“ΟΧΙ” του Σόιμπλε στο ενδεχόμενο εγγύησης επιτοκίων για την Ελλάδα

14.5.2016

Ακόμα και το ενδεχόμενο εγγύησης επιτοκίων για την Ελλάδα απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel στην έκδοσή του με σημερινή ημερομηνία εξωφύλλου, στο Υπουργείο του λέγεται ότι «Αυτό δεν θα υπάρξει με μας».

Στις αρχές της εβδομάδας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) πρότεινε ως ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το πάγωμα των επιτοκίων μέχρι το 2% ως το 2050, ανεξαρτήτως της εξέλιξης των επιτοκίων των αγορών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΕΜΣ, αν τα επιτόκια ανέβουν πάνω από 2% θα πρέπει μόνο να δοθεί παράταση προθεσμίας πληρωμής, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Παράλληλα αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει έτσι μετά την εκπνοή των δανείων να τα αποπληρώσει μονομιάς, προκειμένου να αποτραπεί η ανάληψη χρέους από τους πιστωτές.

«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θεωρεί αυτή τη δομή εφικτή», τονίζει ο συντάκτης και προσθέτει ότι στο υπουργείο κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει στο τέλος τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τους τόκους. Αν τα επιτόκια των αγορών ανεβούν στο 4%, το ύψος της αποπληρωμής ενός δανείου με 30 χρόνια ωρίμανση σχεδόν θα διπλασιαστεί, σημειώνει και καταλήγει τονίζοντας ότι «ο Σόιμπλε είναι μεν πρόθυμος να συζητήσει για μεγαλύτερους χρόνους ωρίμανσης, χαμηλότερα επιτόκια και αναβολή πληρωμών για την Ελλάδα, αλλά το νωρίτερο το 2018, όταν το πρόγραμμα βοήθειας θα ολοκληρωθεί».