Ο Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε από τη Λαμία τη χρηματοδότηση του έργου «Εξυγίανση του Ασωπού» με 205 εκατ. ευρώ

Το όραμα Κ. Μπακογιάννη- Β. Περγάλια για την εξυγίανση του Ασωπού ποταμού γίνεται πραγματικότητα

Η εξυγίανση του Ασωπού ποταμού δεν είναι απλά ένα όνειρο. Γίνεται  πραγματικότητα. Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στη χώρα μας,  που ξεκίνησε χάρις στο όραμα του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ.  Κώστα.  Μπακογιάννη και του Δημάρχου Τανάγρας κ. Βασίλη. Περγάλια, έχει ήδη δρομολογηθεί και ενταχθεί στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το Σχηματάρι και τα Οινόφυτα, σύντομα, θα μετατραπούν από την πιο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή της χώρας, σε σύγχρονες βιομηχανικές πόλεις χάρις στο  Βιομηχανικό Πάρκο που πρόκειται να κατασκευαστεί. Σε πόλεις  που θα έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους.

Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του 2ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Στερεάς Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε  στη Λαμία, την Πέμπτη 27 Ιουλίου,  ανακοίνωσε την χρηματοδότηση του έργου συνολικού προϋπολογισμού 205 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «Τα Υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, έχουν αναλάβει μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την εξυγίανση της περιοχής του Ασωπού, όπου συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της βιομηχανικής δραστηριότητας της χώρας».

Και πρόσθεσε: «Αυτή η πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομίας με την Περιφέρεια, τον Δήμο Τανάγρας και τους παραγωγικούς φορείς, αλλά και εξαντλητικού διαλόγου με αυτό που ονομάζουμε «κοινωνία των πολιτών», η οποία πρωτοστάτησε. Και νομίζω ότι απαντά στα χρόνια, αλλά κρίσιμα προβλήματα της περιοχής, με πολύπλευρες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, αλλά και με δράσεις περιβαλλοντικής εξυγίανσης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 205 εκ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 115 εκ. ευρώ προέρχονται από δημόσιους πόρους. Από αυτά, τα 10 εκ. ευρώ είναι η συμμετοχή της Περιφέρειας, τα υπόλοιπα είναι εθνικοί πόροι που θα διαθέσουμε από το Υπουργείο Οικονομίας».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός «Με τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που αναπτύξαμε, όπως το Ταμείο Υποδομών, καθιστούμε εφικτή και διευκολύνουμε τη μεγάλη συμμετοχή των ιδιωτών στην υλοποίηση αυτού του κρίσιμου έργου». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με την είσοδο και ιδιωτών το έργο μπορεί να φτάσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ.