20.1.2016
Ο πόλεμος ανακοινώσεων που προηγήθηκε της συνάντησης του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη φαίνεται ότι αρχίζει να κατακάθεται και την επόμενη μέρα όλοι πιο νηφάλιοι στα επιτελεία των δύο κομμάτων να επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τα σημεία προσέγγισης και διαφοροποίησης των δύο πολιτικών τα οποία θα γίνουν και αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα.
Η πρώτη συνάντηση σε γενικές γραμμές πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Αυτό είναι το πρώτο θετικό πέρα από την προσπάθεια χαρακωμάτων που έγινε εκατέρωθεν για τις εντυπώσεις. Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας καλός συνομιλητής έστω κι αν δεν συμφωνεί κανείς με όλες τις απόψεις του. Γνωρίζει την τέχνη της πολιτικής που είναι ο διάλογος και η σύνθεση των απόψεων και των θέσεων.
Βεβαίως οι δύο άνδρες δεν συμφώνησαν σε όλα και κυρίως στην οικονομική πολιτική και το ασφαλιστικό, αλλά συμφώνησαν στα θέματα της πολιτικής ατζέντας που θα πρέπει να συζητηθούν γιατί αποτελούν τη βάση της αλλαγής σελίδας στο πολιτικό μας σύστημα. Κόντρες Κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές θα υπάρξουν αλλά αυτό είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι. Αξία έχει να αναζητηθούν τρόποι να ξεφύγει η χώρα από την πορεία προς τα βράχια που έχει πάρει.
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τη γενικότερη πορεία της χώρας που δημιουργεί αβεβαιότητα και απογοήτευση στους πολίτες, ενώ αναφέρθηκε στην παρατεταμένη ύφεση, στην απώλεια επενδύσεων και στην αδυναμία προσέκλυσης νέων.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ έθεσε το θέμα της κομματικής, όπως είπε, διάβρωσης του κράτους και των θεσμών και πρότεινε μία εκ βάθρων θεσμική μεταρρυθμιση την οποία όπως είπε, χρειάζεται η χώρα, με την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Για το ασφαλιστικό, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της ΝΔ, ότι αυτή τη στιγμή αδίκως οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν ενα βαρύ λογαριασμό που προκύπτει από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.
Για το ΕΣΡ τόνισε πως υπάρχει ανάγκη τροποποιήσεων έτσι ώστε να αποκτήσει τον απαραίτητο βαθμό ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, αν αυτό συμβεί ανοίγονται ουσιαστικές προοπτικές για άρση της παρούσης εκκρεμότητας.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα επεσήμανε πως το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο ήδη έχει προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις στην ΕΕ.
Οσον αφορά στο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως εφόσον υπάρχουν προτάσεις και σκέψεις που θα βασίζονται σε θέσεις που είχε ο ίδιος παρουσιάσει ως υπουργός, τότε ενδέχεται σε συγκεκριμένα σημεία να υπάρξει δυνατότητα σύγκλισης.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε και είχε μια περιεκτική ενημέρωση για το προσφυγικό και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Τέλος ο Πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου:
«Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, αυτή είναι βασική προυπόθεση για να συζητάμε. Εγώ θα το πράξω. Ευελπιστώ ότι θα το πράξεις και εσύ. Είναι ξεκάθαρο ότι διαφωνούμε σε πολλά. Τουλάχιστον να μιλάμε πολιτικά χωρίς τον λαικισμό που έκανε τους πολίτες να αποστρέφονται την πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.