Οριστικά τον Μάιο του 2019 οι Δημοτικές εκλογές. Πιθανές τριπλές εκλογές μελετά η κυβέρνηση

Νέα ανατροπή στη διεξαγωγή των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών. Η τροπολογία των δεκαέξι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε αποδεκτή κι έτσι θα διεξαχθούν οριστικά τον Μάιο του 2019 μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Δημιουργούνται λοιπόν νέα δεδομένα καθώς στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Κλεισθένη Ι η κυβέρνηση αρχικά προέβλεπε τη διενέργεια των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις 5 και 13 Οκτωβρίου του 2019. Πρόκειται, σαφώς, για μια ‘προσωπική ήττα του κ. Σκουρλέτη καθώς το Μαξίμου δεν συμφωνούσε με την επιλογή του μιας και η επιμήκυνση της θητείας των σημερινών Τοπικών Αρχόντων στα πεντέμισι χρόνια θα κρίνονταν αντισυνταγματική .

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, από το βήμα της Βουλής, με εμφανή την αμηχανία και πολιτική δυσκολία στο λόγο του, έκανε δεκτή την τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019.

«Θεωρώ ότι πράγματι η μετάβαση πρέπει να γίνει στο νέο καθεστώς με τον ομαλό τρόπο κατά συνέπεια θα γίνει αποδεκτή η τροπολογία των βουλευτών και θα πάμε όπως το γνωρίζαμε σε αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο».

Η αναφορά του κ. Σκουρλέτη προκάλεσε τα ειρωνικά και έντονα χειροκροτήματα των βουλευτών της νέας Δημοκρατίας τα οποία σχολίασε ο υπουργός. «Η κυβέρνηση σας ακούει κ. Βορίδη το είπατε και έγινε πράξη, δεν ξέρω αν είναι δίκιο πάντως έγινε πράξη. Χαίρομαι που ξεκινάει η συνεδρίαση με γέλια, θα γελάσουμε πάρα πολύ και σήμερα και αύριο μπροστά σε αυτή την πολύ χαρούμενη ατμόσφαιρα».

Μάλιστα ο κ.Σκουρλέτης έδωσε και μια δεύτερη ερμηνεία της μετάθεσης των εκλογών λέγοντας ότι αν γίνονταν τον Οκτώβριο του ΄19 θα έπεφταν με τις εθνικές εκλογές που επίσης όπως είπε θα γίνουν τον Οκτώβριο του ’19.

«Από τη μία μας κατηγορούσατε ότι μεταθέτουμε τις εκλογές για τον Οκτώβριο του 19 και από την άλλη λέγατε ότι όταν γίνετε κυβέρνηση θα καταργήσετε το νόμο της απλής αναλογικής που προβλέπει ο Κλεισθένης. Ε λοιπόν και οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 19».

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε επίσης ότι κάνει δεκτή την τροπολογία επειδή προέκυψαν και ζητήματα συνταγματικότητας όσον αφορά την θητεία των υπαρχόντων δημάρχων και περιφερειαρχών με αποτέλεσμα από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας βουλευτές να ξεσπάσουν σε γέλια όταν είπε ότι δεν θέλει η κυβέρνηση να μπλέκει την δικαιοσύνη σε θέματα εκλογών.

Η τροπολογία και η αλλαγή

Η τροπολογία κατατέθηκε αρχικά χθες και με μια μικρή αλλαγή σήμερα το πρωί 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούσαν να διεξαχθούν μαζί οι ευρωεκλογές με τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών ( αρχικά πρότειναν να γίνουν οι ευρωεκλογές μαζί με το β γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών)

Λαμβάνοντας υπόψη ότι «η τρέχουσα θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι εκτενής και ανέρχεται στα πέντε (5) έτη», οι βουλευτές με τη νέα τροπολογία προτείνουν «κατ’ εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, οι αμέσως επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να διεξαχθούν ταυτόχρονα με την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023».

Η αλλαγή αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των συνταγματικών θεμάτων για τη θητεία των αιρετών αρχόντων της αυτοδιοίκησης, που έθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, κάτι που άλλωστε παραδέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημ. Τζανακόπουλος.

Με εντολή Τσίπρα η τροπολογία, σενάρια για τριπλές κάλπες

Πάντως η τροπολογία αυτή ενίσχυσε τα σενάρια περί τριπλών εκλογών τον Μάιο του 2019, καθώς σύμφωνα μ πληροφορίες η τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού.

 

Το «αίτημα» Τσίπρα διεμηνύθη στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη χθες και αμέσως ξεκίνησαν οι σχετικές συνεννοήσεις. Ο Π. Σκουρλέτης δεν μπορούσε να «εκτεθεί» ο ίδιος , καθώς στο νομοσχέδιο που κατέθεσε, η πρόβλεψη για εκλογές ήταν 13 και 20 Οκτωβρίου του 2019.

Έτσι, κρίθηκε ως προσφορότερη, η λύση της τροπολογίας βουλευτών οι οποίοι πρότειναν οι Αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν τον Μάιο του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Με συνοπτικές διαδικασίες, συνετάχθη η σχετική τροπολογία – κατά πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών – υπεγράφη από τους 16 βουλευτές και κατετέθη αργά το βράδυ στη Βουλή ώστε να συζητηθεί αύριο, Πέμπτη.