Ο Δήμος Ωρωπού πρωτοστατεί στην ενίσχυση και επέκταση των ΚΕΠ Υγείας

Ο Δήμος Ωρωπού συνεχίζει να πρωτοπορεί στο πρόγραμμα των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής λαμβάνοντας τα εύσημα για την πλούσια δράση του θεσμού που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας και αποτελεί καινοτομία της Περιφέρειας Αττικής και προσωπικά του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη.

Ο Δήμος Ωρωπού είναι μεταξύ των 7 Δήμων από τους συνολικά 66 της Περιφέρειας Αττικής που τρέχουν το πιλοτικό πρόγραμμα των ΚΕΠ Υγείας και ο μοναδικός σε όλη την Ανατολική Αττική.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά και η επέκταση του προγράμματος ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης σε συνάντηση που είχε στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής με τους δημάρχους των επτά δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.

Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης στην επίσημη τοποθέτηση του είπε: «Ο Δήμος Ωρωπού αγκάλιασε άμεσα τον θεσμό και τα αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Τα ΚΕΠ Υγείας είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την πρόληψη, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών και αποτελεί μία καινοτομία της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης μέσω του ΕΔΔΥΠΠΥ, της Περιφέρειας Αττικής και προσωπικά του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη τον οποίο ευχαριστώ δημόσια. Ο Δήμος Ωρωπού, πρωτοπόρος σε κάθε κίνηση που αφορά την υγεία των πολιτών του, μέσω του πιλοτικού προγράμματος των ΚΕΠ Υγείας, προσδοκά να γίνει πρότυπο ΚΕΠ Υγείας ωφελώντας όλους τους δημότες του».

Με αφορμή τη συνάντηση για την επέκταση του Πιλοτικού Προγράμματος ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης υπέγραψε και τη νέα Πιστοποίηση του Δικτύου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και δήλωσε: «Η ενίσχυση των Δομών Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ», είναι προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής. Τα ΚΕΠ Υγείας είναι το όραμα πολλών χρόνων, και αποτελούν μία στροφή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο θεσμός αυτός αναλαμβάνει τη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού καθώς είναι ένα βασικό εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήρως εναρμονισμένο με τα πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ, που έχει σαν σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την ενημέρωση των πολιτών για να προληφθούν έγκαιρα σοβαρές παθήσεις. Επιπλέον, είναι χαρά μας να υπογράφουμε τη νέα Πιστοποίηση του Δικτύου από Π.Ο.Υ. με ισχύ έως το 2025, σηματοδοτώντας έτσι τη διαρκή εξέλιξη του ΕΔΔΥΠΠΥ και των μελών του».

Σύμμαχος στην ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας μέσω της οποίας εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού με τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας να επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών.

Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους.

TA 11 NOΣΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ

Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η Οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια. Οι Πολίτες μπορούν να εγγραφούν στο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από την πλατφόρμα στο site www.kepygeias.org

Το Πιλοτικό Πρόγραμμα ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020. Απολογιστικά το πρόγραμμα έκλεισε το έτος με μεγάλη συμμετοχή δημοτών, συγκεκριμένα φτάνοντας συνολικά τις13,650 εγγραφές δημοτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας, τους166,000 Ωφελούμενους από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, και τους 5.226 Ωφελούμενος από δωρεάν Ad Hoc Εξετάσεις.

Οι 7 Δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Συμμετέχουν στο πρόγραμμα οι δήμοι Ωρωπού, Αγίας Βαρβάρας, Δάφνης – Υμηττού, Ηρακλείου Αττικής, Μεγαρέων, Νέας Σμύρνης και Σαλαμίνας και η χρηματοδότηση είναι από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, στο πλαίσιο του έργου «Πρόγραμμα Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου των δημοτών και των Κατοίκων του με Έμφαση στα μέλη Ευάλωτων και Ειδικών ομάδων του Πληθυσμού».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης υποδέχτηκε τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη, το δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας Λάμπρο Μίχο, το δήμαρχο Δάφνης Υμηττού Αναστάσιο Μπινίσκο, το δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής Νίκο Μπάμπαλο, το δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, το δήμαρχο Νέας Σμύρνης Σταύρο Τζουλάκη, το δήμαρχο Σαλαμίνας Γιώργο Παναγόπουλο καθώς και τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Νέας Σμύρνης Παναγιώτη Γιατζίδη.

Στη συζήτηση συμμετείχαν και η κα Κατερίνα Πλεξίδα συντονίστρια του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για το ΕΔΔΥΠΠΥ, ο κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, συντονιστής του προγράμματος υγιείς πόλεις, της Περιφέρειας Αττικής, η κα Μαρία Αϊδίνη Γενική Διευθύντρια Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), οι κυρίες Αραμπατζή Μαρία, και Χατζηκωνσταντίνου Μαριάνθη, Υπεύθυνες της Κεντρικής Δομής των ΚΕΠ Υγείας καθώς και οι κυρίες Κοιλου Αναστασία, Χατζηκωνσταντίνου Φωτεινή Καμπακάκη Βενετία και Γιώτη Μαρία στελέχη της Περιφέρειας Αττικής υπεύθυνες για τα Πιλοτικά ΚΕΠ Υγείας.