Ένα δικό μας παιδί, από τις Αφίδνες του Δήμου Ωρωπού, ο υποψήφιος Διδάκτωρ Γιώργος Δήμας, Μηχανική Αντίληψη και Υπολογιστική Όραση, διαπρέπει ως μέλος της ερευνητικής ομάδας του Δημήτρη Ιακωβίδη που εξέλιξαν την τεχνητή νοημοσύνη των ρομπότ επιφέροντας επανάσταση στο κόστος ενός ρομπότ αλλά και στις εφαρμογές υποβοήθησης ατόμων χωρίς όραση. Γιος του Αντιδημάρχου Γιάννη Δήμα, κάνει περήφανο τον πατέρα του, την οικογένειά του και όλο το Δήμο μας.
Ο Γιώργος Δήμας της μιλάει στο ethnos.gr.
Το παγκόσμιο συνέδριο ρομποτικής και αυτοματισμού (IEEE International Conference on Robotics and Automation, ICRA 2021) ξεκίνησε στις 31 Μαίου στην πόλη Σιάν τς Κίνας και η ελίτ της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας είναι έτοιμη να αποκαλύψει τις νέες εφευρέσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο μας. Θεωρείται το κορυφαίο συνέδριο παγκοσμίως στον τομέα της ρομποτικής (Robotics-Google Scholar Metrics).
Έμφαση σε συστήματα υγείας και υποβοήθησης
Μεταξύ των κορυφαίων βρίσκεται και η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Ιακωβίδη στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Απεικόνισης του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (https://is-innovation.eu/) που εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και υπολογιστικής όρασης, με έμφαση σε συστήματα υγείας και υποβοήθησης ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Βασικοί του συνεργάτες είναι ο Γιώργος Δήμας υποψήφιος Διδάκτωρ, Μηχανική Αντίληψη και Υπολογιστική Όραση και η Παναγιώτα Γατούλα Παναγιώτα, υποψήφια Διδάκτωρ, Μηχανική Μάθηση αμφότεροι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο Γιώργος Δήμας αποκαλύπτει στο ethnos.gr την ανακάλυψη που έκανε η ελληνική επιστημονική ομάδα και που θα παρουσιάσει στο κορυφαίο συνέδριο: “Πρόκειται για πρωτότυπη μεθοδολογία με την ονομασία Monocular Salient Object Detection (MonoSOD) η οποία μπορεί να συνδράμει σημαντικά στην αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης”.
Ρομπότ με μία κάμερα
Με άλλα λόγια πρόκειται για ακόμα πιο… έξυπνα ρομπότ κάνοντας ένα ακόμα βήμα στο κεφάλαιο της τεχνητής νοημοσύνης: “Ακριβώς. Μειώνει την πολυπλοκότητα λειτουργίας και αντίδρασης ενός ρομπότ και επί πλέον το κάνει και πιο οικονομικό διότι φέρει λιγότερες κάμερες και λιγότερους αισθητήρες”.
Τρισδιάστατη υπολογιστική όραση
Σχετικά με τη χρησιμότητα της νέας μεθόδου και την επανάσταση που θα επιφέρει η ανακάλυψη των Ελλήνων επιστημόνων ο Γιώργος Δήμας είπε: “H μεθοδολογία MonoSOD ανοίγει προοπτικές για την ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικότερων συστημάτων τρισδιάστατης (3D) υπολογιστικής όρασης, χαμηλότερου κόστους, και μικρότερης διάστασης, για διάφορες εφαρμογές, π.χ., ρομποτικά και ιατρικά ενδοσκοπικά συστήματα, όπως είναι οι καταπόσιμες ενδοσκοπικές κάψουλες”.
Επανάσταση για τα άτομα δίχως όραση
Ο Γιώργος Δήμας αναφέρθηκε και στην χρηματοδότηση της έρευνας που ήταν και η κινητήριος δύναμη της όλης προσπάθειας: “Η ανάπτυξη της προτεινόμενης μεθοδολογίας πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιo του έργου “Ενόραση” (http://www.enorasi-project.com/) το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης “Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ”και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ). Θεωρώ κομβικής σημασίας το κεφάλαιο της χρηματοδότησης. Αποδείχτηκε για άλλη μία φορά πως η ελληνική επιστημονική κοινότητα εφόσον έχει τα εφόδια μπορεί να οδηγήσει τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Το Εργαστήριο Βιοϊατρικής Απεικόνισης διευρύνεται και προσκαλεί επιστήμονες που ενδιαφέρονται για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε τομείς συναφείς με την τεχνητή νοημοσύνη, την ανάλυση εικόνων και την υπολογιστική μοντελοποίηση να επικοινωνήσουν με το Διευθυντή του εργαστηρίου (diakovidis@uth.gr)”.