Ο Αθανάσιος Γραμμένος παρουσίασε τον “Ορθόδοξο Αμερικανό” Ιάκωβο στις Ιστορικές Φυλακές Ωρωπού (Βίντεο)

Υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα για την Οικουμενικότητα της ορθοδοξίας, τον ελληνισμό της διασποράς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της χώρας μας. Ο Μακαριστός πρώην Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος για τέσσερις, περίπου, δεκαετίες άφησε το αποτύπωμά του στη σύγχρονη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών αν και χαρακτηρίστηκε και ως μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Στο τέλος αποδείχτηκε ότι δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητος.

Αυτό το συμπέρασμα εξήχθη την Κυριακή 13 Μαΐου, κατά την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου – διδακτορική διατριβή του Διδάκτορα κ. Αθανάσιου Γραμμένου με τίτλο: «Ορθόδοξος Αμερικανός»,  από τις εκδόσεις επίκεντρο, στις Παλιές Φυλακές Ωρωπού. Το βιβλίο προλογίσε ο Δημοσιογράφος κ. Γιώργος Μαλούχος.

Στην κατάμεστη Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού, στις Παλιές Ιστορικές Φυλακές Ωρωπού, όπου επέλεξε ο κ. Αθ. Γραμμένος να ξεκινήσει το ταξίδι του βιβλίου του, συγκεντρώθηκαν φίλοι, γνωστοί, πολιτικοί, άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των γραμμάτων για να τιμήσουν ένα νέο επιστήμονα, ο οποίος με τη δυναμική παρουσία του, θέτει στόχους και τους πετυχαίνει. «Μπορεί να βιάζεται μερικές φορές» όπως είπε και ο μέντοράς του πρώην υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, «αλλά αυτή η βιασύνη παράγει έργο ουσιαστικό».

Ο  Αθανάσιος Γραμμένος με το βιβλίο του και, κυρίως, με το θέμα που επέλεξε να ερευνήσει και να διαπραγματευτεί, έδειξε ότι είναι ένα ανοιχτό μυαλό το οποίο  διαθέτει όλα εκείνα τα εχέγγυα που συνθέτουν ένα σπουδαίο επιστήμονα και πανεπιστημιακό. Το μέλλον, για τον Αθανάσιο Γραμμένο,  διαγράφεται λαμπρό  στο χώρο της επιστήμης. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους πανεπιστημιακούς χώρους   και πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι στο πρόσωπό του βλέπουν ένα σπουδαίο επιστήμονα που μπορεί να δώσει πολλά στον τομέα της Διεθνολογίας. Να ανοίξει νέους ορίζοντες και να φέρει πιο κοντά στους πολίτες την επιστήμη χάρις το δικό του τρόπο γραφής που είναι οικείος αλλά μεστός και ουσιαστικός σε νοήματα και έννοιες.

Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα εκδηλώσεων των παλιών Φυλακών ήταν ζεστή και η παρουσία του Θανάση την έκανε ακόμα πιο οικεία κι ευχάριστη, με  όλους τους παριστάμενους να παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους  καταξιωμένους ομιλητές. Ομιλητές οι οποίοι  έπλεξαν το εγκώμιο του συγγραφέα όχι για να τον κολακεύσουν αλλά γιατί υποχρεώθηκαν από το περιεχόμενο, την επιστημονική επάρκεια, τα στοιχεία και τον τρόπο γραφής  του βιβλίου του. Την απλότητα της γραφής του και τον απόλυτα κατανοητό τρόπο με τον οποίο ανέλυσε τα στοιχεία της έρευνας του.

Σήμερα η επιστήμη έχει, πλέον, στα χέρια της  ένα σαφές και ολοκληρωμένο ερευνητικό ντοκουμέντο για την παρουσία του Ιάκωβου στην Αμερική και τον πολιτικό ρόλο που διαδραμάτισε. Ένα βιβλίο αναγκαίο για τους μελετητές του μέλλοντος. Και αυτό γιατί  είναι το πρώτο εμπεριστατωμένο κείμενο για τον Ιάκωβο Αμερικής που  είναι μελέτη και όχι δημοσιογραφική πραγματεία.

  

Για το βιβλίο μίλησαν με τα καλύτερα λόγια  ο πρώην υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Κιτροέφ, η φιλόλογος κα Ευτυχία Καρύδη Φαράκου, ενώ συντόνισε η δημοσιογράφος, διεθνολόγος και συγγραφέας κα Κωνσταντίνα Δημητρούλη. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Δήμου Ωρωπού ο  Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Μιχάλης Τόλιας ο οποίος ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του κ. Γραμμένου. Ενώ χαιρετισμό απηύφθηνε και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Σκουρολιάκος.

Ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στο βιβλίο τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που μια διδακτορική διατριβή γίνεται βιβλίο με τόσο κατανοητή γραφή και νοήματα που καταδεικνύουν τη γνώση του συγγραφέα στην ελληνική γλώσσα ώστε να μπορεί να διαβαστεί από τον καθένα». Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για βιογραφία. Το κείμενο  έχει επιστημονική μεθοδολογία, συνέπεια και αλληλουχία στοιχείων».

Ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι: «Οι κατά καιρούς χαρακτηρισμοί για τον Ιάκωβο ως ακραίο στοιχείο δεξιάς η ακροδεξιάς παράνοιας και πράκτορα της CIA  είναι υπερβολικοί. Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν».

Αναφερόμενος στην επιλογή για Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής  του Ιακώβου αντί της μεγάλης θεολογικής και πνευματικής προσωπικότητα του Μελίτωνα Χαλκιδόνας, ο οποίος ήταν και ο επικρατέστερος είπε ότι: «Ο Πατριάρχης Αθηναγόρας κατανόησε την επιλογή ότι δεν θα έπρεπε να είναι ο Μελίτων αλλά ο Ιάκωβος με βάση την επιστολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή η οποία αιτιολογούσε την ανάγκη αυτής της επιλογής στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο».

Και πρόσθεσε: «Μιλάμε για την Αμερική η οποία την περίοδο εκείνη διαδραμάτιζε καταισχύνοντα ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα ενώ η Ελλάδα είχε ανάγκη εκπροσώπησης από ένα  μορφωμένο άνθρωπο, μ αξιοπιστία και σοβαρότητα. Ο Ιάκωβος κατάφερε να έχει επιρροή σε όλους τους Προέδρους της Αμερικής γιατί έδειχνε ότι τον ακολουθούσε πλήθος από πίσω χριστιανών.

Υπήρξε συνοδοιπόρος του Αιδεσιμότατου Μάρτιν Λούθηρ Κίνγκ υπέρ του  διαφυλετικού κινήματος  και αυτός που  μετέφρασε την Αγία Γραφή στα Αγγλικά καθώς απευθύνοντας σε Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Ταυτόχρονα όμως κώφευε σε όσα γίνονταν στην Ελλάδα με τους Συνταγματάρχες. Διέσωσε όμως με παρεμβάσεις του, πολλές φορές, εκείνη την περίοδο τα εθνικά μας συμφέροντα. Ήταν άνθρωπος που βοήθησε τη χώρα».

Και πρόσθεσε: «Άρα η επιλογή του ήταν σωστή και  καθοριστική».

Ο Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Κιτρόεφ υποστήριξε ότι: «Ο Ιάκωβος είναι από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία. Στην Ελλάδα δεν κατανόησαν τη στάση του καθώς συνομιλούσε και με τους Συνταγματάρχες αλλά και με τον εξόριστο τότε Κωνσταντίνο Καραμανλή.  Για αυτό τον ονόμαζαν και CIAΙάκωβο». Διαδραμάτισε εθναρχικό ρόλο στην Αμερική αναγκάζοντας ακόμα και το πάλαι ποτέ πολέμιο του Ανδρέα Παπανδρέου να τον υποδεχτεί μετά το 1981 με τιμές στην Ελλάδα».

Ο  κ. Κιτρόεφ αναφέρθηκε στο ρόλο του Ιάκωβου στα εθνικά όπου υποστήριξε ότι «διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο Κυπριακό και την μη αναγνώριση του Τουρκοκυπριακού κράτος μετά την εισβολή αλλά δεν ανέγνωσε καλά τα στοιχεία για το Μακεδονικό καθότι ήταν και μεγάλης ηλικίας και δεν είχε την ίδια καταλυτική παρέμβαση στις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα για επίλυση του προβλήματος. Για την προσφορά του πάντως τιμήθηκε με το Ανώτατο Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμη Κάρτερ (1980)».

 Η κα Ευτυχία Καρύδη Φαράκου, φιλόλογος του κ. Αθανάσιου Γραμμένου αρκέστηκε να πει μια φράση, την οποία άσχετα εάν δεν ενστερνίστηκε ο συγγραφέας, θα μείνει ως προφητική προσέγγιση στην Ακαδημαϊκή πορεία του: «Ο μαθητής ξεπέρασε το δάσκαλο» κι αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του συγγραφέα.

Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Αθανάσιος Γραμμένος μιλώντας αναφέρθηκε διεξοδικά στην προσωπικότητα του Ιάκωβου τον οποίο χαρακτήρισε «εμβληματική φυσιογνωμία της διασποράς ο οποίος σφράγισε με την πολιτεία του μια ολόκληρη εποχή για την ελληνική κοινότητα της Αμερικής».

Στάθηκε περισσότερο στον πολιτικό ρόλο του Ιάκωβου στην  Αμερική σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα περίοδο λέγοντας ότι ήταν ο άνθρωπος που μπορούσε να συναντήσει τον οποιοδήποτε Πρόεδρο της Αμερικής να του καταθέσει τις απόψεις του και να μπορεί να έχει θετική επιρροή προς αυτούς.

Στάθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα της πολυσήμαντης ποιμαντορίας του Ιάκωβου τόσο με τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Χαβιέρ Πέρες ντε Κουέγιαρ, τον Κ. Καραμανλή και τον Αν. Παπανδρέου.

Στη συνέχεια, για το βιβλίο, κατέθεσαν τις απόψεις τους κι άλλοι αξιόλογοι ομιλητές, ανάμεσα τους και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού & Πνευματικού Ομίλου Νέων παλατίων κ. Μιχάλης Πολυχρόνης.

Για τη συγγραφή του βιβλίου, ο συγγραφέας μελέτησε διεξοδικά το αρχείο της Αρχιεπισκοπής αλλά πήρε και συνεντεύξεις από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, το Eugene Rossides και άλλες μεγάλες φυσιογνωμίες της πρόσφατης ιστορίας.

Μετά την παρουσίαση ο συγγραφέας υπέγραψε το βιβλίο του και φωτογραφήθηκε με τους παριστάμενους, οι οποίοι του ευχήθηκαν να είναι καλοτάξιδο, με την ελπίδα σύντομα να δουν και το επόμενο συγγραφικό του εγχείρημα που να είναι το ίδιο ενδιαφέρον και πρωτοποριακό.

Δείτε το βίντεο με τη δήλωση του κ. Αθανάσιου Γραμμένου:

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του “Κοινόν Ωρωπίων” και του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Ωρωπού