12.9.2016
Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στα Δερβενοχώρια είναι οι κάτοικοι, μετά την συγκέντρωση-ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, χθες το πρωί της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο Σκούρτων, παρουσία του Δημάρχου Τανάγρας κ. Β. Περγάλια, των Αντιδημάρχων Σπ. Σταμάτη, Μ. Νίκα και Γ. Καμπιώτου, Δημοτικών Συμβούλων, φορέων και πλήθος κόσμου.
Η δημοσιογράφος κα Κύρα Αδάμ, η οποία είναι μεταξύ των προσώπων που πρωτοστατούν στο κίνημα κατά της εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών πάνω από τα χωριά των Δερβενοχωρίων, παρουσίασε αναλυτικά όλα τα στοιχεία έτσι όπως έχουν αυτά μέχρι στιγμής, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «κρίσιμη και δύσκολη».
Έκανε λόγο για εγκατάσταση 57 νέων ανεμογεννητριών, οπότε στο σύνολο θα φτάσουν τις 150 με τις υπάρχουσες, συνολικής ισχύος 250 MW, επισημαίνοντας ότι «τα Δερβενοχώρια έχουν συνολική έκταση 220 χιλιάδες στρέμματα και οι εταιρίες θέλουν να εγκαταστήσουν τα πάρκα σε έκταση μόλις 22 χιλιάδων στρεμμάτων, όσο δηλαδή καταλαμβάνουν τα χωριά».
Επεσήμανε δε ότι «Μέχρι στιγμής μόνο η ΤΕΡΝΑ έχει πάρει τελική άδεια εγκατάστασης μίας ανεμογεννήτριας, ενώ οι άλλες εταιρίες έχουν πάρει άδεια από την ΡΑΕ, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Αρχαιολογική υπηρεσία αλλά και το Δασαρχείο Θήβας». Ενώ άδειες για την παραχώρηση έκτασης με στόχο την τοποθέτηση ανεμογεννητριών, έχουν πάρει οι εταιρείες ΣΤΕΦΑΝΕΡ Α.Ε., VOLTERA Α.Ε. κ.α (δείτε παρακάτω τον αναλυτικό πίνακα της ΡΑΕ).
Ξεκαθάρισε ότι «οι κάτοικοι δεν είναι εναντίον της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, καθώς πρόκειται για μια πηγή ενέργειας για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά όχι μέσα στα χωριά των Δερβενοχωρίων».
Αναφέρθηκε στα μυθεύματα, ότι εάν επιτραπεί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα υπάρξει μείωση της τιμής του ρεύματος από τη ΔΕΗ, καθώς η τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας είναι δύσκολο να αλλάξει ειδικά για τα Δερβενοχώρια.
Και ζήτησε να τεθεί αίτημα προς τις εταιρίες, όλο το εργατικό και τεχνολογικό προσωπικό που θα προσληφθεί από τις εταιρίες να είναι αποκλειστικά από τα Δερβενοχώρια.
Τέλος εξήρε το ρόλο του Δημάρχου κ. Β. Περγάλια, ο οποίος είναι στο πλευρό των κατοίκων και συνδράμει τις προσπάθειες για την μη εγκατάσταση των ΑΠΕ «πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων».
Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Β. Περγάλιας χαρακτήρισε «σοβαρό το θέμα» και αναφέρθηκε στις προσπάθειες τις οποίες καταβάλει η Δημοτική Αρχή, ώστε να μην προχωρήσει η εγκατάσταση των ΑΠΕ στην περιοχή. Μάλιστα τόνισε ότι στο πλευρό τους έχουν και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ξεκαθαρίζοντας ότι ο Δήμος δεν μπορεί να δεχτεί άλλες ανεμογεννήτριες. «Υπάρχουν κι άλλες περιοχές που μπορούν να εγκατασταθούν» είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε, επίσης, ότι η Δημοτική Αρχή έχει θέσει στη διάθεση των κατοίκων την νομική Σύμβουλο του Δήμου στην οποία θα πρέπει να καταθέσουν όσοι έχουν τίτλους ιδιοκτησίας σε περιοχές όπου έχουν δοθεί άδειες εγκατάστασης ΑΠΕ, ώστε άμεσα να προχωρήσει ο Δήμος στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά των εταιριών και του Δασαρχείου.
Καθώς και να υπάρξει συνάντηση με τη ΡΑΕ για να διατυπωθεί, επισήμως, η αντίδραση των κατοίκων στην εγκατάσταση των ΑΠΕ.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι τόνισαν ότι θα πρέπει όλοι ενωμένοι να προχωρήσουν σε κάθε νόμιμο μέσο, ώστε να αποτρέψουν την εγκατάσταση των ΑΠΕ πάνω από τα χωριά τους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στη σελίδα της ΡΑΕ, οι εταιρίες οι οποίες έχουν λάβει άδεια είναι η ΤΕΡΝΑ, VOLTERA Α.Ε, ΣΤΕΦΑΝΕΡ Α.Ε.
ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ 57 ΝΕΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ