Ο Β. Οικονόμου και ο Χρ. Κέλλας καταγγέλουν την αδιαφορία της Κυβέρνησης για το Οικοτροφείο στην Κάντζα

 

15.12.2015

Τον άμεσο κίνδυνο στον οποίο τίθεται η βιωσιμότητα του πρότυπου ειδικού οικοτροφείου «Άγιοι Ανάργυροι» στην Κάντζα Παλλήνης καταγγέλλουν με ερώτησή τους οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Β. Οικονόμου και Χρ. Κέλλας προς τον υπουργό υγείας καθώς το ζήτημα των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς το Οικοτροφείο απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητά του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των παιδιών που φιλοξενούνται εκεί.

Όπως αναφέρουν οι δύο Βουλευτές «Η διαχρονική αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος του Οικοτροφείου, όπως και άλλων ανάλογων μη κερδοσκοπικών δομών, για εξομάλυνση των πληρωμών εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ και την εξαίρεση από το Clawback και Rebate που εφαρμόζεται ανεξαιρέτως σε κλινικές και δομές δεν αρκεί πλέον ως απάντηση στις διαρκείς εκκλήσεις για αποπληρωμή των οφειλών που έχουν ανέλθει στα 480.000 ευρώ περίπου».

Και προσθέτουν «Η κραυγή αγωνίας που απευθύνουν αυτά τα 52 παιδιά και οι γονείς τους, των οποίων η ποιότητα ζωής τους εξαρτάται απόλυτα από τη δυνατότητα του Οικοτροφείου να επιβιώσει οικονομικά, οφείλει να ξυπνήσει επιτέλους τους ιθύνοντες. Γίνεται πλέον αντιληπτό, σε αυτή την περίπτωση του Οικοτροφείου αλλά και όλων αυτών των κοινωνικών δομών, ότι η γενικευμένη στάση πληρωμών που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει θύματα, έχει συγκεκριμένες και απτές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασφαλισμένων, των ασθενών, των πραγματικά εχόντων ανάγκη κοινωνικής προστασίας. Η περίπτωση των 52 παιδιών με νοητική υστέρηση, που φιλοξενούνται στο Οικοτροφείο, είναι η πιο κραυγαλέα αλλά όχι η μοναδική.

Οφείλει τώρα η κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσει στις κατάλληλες ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν εδώ και τώρα αφενός τη ροή των τροφείων για τα παιδιά του Οικοτροφείου και αφετέρου την εξαίρεσή του, όπως και των άλλων αντίστοιχων κοινωνικών δομών, από τη διαδικασία του Clawback – Rebate».

Οι κ.κ. Οικονόμου και Κέλλας ερωτούν τον υπουργό

  1. Πότε επιτέλους θα καταβληθούν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ στο Πρότυπο Ειδικό Οικοτροφείο «Άγιοι Ανάργυροι» που ανέρχονται σε περισσότερα από 480.000 € (οφειλές των ετών 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015), ώστε να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα το κοινωνικό του έργο;
  2. Προτίθεστε να προωθήσετε νομοθετική ρύθμιση ώστε να απαλλάξετε τις αναγκαίες αυτές μη κερδοσκοπικές δομές όπως το Οικοτροφείο «Άγιοι Ανάργυροι» στην Κάντζα Παλλήνης από τη διαδικασία επιστροφών (Clawback – Rebate);