ΟΧΙ στην δημιουργία ΧΥΤΥ και «ΣΜΑ-Χωματερής»

Καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή Ωρωπού, η οποία σε συνέχεια της απόφασης για δημιουργία «ΣΜΑ-Χωματερής» στην περιοχή «ΚΟΡΑΚΑ» στο Πολυδένδρι, κατέθεσε στην περιφέρεια Αττικής τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, για τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), στο ανενεργό λατομείο πλησίον των δημοτικών κοινοτήτων Πολυδενδρίου, Μαλακάσας και Μαρκοπούλου.

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Σήμερα η δημοτική Αρχή Ωρωπού υλοποιεί τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων της διοίκησης Δούρου (η οποία στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Λαϊκή Ενότητα-Λαφαζάνης) με τον οποίο η διαχείριση των απορριμμάτων περνάει από το κράτος στους δήμους, οι οποίοι λειτουργούν ως επιχειρήσεις και επιδιώκουν έσοδα από την τοπική φορολογία που επιβάλλουν στους δημότες, παραδίδοντας παράλληλα την διαχείριση απορριμμάτων σε ιδιώτες-εργολάβους-επενδυτές.

Η διαχείριση αυτή αποτελεί πεδίο μεγάλης κερδοφορίας για αυτούς που εμπλέκονται. Όμως η εμπειρία της περιοχή μας, με τραγικό παράδειγμα αυτό της μόλυνσης του ΑΣΩΠΟΥ ποταμού, έδειξε ότι όταν στην μέση μπαίνει το κέρδος, δεν λογαριάζεται  ούτε το περιβάλλον, ούτε η υγεία των κατοίκων.

Στεκόμαστε δίπλα στους κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν ενάντια στην εγκατάστασης «ΣΜΑ-Χωματερής» και ΧΥΤΥ στον δήμο μας

Η Λαϊκή Συσπείρωση με συνέπεια, από το 2013 κιόλας – όταν η τότε διοίκηση Οικονομάκου (ΝΔ) αποφάσισε την δημιουργία «ΣΜΑ-Χωματερής» στο Πολυδένδρι, την οποία σήμερα υλοποιεί η διοίκηση Ρούσση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και για την οποία η παράταξη του κ. Γιασημάκη (ΠΑΣΟΚ) είχε ψηφίσει «ΠΑΡΩΝ» – αποκάλυψε τους σχεδιασμούς αυτούς. Ήμασταν οι μόνοι που με επιχειρήματα αποκαλύψαμε το σχεδιασμό για την δημιουργία «ΣΜΑ-Χωματερής» βάση της μελέτης που κατατέθηκε, οι μόνοι που την καταψηφίσαμε ως προς την ουσία της.

Ήμασταν οι μόνοι οι οποίοι βρεθήκαμε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την 6/12/2016 για να παλέψουμε ενάντια στην υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, την Τρίτη 7/3/2017, καταθέσαμε πρόταση για την απόσυρση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων. Ήμασταν οι μόνοι που καταθέσαμε πρόταση να πάρει το δημοτικό συμβούλιο απόφαση για ακύρωση των προηγούμενων αποφάσεων τόσο για την δημιουργία «ΣΜΑ-Χωματερής» όσο και για την αγορά του οικοπέδου το οποίο θα στεγάσει την εγκατάσταση.

«ΣΜΑ-Χωματερή» και ΧΥΤΥ: Υλοποίηση της ίδιας πολιτικής που καταστρέφει υγεία και περιβάλλον

Όμως η δημοτική αρχή δεν απέσυρε την πρόταση της. Την ανέστειλε για λίγο, με σκοπό να επανέλθει εκ νέου, τονίζοντας ότι επιδιώκει την εγκατάσταση Χ.Υ.Τ.Υ. που θα αφορά μόνο την εναπόθεση και επεξεργασία αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων σε τοπικό επίπεδο.

Αλλά ο «ΣΜΑ-Χωματερή», σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (329/2016), θα εξυπηρετεί τις ανάγκες ολόκληρης της βορειανατολικής Αττικής, και όχι μόνο του δήμου μας.

Επιπλέον, όπως ορίζει ο ΕΣΔΝΑ: Tα τοπικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων δύναται να περιλαμβάνουν ΧΥΤΥ σε διαδημοτικό επίπεδο. Δηλαδή στην λειτουργία τους θα εμπλέκονται περισσότεροι από ένας δήμοι … Ποιον κοροϊδεύουν αλήθεια;

Συμφωνούν στο έγκλημα, διαφωνούν στη μέθοδο

Ο κος Οικονομάκος ενώ κράτησε αποστάσεις από την δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ., συμφώνησε και υπερασπίστηκε με σθένος την δημιουργία «ΣΜΑ-Χωματερής». Ο κ. Γιασημάκης ενώ αντιτάχτηκε  στην δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ., δεν είπε λέξη για το γεγονός ότι δεν καταψήφισε την απόφαση για την δημιουργία «ΣΜΑ-Χωματερής», όπως επίσης και για τον σχεδιασμό της περιφέρειας για την διαχείριση απορριμμάτων. Ο δημοτικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Χασιώτης, προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη αποκλειστικά στην διοίκηση Ρούσση, βγάζοντας «λάδι» την διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια και την πολιτική που εφαρμόζει, λέγοντας ότι η περιφέρεια ψήφισε αυτά που πρότεινε ο δήμος, υπονοώντας ότι δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς… Είναι τεράστια η ευθύνη του, καθώς στήριξε  την διοίκηση Δούρου, με την οποία άλλωστε ήταν και συνυποψήφιος στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι από όλους τουλάχιστον υποκριτικό (αν όχι επικίνδυνο) να λένε όλοι τους ότι δεν γνώριζαν για το περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων και το πως αυτός επηρεάζει και την περιοχή μας.

Υπάρχει εμπειρία από τους ενωτικούς αγώνες των «προθύμων»

Όλοι τους, μίλησαν για «Ενωτικές-Δυναμικές» κινητοποιήσεις. Αλήθεια, τι λένε όλοι αυτοί σήμερα για τις «ενωτικές» τους κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια; Όλοι μαζί είχαν «ανέβει στα κάγκελα» λίγο πριν τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, ότι δήθεν ήθελαν την κατάργηση των διοδίων, ενώ σήμερα αποδέχονται την ύπαρξη και λειτουργία τους.

Είναι όλοι τους επίδοξοι διαχειριστές της πολιτικής αυτής. Συμφωνούν. Η όποια διαφοροποίηση αφορά τον τρόπο υλοποίησης και όχι την εφαρμογή της. Θέλουν «αγώνες» για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των δημοτών.

Μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων

Υπάρχει η γνώση, η τεχνολογία, η επιστημονική μέθοδος για την δημιουργία υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων η οποία δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία του λαού. Απαραίτητη προϋπόθεση η μη εμπλοκή ιδιωτών-επενδυτών-εργολάβων στην διαχείριση. Αυτή πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους που θα σχεδιάζει κεντρικά, πανεθνικά και θα υλοποιεί με γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών για την καθαριότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής.

Λέμε ΟΧΙ στην καταστροφή του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων

Να μην προχωρήσει κανένας σχεδιασμός για την δημιουργία ΧΥΤΥ

Να μην προχωρήσει η δημιουργία «ΣΜΑ-Χωματερής»

Εδώ και τώρα πλήρη αποκατάσταση του χώρου του ανενεργού λατομείου «Ντουμάνη»

Μάρτιος 2017,

Το γραφείο τύπου,

www.lsoropou.wordpress.com