Ο απολογισμός του Μπλέρ για την επίθεση στο Ιράκ

25.10.2015

Η ώρα της αποτίμησης των πολιτικών πράξεων δεν έχει πάντα θετικό πρόσημο για τους εμπνευστές τους, ιδίως, όταν μιλάμε για πολεμικές επιχειρήσεις τα οποία μακροπρόθεσμα άλλαξαν τη ροή της παγκόσμιας ιστορίας, έστω κι αν  μεσοπρόθεσμα πέτυχαν τον αρχικό τους στόχο.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ, δώδεκα χρόνια μετά, κάνοντας τον απολογισμό για την επίθεση στο Ιράκ σε συνέντευξή του στο CNN, παραδέχεται ότι ήταν λάθος γιατί αυτό συνέβαλλε στο να υπάρξει ραγδαία άνοδος του Ισλαμικού κράτους.

Ο κ. Μπλέρ σήμερα μακριά από την άσκηση εξουσίας και με πιο αντικειμενικό μάτι μιλάει από μια άλλη οπτική γωνία λέγοντας ότι «Υπάρχουν στοιχεία αλήθειας» στην εκτίμηση ότι ο πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί τη βασική αιτία για την άνοδο των Τζιχαντιστών.

«Ασφαλώς δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως όσοι από εμάς απομακρύναμε (τον πρώην ηγέτη του Ιράκ) Σαντάμ (Χουσεΐν) το 2003, δεν φέρουμε καμία ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί το 2015», πρόσθεσε ο Μπλερ, ενώ ζήτησε συγνώμη για τις λάθος, όπως τις χαρακτήρισε, πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών και μίλησε για αποτυχημένο σχεδιασμό των όσων επακολούθησαν την ανατροπή του Χουσεΐν.

Την ίδια ώρα όμως, αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για την απομάκρυνση του Χουσεΐν από την εξουσία. Η Βρετανία ήταν ανάμεσα στις χώρες της συμμαχίας, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι οποίες εισέβαλαν στο Ιράκ το 2003.