Ο «Αυγερινός» της Μαίρης Κασαμπαλάκου ήρθε για να φωτίσει τις ψυχές μας με μια Ιστορία για τον Αυτισμό και την Αγάπη

της Σοφίας Μπασκάκη

ΜΑΙΡΗ ΚΑΣΑΜΠΑΛΑΚΟΥΜε ιδιαίτερη συγκίνηση παρακολουθήσαμε όλοι όσοι παρευρεθήκαμε χθες, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου & Ελένης στο Συκάμινο, την παρουσίαση του βιβλίου της Μαίρης Κασαμπαλάκου «Αυγερινός. Μια ιστορία για τον Αυτισμό και την Αγάπη», εικονογραφημένη με πολύ τρυφερότητα από την ίδια και το σύζυγο της Γιώργο Φιωτάκη.

Μια κατάθεση ψυχής από μια ευλογημένη μάνα, μια ευαίσθητη συγγραφέα, μια δυναμική γυναίκα, έναν υπέροχο άνθρωπο, την Μαίρη, τη δική μας Μαίρη, του χωριού μας, του σχολείου μας, την Μαίρη της διπλανής πόρτας. Μια γυναίκα που μέσα από το ιδιαίτερο δώρο που της χάρισε ο Θεός, έψαξε να βρει τον αυτοσκοπό της και να τον μοιραστεί μαζί μας με αισιοδοξία, περηφάνια αλλά και τόση ταπεινότητα συνάμα…

Ο «Αυγερινός» ήρθε να φωτίσει τη ζωή όλων μας, να ανοίξει νέα μονοπάτια στην εγκλωβισμένη σκέψη μας, μα πάνω από όλα να υμνήσει τα παιδιά με αυτισμό διαδίδοντας την έννοια της αληθινή αγάπης.

Η Μαίρη Κασαμπαλάκου έγραψε την ιστορία του «Αυγερινού», του δικού της Αυγερινού που είναι το παιδί όλων μας. Με πάθος και μια άσβεστη σπίθα στα μάτια, αφηγήθηκε χθες, στην παρουσίαση του βιβλίου, την ιστορία. Μια ιστορία γεμάτη αγάπη, ευαισθησία και ελπίδα. Μας τραγούδησε μαζί με τα παιδιά τρυφερούς στίχους, ραγίζοντας με τη φωνή της κάθε τείχος που θα μπορούσε ποτέ να υψωθεί, γκρεμίζοντας κάθε προκατάληψη για τον αυτισμό.

Δίπλα της, με χαμόγελο και δύναμη στηρίζουν την κάθε της προσπάθεια  το αγγελούδι της, ο σύζυγος της, οι δικοί της άνθρωποι και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκαμίνου που ανέλαβε την διοργάνωση της παρουσίασης. Η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Συκαμίνου κα Αναστασία Κατσούγκρη, η λογοθεραπεύτρια κα Γεωργία Βοριά και ο λογοθεραπευτής κ. Αδαμάντιος Δάβρης, μίλησαν για τα χαρίσματα των παιδιών με αυτισμό και την προσωπική τους εμπειρία που με σεβασμό και αγάπη  αντιμετωπίζουν.

Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσαν και τα λόγια του Πατέρα Κοσμά, ο οποίος επί 6 χρόνια ήταν δίπλα στα παιδιά με σύνδρομο Down και τόνισε πως τον έκαναν καλύτερο σαν άνθρωπο, για να καταλήξει πως τα παιδιά με ειδικές ικανότητες έχουν ένα σπουδαίο χάρισμα που λείπει από όλους εμάς τους υπόλοιπους… την ανιδιοτελή αγάπη.

Στην Ελλάδα του 2016 τα άτομα με ειδικές ικανότητες δυστυχώς βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και αισθάνονται την περιθωριοποίηση. Η κοινωνία πολλές φορές δεν λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα να μην αποδέχεται την ίδια τους την ύπαρξη.

Έτσι και ο αυτισμός αντιμετωπίζεται από πολλούς ως μίασμα, κατάρα, κάτι εξωπραγματικό από τους φερόμενους «φυσιολογικούς» ανθρώπους. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα Άνθρωποι που αγκαλιάζουν με όλο τους το είναι αυτή την ιδιαιτερότητα και απλώνουν το χέρι για να στηρίξουν και να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη. Υπάρχουν γονείς που αγωνίζονται για τα δικαιώματα του παιδιού με αυτισμό, που τους χάρισε ο Θεός, και βγαίνουν νικητές κερδίζοντας την θέση που αξίζει στο παιδί τους σε αυτή την αφιλόξενη κοινωνία.

Οι γονείς του μικρού Άγγελου, η Μαίρη και ο Γιώργος,  είναι  από αυτούς τους αγωνιστές που παλεύουν για να έχουν όλα τα παιδιά με αυτισμό αυτό που δικαιούνται. Μάχονται καθημερινά για ένα καλύτερο σήμερα, για ένα πιο ασφαλές αύριο, για μια θέση στον ήλιο μέσα στο σκοτάδι της αμάθειας και του άγνωστου.

Χθες διαβάσαμε τον «Αυγερινό» της Μαίρης Κασαμπαλάκου, μια ιστορία για τον αυτισμό και την αγάπη. Σήμερα διαβάσαμε το δημοσίευμα για την απόφαση της Κυβέρνησης να σταματήσει τη χρηματοδότηση για «παράλληλη στήριξη» στα παιδιά με αυτισμό.

Πόση τραγική ειρωνεία, απανθρωπιά και ανηθικότητα μπορεί να καταστρέφει τον αγώνα για την κατάκτηση των αυτονόητων δικαιωμάτων; Τα άτομα με αυτισμό δεν ζητάνε να γίνει η ζωή τους πιο εύκολη. Διεκδικούν να γίνει ΙΣΗ με τη δική μας ζωή. Στόχος πρέπει να είναι η πραγματική και ουσιαστική ισότητα, όχι η τυπική. Η ισότητα αυτή που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της ζωής. Κύρια επιδίωξη είναι ο σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας.

*Τα έσοδα από το βιβλίο θα διατεθούν στο Ειδικό Σχολείο Ωρωπού

ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ 19-11-2016

ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ 19-11-2016

ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ 19-11-2016

ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ 19-11-2016

ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ 19-11-2016

ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ 19-11-2016

ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ 19-11-2016

ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ 19-11-2016

ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ 19-11-2016

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΚΑΜΙΝΟΥ

ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ 19-11-2016