Ο αντιμνημονιακός Τσίπρας φέρνει το 4 Μνημόνιο

8.5.2016

Οι μάσκες πέφτουν και η κυβέρνηση των Τσίπρα – Καμμένου είναι αδύνατον να κρυφτεί. Μετά την ψήφιση του «αυτόματου κόφτη» των μισθών και συντάξεων αλλά και των δημόσιων δαπανών από το 2018 και μετά  το σάρωμα των ασφαλιστικών κεκτημένων δεκαετιών με μέτρα, όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η περικοπή όλων των συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ, το «μαχαίρι» στις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας και η επιβάρυνση με υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές του συνόλου των επαγγελματικών τάξεων το Μνημόνιο 4 είναι προ των πυλών.

Σύμφωνα με αυτό ανοίγει εκ νέου το εργασιακό, με κατάργηση ώς το τέλος του 2016 όλων των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις και με αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο ακόμη και πέραν των ευρωπαϊκών πρακτικών.

Το Βήμα της Κυριακής παρουσιάζει το τελευταίο σχέδιο μνημονίου του ΔΝΤ το οποίο συνέταξαν τα στελέχη του, Πωλ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου και αποτελεί το σημείο όπου έφτασαν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση στο «Χίλτον».

Η πορεία του χρέους περιγράφεται ως «εξαιρετικά μη βιώσιμη», ενώ το πλεόνασμα του 2018 τοποθετείται μόλις στο 1,5% του ΑΕΠ, παρά την καταιγίδα των νέων μέτρων.

Το Μνημόνιο 4 ζητεί ως προαπαιτούμενα και διαρθρωτικά ορόσημα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου:

  • Μεταφορά όλων των ασφαλισμένων σε ένα και μοναδικό ασφαλιστικό ταμείο
  • Εφαρμογή της νέας πλήρως ανεξάρτητης Υπηρεσίας Εσόδων του κράτους
  • Εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το οποίο θα χρηματοδοτείται από μέτρα 900 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, μέχρι το τέλος Ιουνίου:

  • ‘Άνοιγμα επαγγελμάτων (δικηγόροι, μηχανικοί δημοσίων έργων, λιμενεργάτες) και απελευθέρωση υπηρεσιών (τουρισμός, τρόφιμα και ποτά).
  • Οδικός χάρτης για την άρση των capital controls.