Ο απόηχος της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

24.11.2015

Το κλίμα που επικράτησε, οι απουσίες που συζητήθηκαν, και το πνεύμα ενότητας του Γ. Πλακιωτάκη

Η πιο κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  για το μέλλον της νέας Δημοκρατίας μετά το φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών, μετατράπηκε σε προσπάθεια  κατευνασμού και ενότητας από τους υποψήφιους προέδρους και τον Γ. Πλακιωτάκη να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Παρά το γεγονός ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζαν τόσο οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς όσο και ο παραιτηθείς μεταβατικός Πρόεδρος κ. Ευ. Μειμαράκης,  το κλίμα ήταν ήρεμο κι όλοι προσπάθησαν να χαμηλώσουν οι τόνοι και η ένταση των τελευταίων ωρών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών το αργότερο στις 13 Δεκεμβρίου.

«Όσα συνέβησαν, δείχνουν ότι χρειάζεται επανεκκίνηση, δημιουργική ανανέωση της ΝΔ. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα» ανέφερε και πρότεινε κώδικα δεοντολογίας με δύο άρθρα:

1) Δεν προσωποποιούμε τις όποιες διαφορές μας.

2)Δεν αναμειγνύουμε πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του κόμματος.

«Από τώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας με κοινό στόχο την ισχυρή μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, την μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην ΝΔ» συνέχισε χαρακτηρίζοντας τη 13η Δεκεμβρίου ημέρα αναγέννησης, ανάτασης και ενότητας του κόμματος.

Είπε ακόμη ότι «είμαστε σε μία τεταμένη εποχή, σε μια πολύ τεταμένη περιοχή, η χώρα δοκιμάζεται, ένας ανίκανος πρωθυπουργός ζητά συναίνεση, δηλαδή συνενοχή σε έναν αδιέξοδο δρόμο».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας από τη πλευρά του  ζήτησε να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό οι εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, ακόμη και στις 6 Δεκεμβρίου.

Επίσης, τόνισε ότι οι τέσσερις υποψήφιοι πρέπει να συναντηθούν το συντομότερο και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εθνικής συνδιάσκεψης προκειμένου να αναπτύξουν τις θέσεις τους.

Τέλος, συμφώνησε με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην υπάρχουν προσωπικές αναφορές του ενός προς τον άλλο υποψήφιο.

O κ. Τζιτζικώστας δεν έθεσε θέμα ανάληψης της προσωρινής προεδρίας του κόμματος από τον Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο  Άδωνις Γεωργιάδης  ζήτησε ενότητα και να αξιοποιηθεί η καθυστέρηση της εκλογικής διαδικασίας σε θετική κατεύθυνση. Και εκείνος με τη σειρά του πρότεινε να γίνει συνδιάσκεψη, ζητώντας να τοποθετηθούν όλοι οι υποψήφιοι στο θέμα της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίθεση στον Παπαμιμίκο από Κακλαμάνη

Βολές κατά του Ανδρέα Παπαμιμίκου εξαπέλυσε από την πλευρά του ο Νικήτας Κακλαμάνης. «Αν επιχειρήσει να αμφισβητήσει τον Γιάννη Πλακιωτάκη, να του κόψουμε τα πόδια!», ανέφερε χαρακτηριστικά και καταχειροκροτήθηκε.

Κώστας Γκιουλέκας: Πρώτα συνέδριο, μετά εκλογές

Τη διενέργεια συνεδρίου πριν από τις εκλογές πρότεινε ο Κώστας Γκιουλέκας. Εναλλακτικά, αν αυτό δεν γίνει, πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής 5 βουλευτών, η οποία θα συνεπικουρεί την ΚΕΦΕ και θα επιβλέπει τη διαδικασία. Πρόταση η οποία φαίνεται να έχει ισχυρή απήχηση μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα.

 Άννα Καραμανλή: Εκλογές στις 13

Τέλος, η Αννα Καραμανλή πρότεινε να υπάρξουν προεγγραφές μελών σε καταλόγους έως τις 6 Δεκεμβρίου, να γίνουν οι έλεγχοι σε αυτούς έως τις 10 Δεκεμβρίου και να διεξαχθούν οι εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου.

Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος πρότεινε αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του προέδρου της ΝΔ.

Συγκεκριμένα πρότεινε πάγωμα της διαδικασίας, σύγκληση τακτικού συνεδρίου στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και εκλογή νέας ηγεσίας τον Απρίλιο. Στις προτάσεις του πρόσθεσε:

-Άνοιγμα καταλόγων επαναβεβαίωσης-εγγραφής μελών έως το τέλος Ιανουαρίου

-Διεξαγωγή Προσυνεδριακού Διαλόγου τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο

-Συγκρότηση σε κάθε ΝΟΔΕ Ομάδων Εργασίας ανά τομέα κυβερνητικής πολιτικής

-Σύγκληση Περιφερειακών Συνδιασκέψεων

-Συμμετοχή επιστημονικών και παραγωγικών φορέων και διάλογο με την κοινωνία

-Εκλογή συνέδρων στο τέλος Φεβρουαρίου.

Γιάννης Πλακιωτάκης

«Αποδέχομαι με απόλυτη συναίσθηση του ρόλου και των υποχρεώσεών μου την πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη» είπε ανεβαίνοντας στο βήμα ο νέος μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης.

Χαρακτήρισε επίσης ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση του κ. Μεϊμαράκη για τον οποίο έπλεξε το εγκώμιο σημειώνοντας πως «είναι ιστορικό στέλεχος της παράταξης με σημαντική προσφορά που δεν δίστασε να αναλάβει το κόμμα σε μια δύσκολη συγκυρία και να το κρατήσει όρθιο».

Αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν την Κυριακή ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του κόμματος και της εταιρείας, «ζήσαμε οργανωτικό φιάσκο που έπληξε την εικόνα της παράταξης και πλήγωσε τα στελέχη και τη βάση της ΝΔ».

«Αντί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων όλοι και να συμβάλουμε στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος συμμετείχαμε σε ένα γαϊτανάκι εσωστρέφειας που μόνο κακό κάνει στην πληγωμένη εικόνα, το κύρος και την αξιοπιστία της παράταξής μας» τόνισε και καταλόγισε ευθύνες σε όλους.

«Το να ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλο είναι εύκολο και ανέξοδο. Ζητώ αυτή την κρίσιμη ώρα να πρυτανεύσει η λογική, να διασφαλίσουμε την ενότητά μας» επισήμανε και κάλεσε τους πάντες άλλα κυρίως τους τέσσερις υποψήφιους να χαμηλώσουν τους τόνους.