Ο Ασωπός έφερε και  κόντρες μεταξύ των Περιφερειών Αττικής και Στ. Ελλάδας

Μπορεί το κλίμα για την εξυγίανση και τη σωτηρία του Ασωπού ποταμού στην συνάντηση εργασίας στο Δήμο Τανάγρας παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας να πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συναίνεσης, εντούτοις δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις και οι αντιπαλότητες.

Η καλοπροαίρετη τοποθέτηση του Βουλευτή της Περιφέρειας Αττικής κ. Γ. Βλάχου ότι δεν χρειάζεται να στεκόμαστε μόνο στις μετρήσεις των Παρατηρητηρίων Υγείας και Περιβάλλοντος, γιατί η μόλυνση του Ασωπού φτάνει μέχρι το Συκάμινο και το Χαλκούτσι και είναι ορατή ακόμη και στη θάλασσα, αλλά χρειάζονται έργα, όπως είπε, προκάλεσε την ευγενική αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος & Χωροταξίας Στ. Ελλάδας κ Γ. Ταγκαλέγκα.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης  υπεραμύνθηκε του έργου των δύο Παρατηρητηρίων Υγείας και Περιβάλλοντος λέγοντας ότι δεκάδες άτομα εργάζονται στον ευαίσθητο τομέα της συλλογής στοιχείων για την περιβαλλοντική μόλυνση της περιοχής. Στοιχεία που βοηθούν το έργο της σύνταξης ενός ολοκληρωμένου  προγράμματος εξυγίανσης του Ασωπού ποταμού αλλά και της απορρύπανσης της ευρύτερης περιοχής καθώς γίνονται γνωστά τα αίτια και οι εστίες της μόλυνσης.

Σκούρα τα βρήκε και η Περιφερειακή Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής κα Ι. Στεργίου από τον Περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννη όταν ζήτησε να ενταχθεί και η Περιφέρεια Αττικής στο Πρόγραμμα γιατί  έχει μολυνθεί και ο Ωρωπός από τα βιομηχανικά απόβλητα με αποτέλεσμα το ποτάμι να είναι πότε κόκκινο πότε κίτρινο πότε πράσινο και αυτά τα καταλήγουν στη θάλασσα.

Ο  κ. Μπακογιάννης υποστήριξε ότι, τουλάχιστον, πέντε φορές ζήτησε και τη συμμετοχή της Περιφερειάρχη Αττικής κας Ρ. Δούρου χωρίς να λάβει καμία απάντηση. «Προφανώς είναι οικογενειακή  σας υπόθεση αυτό. Καθήστε πιείτε ένα καφέ,συζητήστε βρέστε τα μεταξύ σας, συνεννοηθείτε, και εμείς εδώ είμαστε. Ξέρετε που θα μας βρείτε», είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Την παρτίδα επιχείρησε να σώσει ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Αττικής  κ. Αθ. Αθανασόπουλος ο οποίος τόνισε ότι «Και η Περιφέρεια Αττικής έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη σύσταση παρατηρητηρίου Υγείας και κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει την εξυγίανση του Ασωπού ποταμού».

Αλλά και ο π. Ι. Οικονομίδης άστραψε και βρόντηξε όταν άκουσε τον πρώην Δήμαρχο Τανάγρας  κ. Ευ. Γεωργίου να τον ευχαριστεί για το έργο του και την προσπάθεια του να σωθεί ο Ασωπός ποταμός.

«Θα σας παρακαλούσα κ. Γεωργίου να μην με ευχαριστήσετε ξανά δημόσια γιατί εσείς ήσασταν Δήμαρχος επί τρεις τετραετίες και δεν κάνατε τίποτα απολύτως για τον Ασωπό ποταμό» ήταν η σκληρή απάντηση του π. Ιωάννη τον οποίο πάντως ευχαρίστησε για την συνεργασία και την αμέριστη συμπαράστασή του ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Β. Περγάλιας.

Αλλά και ο κ. Γ. Ανδρουλιδάκης άσκησε έντονη κριτική στους παριστάμενους γιατί κανείς δεν αναφέρθηκε στην αέρια  μόλυνση που προέρχεται από τις βιομηχανίες και όταν βρέχει δημιουργείται τοξικό νέφος πάνω από το Σχηματάρι,  το Δήλεσι και τα Οινόφυτα.

Διαβάστε: Δέσμευση κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμων για Καθαρό Ασωπό με ανοιχτές και καθαρές βιομηχανίες