Ο Αγιασμός της ελπίδας και της αναγέννησης στο Δημοτικό Σχολείο Αφιδνών

Χαμόγελα, δώρα, μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και μικρά πευκάκια περίμεναν τα 140 παιδιά του δημοτικού σχολείου Αφιδνών μετά τον καθιερωμένο αγιασμό.

Σε μία περιοχή που πλήρωσε ακριβά το τίμημα των πυρκαγιών της 5ης Αυγούστου στην Αττική με τις μνήμες νωπές από τις μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, υποδομές και περιβάλλον η τοπική κοινότητα, οι δάσκαλοι, οι γονείς, ο Ερυθρός Σταυρός και ο Δήμος Ωρωπού έδωσαν νότα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης στα 140 παιδιά του ανακαινισμένου σχολείου.

Τα παιδιά παρέλαβαν μία τσάντα με γραφική ύλη προσφορά του Ερυθρού Σταυρού, ενώ η έκπληξη τους ήταν ακόμα μεγαλύτερη όταν μπαίνοντας στις ανακαινισμένες αίθουσες του σχολείου τους είδαν να τους περιμένουν στο θρανίο τους μικρά πευκάκια. Επίσης ο διευθυντής του σχολείου Μιχάλης Παπαδογιαννάκης διάβασε συγκινητικό μήνυμα προς τα παιδιά το οποίο ανέφερε:

Ένα γλυκό φιλί…

“Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αφιδνών στέλνουν ένα γλυκό φιλί…

Στο δάσος που θα αναγεννηθεί

Στον Μίκη και στον Μάνο στον ουρανό

Στον Ερυθρό Σταυρό και στον Εθελοντισμό

Στους Ολυμπιονίκες μας και στους Παραολυμπιονίκες μας, που ύψωσαν την Ελλάδα μας στον ουρανό, στις δάφνες και στις αγριελιές και που στάθηκαν δίπλα μας.

Και ένα γλυκό φιλί σε όλη την Ελλάδα, για να μην μας ξεχάσει, όχι μόνο εμάς αλλά κάθε πυρόπληκτη γωνιά της πατρίδας μας”.

Ο διευθυντής του σχολείου Μιχάλης Παπαδογιαννάκης είπε:

“Ανταποκρίθηκαν όλοι πρόθυμα ότι τους ζητήσαμε, ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκος Λούπης, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Δήμας, ο πρόεδρος της κοινότητας Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ο Ερυθρός Σταυρός και ιδιώτες επιχειρηματίες. Τα παιδιά θα πάρουν δώρα και ένα δυνατό μήνυμα πως τα νοιαζόμαστε. Πέρασαν ένα μεγάλο σοκ με τις φωτιές. Έχουμε οικογένειες που έχουν καεί τα σπίτια τους και έχουν μετοικήσει σε άλλες περιοχές γιατί δεν έχουν σπίτι να μείνουν. Είναι μία χαρμόσυνη ημέρα. Μακάρι να μας στηρίζουν όλοι έτσι. Κάθε παιδί θα βρει στο θρανίο του ένα πευκάκι και ένα κείμενο υποδοχής. Είναι συμβολική ενέργεια. Τα παιδιά είναι σοκαρισμένα. “Έχουμε μιλήσει με γονείς και ξέρουμε τι έχει γίνει. Ο Ερυθρός Σταυρός μας προσφέρει σχολικά είδη και θα μας υποστηρίξει ακόμα περισσότερο σε θέματα ψυχολογίας. Έχουμε κάνει και εμείς ένα σεμινάριο για να μπορέσουμε να χειριστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα την κατάσταση”, πρόσθεσε ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αφιδνών και φυσικά αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που πήρε με το γραπτό μήνυμα αλλά και τη μουσική που έβαλε στα παιδιά:

“Έγιναν πολλά το τελευταίο διάστημα και πρέπει να επικοινωνήσουμε τη σημασία τους στα παιδιά. Πρέπει να τους τονώσουμε το ηθικό και να τους δώσουμε μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον”.

Η τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του Ερυθρού Σταυρού Αρετή Κεντιστού είπε: “Ο Ερυθρός Σταυρός από την πρώτη στιγμή των πυρκαγιών βρέθηκε για επιτόπια καταγραφή σε όλες τις πληγήσες περιοχές τόσο στην Εύβοια όσο και στην Πελοπόννησο. Λαμβάνοντας υπ΄ όψη αιτήματα για ψυχοκοινωνική υποστήριξη ανταποκριθήκαμε. Βρισκόμαστε εδώ με τους εθελοντές μας για να καλύψουμε με σχολικό πακέτο τα παιδιά της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα παρέχουμε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Ο Ερυθρός Σταυρός διαχρονικά στηρίζει την ελληνική οικογένεια και σε θέματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με τηλεφωνικό κέντρο 10205 και ειδικά για θέματα των παιδιών. Παρέχουμε ενημέρωση και συμβουλευτική κυρίως για τα παιδιά που καλούνται να διαχειριστούν νέα πραγματικότητα που εκτός των άλλων καλούνται να διαχειριστούν τις επιπτώσεις από τις καταστροφές στο σπίτι τους και στο περιβάλλον. Τα παιδιά βιώνουν μετατραυματικό στρες. Βιώνουν αγωνία, το στρες έχει διάρκεια, φόβο και ανησυχία πως το καταστροφικό γεγονός θα επαναληφθεί. Βλέπουν εφιάλτες, έχουν δυσκολίες στον ύπνο, γίνεται διάσπαση της προσοχής τους, απόσυρση, αδιαφορία και συναισθηματικές μεταπτώσεις. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί όλα αυτά πρέπει να τα γνωρίζουν ώστε να τα διαχειριστούν και να ανακουφίσουν τα παιδιά ώστε να περάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη νέα πραγματικότητα.

Εκ μέρους του Δήμου Ωρωπού ο αντιδήμαρχος Γιάννης Δήμας είπε: “Ευχόμαστε καλή αρχή στα παιδιά και καλή σχολική περίοδο με υγεία, χαρά και αγάπη. Εύχομαι στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς να είναι καλά και ότι χρειαστούν θα είμαστε πάντα κοντά τους. Είμαστε πάντα κοντά στο σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και στους δασκάλους”.