Ο Δήμος Ωρωπού αγκαλιάζει τους πρόσφυγες

8.3.2016

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για τα νέα Hotspots σε Αφίδνες και Μαλακάσα

Μια περιοχή που οι κάτοικοι της γνωρίζουν από προσφυγιά δεν θα μπορούσε παρά να σταθεί αλληλέγγυα σε ανθρώπους που έχουν την ανάγκη της. Τα Νέα Παλάτια της προσφυγιάς δείχνουν το δρόμο στους νεότερους. Παρακαταθήκη για το σήμερα από κείνους που κάποτε ξεριζώθηκαν αναζητώντας μια νέα πατρίδα να τους αγκαλιάσει και να απαλύνει τον πόνο τους. Κι ο Ωρωπός τους αγκαλιάζει. Αυτή την ανθρωπιά  δείγμα πολιτισμού δείχνει σήμερα και ο Δήμος Ωρωπού αγκαλιάζοντας  με τις μικρές  δυνάμεις του εκείνους που πάσχουν, διωγμένοι από την πατρώα γη τους,  τους Σύριους πρόσφυγες που αναζητούν μια νέα ευκαιρία στη ζωή τους. Μια ελπίδα ζωής μακριά από τους αχούς του πολέμου.

Με αυτό το πνεύμα ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης το Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού,  σε έκτακτη συνεδρίασή του, χθες, σχεδόν ομόφωνα, αποφάσισε καταρχήν να αποδεχτεί   την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στις Αφίδνες και τη Μαλακάσα, αλλά υπό προϋποθέσεις. Βασικός όρος είναι  ο αριθμός εκείνων που θα φιλοξενηθούν στα κέντρα να είναι υποπολλαπλάσιος εκείνου που φημολογείται ότι θα φιλοξενηθεί στα δύο στρατόπεδα των περιοχών αυτών, αλλά και να τηρηθούν όλοι οι όροι ασφάλειας και υγιεινής διαβίωσης των προσφύγων.

Ό Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θ. Ρούσσης μετά την έντονη φημολογία που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος θα κληθεί να φιλοξενήσει πάνω από επτά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, συγκάλεσε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο για την λήψη απόφασης επί του θέματος.

Βεβαίως  άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζεται το ζήτημα των προσφυγών αποφασίζοντας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στηλίτευσε δε τη στάση της Γραμματείας του  γραφείου του Αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ν. Μουζάλα το οποίο συμπεριφέρθηκε απρεπώς κατά ενός Δημάρχου λέγοντας ψέματα για το που βρίσκεται ο προϊστάμενος τους.

Στην εισήγησή του ο κ. Ρούσσης αναφέρθηκε σε ψήφισμα το οποίο έθεσε στην κρίση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος Ωρωπού δέχεται να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες στις Αφίδνες και τη Μαλακάσα εάν ο αριθμός είναι υποπολαπλάσιος αυτού που φημολογείται, υπάρξει ισομερής καταμερισμός τους σε όλους τους δήμους, καθοριστεί ο χρόνος παραμονής τους και ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των προσφύγων αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Να σημειώσουμε, είπε ο Δήμαρχος, ότι στα δύο ανενεργά στρατόπεδα τα οποία έχουν επιλεγεί το Κατσιμίδι στις Αφίδνες κι ένα στη Μαλακάσα  θα πρέπει να γίνουν έργα αποκατάστασης των κτιρίων και αποναρκοθέτησης για να μην υπάρξουν ατυχή περιστατικά. Επιπλέον να υπάρξει ισχυρή αστυνομική δύναμη για τη φύλαξη των στρατοπέδων αλλά και να ληφθεί μέριμνα για την ιατρική φροντίδα των προσφύγων, όπως και για την υδροδότηση και την πυρασφάλεια της περιοχής.

Δείτε τις θέσεις της Αντιπολίτευσης:

http://wp.me/p5CbRZ-3iL