“Ο Αυγερινός” ξεπρόβαλε στο Δημοτικό Σχολείο Χαλκουτσίου – Ένα βιβλίο για τον αυτισμό και την αγάπη

Κάτω από την πανσέληνο του Οκτωβρίου, ο Αυγερινός χωρίς να περιμένει την αυγή, έβαλε τα καλά του και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημοσίως στις 15.10.2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Χαλκουτσίου, στο οποίο φοιτά ο αληθινός Αυγερινός. Αφορμή για την συνάντηση στάθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Κασαμπαλάκου «Ο Αυγερινός – ένα βιβλίο για τον αυτισμό και την αγάπη». Η συγγραφέας μητέρα ενός παιδιού από το φάσμα του αυτισμού, διάλεξε το σχολείο του γιου της για να κάνει την έναρξη μιας σειράς παρουσιάσεων που θα καλύψουν ολόκληρη την Ελλάδα. Παράλληλα θερμό ενδιαφέρον παρουσιάζεται και από τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιμανδρίτης Τίμων, ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Γαζβινιάν, η Χριστίνα Νικηταρά πρώην Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Σύμβουλος Παιδείας Δήμου Ωρωπού, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και συγγραφέας, ο Ιωάννης Οικονομάκος, ιατρός, με δράση στο Χαλκούτσι, πρώην Δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής, ο Γεώργιος Λιθαδιώτης, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Χαλκουτσίου και η Διευθύντρια του Σχολείου, Μαρινοπούλου Χριστίνα, κάτοχος μεταπτυχιακού στην Εκπαίδευση – Διεύθυνση Σχολικών Μονάδων.

Την εκδήλωση άνοιξε η Διευθύντρια του σχολείου Χριστίνα Μαρινοπούλου, με την ομιλία της για τις σχολικές εκπαιδευτικές ανάγκες και την αίτηση σε όλα τα σχολεία να αποδεχτούν την διαφορετικότητα. Τόνισε την κατάθεση ψυχής της κας Κασαμπαλάκου μέσω αυτού του βιβλίου, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν γονείς και διδάσκοντες σ΄ ένα κατ΄ ουσίαν «δύσκολο» περιβάλλον, όπως αυτό του εκπαιδευτικού πλαισίου στις οικονομικά πενιχρές εποχές που διανύουμε ως κράτος. ΄Εκανε έκκληση αλληλοβοήθειας ανάμεσα σε γονείς και σχολείο ως απαραίτητο γεγονός που θα οδηγήσει σε θετική έκβαση της πορείας των θεμάτων που τίθενται.

Στην συνέχεια, μια κατατοπιστικότατη ενημέρωση έκανε η Χριστίνα Νικηταρά, Σύμβουλος Παιδείας του Δήμου Ωρωπού, με τεράστια πείρα στην εκπαίδευση μέσω της λαμπρής της σταδιοδρομίας ως Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Τόνισε την ανάγκη ιδρύσεως προσχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής μα και Δευτεροβάθμιας Ειδικής Αγωγής, όχι μόνο στον Δήμο Ωρωπού μα και σε όλη την Ελλάδα. Ζήτησε συσπείρωση γονέων και σχολείου στην προσπάθεια αυτή, από τα κτίρια ως τα προγράμματα υποστήριξης και ενημέρωσης των γονέων. Επίσης μίλησε για την ανησυχητική αύξηση του αυτισμού τα τελευταία χρόνια και την σημασία της πίστης στον Θεό στον καθημερινό μας αγώνα.

Με απλά και κατανοητά προς όλους λόγια η Χριστίνα Νικηταρά επισήμανε ότι με την σωστή εκπαιδευτική στήριξη, ένα λειτουργικό μέσου όρου και πάνω παιδί, μπορεί να ενταχθεί στο σχολικό πλαίσιο και αύριο να γίνει ένας αυτόνομος ενήλικας. Μας έβαλε μέσα στις λεπτές κοινωνικές δεξιότητες, τις οποίες τα αυτιστικά άτομα στερούνται. Κοινωνικές δυσλειτουργίες, θέματα επιθετικότητας προς τους άλλους μα και τον εαυτό τους και της αυτοκαταστροφικότητας που βιώνουν, γεγονότα που χρίζουν σωστού εξατομικευμένου προγράμματος στήριξης σε όλα τα παιδιά του φάσματος. Επίσης υπενθύμισε την ανάγκη αξιολόγησης μα και επαναξιολόγησης του παιδιού, με στόχο πάντα την θετική πρόοδό του.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με αφήγηση του «παραμυθιού» από την συγγραφέα Μαρία Κασαμπαλάκου και ομάδα παιδιών, η οποία διανθίστηκε μουσικά με τρία τραγούδια από τους εξαιρετικούς μουσικούς Θάνο Θάνο στο πιάνο και Στέφανο Γανωτή στη λύρα και στο ακορντεόν.

Εξαιρετικές και συγκινητικές παρουσίες οι υπερπολύτεκνοι Αθανάσιος και Αλεξάνδρα Σταμούλη. Ανάμεσα στους παριστάμενους, όπως ήταν φυσικό βρέθηκε και η ομάδα των εκδόσεων Θύρα που έχει επιμεληθεί το βιβλίο. Τα έσοδα από την πώληση των υπογεγραμμένων από την συγγραφέα βιβλίων διατέθηκαν υπέρ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Χαλκουτσίου, ο οποίος και ολόθερμα στήριξε την όλη εκδήλωση.-

Ο ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ-ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

Ο ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ-ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

Ο ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ-ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

Ο ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ-ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

Ο ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ-ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ