενη ενημέρωση, γεγονός που τον οδήγησε σε λάθη.

Ελληνική πρεσβεία: Mea culpa

Το θέμα έσπευσε να «μαζέψει» τελικά το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της πρεσβείας της Ελλάδας στην Αγκυρα, το οποίο ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το συμβάν, επικαλούμενο «εκ παραδρομής παράλειψη» από το τελικό απομαγνητοφωνημένο κείμενο της κοινής συνέντευξης Τύπου των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της πρεσβείας «διευκρινίζει ότι αυτό οφειλόταν καθαρά σε τεχνικούς λόγους».

Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο προϊστάμενος του Γραφείου, Αθανάσιος Φλώρος, αναφέρονται τα εξής:

– Εκ παραδρομής παραλείφθηκε η διευκρινιστική συμπληρωματική ερώτηση της δημοσιογράφου της εφημερίδας Haberturk Σεμά Τσετίν και η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στην ερώτηση που αφορούσε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

– Το γεγονός ότι η απάντηση δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο, αν και είχε απομαγνητοφωνηθεί, οφείλεται καθαρά σε τεχνικούς λόγους κατά τη διαδικασία αντιγραφής-επικόλλησης (το copy-paste δηλαδή) των επιμέρους απομαγνητοφωνημένων κειμένων από διαφορετικούς συντάκτες που τα επεξεργάζονταν παράλληλα για οικονομία χρόνου, με στόχο την έγκαιρη διανομή της απομαγνητοφωνημένης συνέντευξης.

Πρόκειται για αστείες δικαιολογίες που δεν μειώνουν την γκάφα του πρωθυπουργού ένα πράγματι ήταν γκάφα κι όχι εσκεμμένη ενέργεια για να δείξει τάσεις συμφιλίωσης με την τουρκική πλευρά.