Ο Βαρουφάκης ανάβει φωτιές στη Γερμανία και καρφώνει τη Μέρκελ

2.2.2016

Φωτιές ανάβει στους Γερμανούς πολίτες ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας Γ. Βαρουφάκης τον οποίο ο ελληνικός λαός πλήρωσε με 90 δις ευρώ μνημόνιο με άρθρο του στην γερμανική τάμπλοϊντ Bild

Ο ευφυέστατος κ. Βαρουφάκης ο οποίος γνωρίζει άριστα το επικοινωνιακό παιχνίδι επέλεξε την  Bild, τη μεγαλύτερη κυκλοφορίας εφημερίδα της Γερμανίας,  η οποία μπορεί να μην είναι μάλλον ο καταλληλότερος δίαυλος για ένα άρθρο επί οικονομικής πολιτικής – αν όμως θέλει κανείς να απευθυνθεί στον «γερμανό φορολογούμενο», είναι το καλύτερο βήμα.

Ο πρώην έλληνας ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης, γράφοντας άρθρο  ρωτά απευθείας τον «Γερμανό φορολογούμενο» αν «θέλει να “πάρει” πίσω “τα λεφτά του”» ή αν θα έπρεπε να «υποψιάζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει κρυφή ατζέντα» βάζοντας  τον  σε μύριες χίλιες  σκέψεις και τη Μέρκελ να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Άλλωστε ο Γιάννης ποτέ δεν ξέχασε ότι κάτι χρωστάει στο «φίλο» του Σόιμπλε

Το άρθρο δημοσιεύεται, σήμερα, ενώ επίκειται η ανακοίνωση πολιτικού κινήματος του Γ. Βαρουφάκη,  και ο τίτλος του είναι σαφής: «Θέλουν στα αλήθεια πίσω τα λεφτά τους;». Ο πρώην ΥΠΟΙΚ ξεκινά με αφορμή μία ερώτηση που του είχε γίνει στο περιθώριο συνάντησής του με τον Σόιμπλε από άλλο Γερμανό αξιωματούχο, «μεταξύ αστείου και σοβαρού», όπως γράφει, «πότε θα πάρουμε πίσω τα λεφτά μας».

«Δεν είναι αυτή η ώρα, ούτε αυτή η εφημερίδα για να μπούμε σε συζήτηση για τη φύση και τις αιτίες του ελληνικού χρέους προς τις γερμανικές τράπεζες και το γερμανικό κράτος» αναγνωρίζει ο Γ. Βαρουφάκης, και αποφασίζει «να μείνουμε στα απλά: Το ερώτημα είναι εάν η γερμανική κυβέρνηση βάζει ειλικρινά πάνω από άλλες προτεραιότητες το να πάρει πίσω τα λεφτά των φορολογουμένων της από την Ελλάδα».

«Με άλλα λόγια, μπορούν οι Γερμανοί πολίτες να εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους πως βάζει πρώτη την ανάκτηση όσων έχει δανείσει στο ελληνικό κράτος, ή έχει άλλες, αδήλωτες, προτεραιότητες;» ρωτά στο κείμενό.

Τα μέτρα που επιβάλλονται, τα οποία παρουσιάζει επιγραμματικά, πνίγουν την ελληνική οικονομία, όποτε και καταλήγει ρωτώντας τον γερμανό αναγνώστη (στον οποίο ανοικτά απευθύνεται δύο φορές): «Καθώς η Ελλάδα χρωστά βουνό χρημάτων, η αποπληρωμή των οποίων στη Γερμανία θα χρειαστεί δεκαετίες ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα, πιστεύεις, αγαπητέ αναγνώστη, ότι αυτά τα μέτρα θα σε βοηθήσουν να “πάρεις πίσω” τα “λεφτά σου”; Δεν το πιστεύω».

«Όπως οι Έλληνες αμφισβητούν εδώ και καιρό τους οικονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησής τους, δεν θα ήταν ανάρμοστο αν και οι Γερμανοί ξεκινούσαν να δυσπιστούν όσον αφορά την προτεραιότητα της κυβέρνησής του στο να “πάρουν πίσω τα λεφτά τους” από την Ελλάδα και να υποπτεύονται ότι υπάρχει κάποια άλλη, σιωπηρή, ατζέντα» καταλήγει, χωρίς να γίνεται πιο συγκεκριμένος για αυτή τη δεύτερη «ατζέντα».