Ο Βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας στη Μαλακάσα-Αντιδ/χος Κων. Λίτσας: “Ζητάμε δικαιοσύνη”

Με σύνθημα “Να μην γίνει η περιοχή μας ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε. – Τώρα απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών” πραγματοποιήθηκε στο κοινοτικό κατάστημα  Μαλακάσας η σύσκεψη-συζήτηση για το προσφυγικό, που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Ωρωπού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, το Σάββατο 13 Ιουνίου 2020.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να συμμετάσχει και να ενημερωθεί, κυρίως οι κάτοικοι της Μαλακάσας, που δίνουν έναν διαρκή αγώνα, ο Αντιδήμαρχος Μαλακάσας κ. Κωνσταντίνος Λίτσας και σύσσωμο το Τοπικό Συμβούλιο.  Τη συγκέντρωση προλόγισε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Χασιώτης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Βουλευτής Ανατολικής Αττικής του Κόμματος. Στο τέλος της ομιλίας του δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να απευθύνει ερωτήσεις στον Βουλευτή.

Ο κ. Γ. Γκιόκας ανέλυσε το προσφυγικό-μεταναστευτικό, τις εξελίξεις στην περιοχή μας και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα ο Βουλευτής κ. Γ. Γκιόκας τόνισε ότι:

“Το μεταναστευτικό είναι αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων στην Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, όπου αντιμάχονται για τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή με αποτέλεσμα να έχουμε χιλιάδες ξεριζωμένους.

Αλλά και του Δουβλίνου ΙΙ όπου δεν επιτρέπει την μετάβαση των προσφύγων στην ΕΕ.

Οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Επιθυμούν να μεταβούν την Ευρώπη είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι το 70% είναι γυναικόπαιδα. Ενώ 5 χιλιάδες είναι ανήλικα παιδιά.

Ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η χορήγηση ασύλου σε όσους το ζητούν γιατί σήμερα οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και να τους επιτραπεί να μεταβούν στις χώρες όπου επιθυμούν ώστε να υπάρξει επανένωση οικογενειών.

Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα διαμονής και να μην υπάρχουν κλειστές δομές. Να τους δοθούν όλες οι δυνατότητες μόρφωσης και ασφαλούς διαμονής. Παράλληλα επέκρινε το ρόλο των ΜΚΟ οι οποίες με τη στήριξη της Ε.Ε προσπορίζονται εκατομμύρια ευρώ.

Επεσήμανε ότι το ΚΚΕ στο μέτρο των δυνατοτήτων του Κοινοβουλευτικά σε Ευρώπη και Ελλάδα έχει κάνει ερωτήσεις για το θέμα και πιέζει τις εκάστοτε κυβερνήσεις για καλύτερες συνθήκες.

Ανέφερε δε ότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που δημιουργεί ο υπερπληθυσμός στις δομές της Μαλακάσας και σε ότι να κάνει με την ασφάλεια των κατοίκων όσον αφορά την καθημερινότητά τους και δήλωσε ότι προτίθεται να καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό κ Ν. Μηταράκη  για τις δομές φιλοξενίας στη Μαλακάσα την οποία θα μπορούν να την παρακολουθήσουν και τα μέλη της Επιτροπής κατοίκων της περιοχής.

Ο Αντιδήμαρχος Μαλακάσας κ. Κ Λίτσας τόνισε ότι:

“Οι κάτοικοι της περιοχής από το 2016 έβαλαν πλάτη και στήριξαν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Δεν είμαστε ρατσιστές. Δεν τα βάζουμε με αυτούς τους ανθρώπους.

Με την κυβέρνηση τα έχουμε, που μας είπε ψέματα και εν μέσω κορονοιού έφτιαξε μια νέα δομή προσφύγων η οποία μάλιστα μας είπε ότι θα είναι και κλειστή.

Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο. Δεν μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το φορτίο. Δεν αντέχουμε άλλο αυτή την κατάσταση.

Ζητάμε να επιστρέψει η κανονικότητα ώστε  να μπορούμε να  χρησιμοποιούμε το σταθμό της Σφενδάλης, τις πλατείες, το γήπεδο, τους κοινόχρηστους χώρους.

Κινδυνεύει η Πάρνηθα από φωτιά. Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο αυτή την κατάσταση. Στη συγκέντρωση των κατοίκων της Μαλακάσας, συνελήφθησαν  άδικα πέντε παιδιά της περιοχής, μας χωρίς να δημιουργήσουν  επεισόδια. Ζητάμε δικαιοσύνη”.