Ο Δημοτικός Σύμβουλος Αναστάσιος Δέδες κατέθεσε πρόταση να οριστούν οι Αφίδνες ιστορική έδρα του Δήμου Ωρωπού

Αίτημα να οριστούν οι Αφίδνες (οικισμός) ιστορική έδρα του Δήμου Ωρωπού κατέθεσε, κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Συμμαχίας Δημιουργίας» κ. Αναστάσιος Δέδες αιτιολογώντας πλήρως και τους λόγους της πρότασης του.

Ο κ. Δέδες καταθέτοντας την πρότασή  του εξειδικεύει και αναλύει  τους ιστορικούς λόγους,  που με βάση την κείμενη νομοθεσία  επιτρέπουν τη λήψη  μιας  τέτοιας απόφασης, από το Δήμο Ωρωπού.

Συγκεκριμένα τονίζει ότι:

«α.   Αφίδναι ή Άφιδνα:  Μία από τις δώδεκα αρχαιότερες αυτόνομες πόλεις της Αττικής ,που ίδρυσε ο Κέκροπας και η οποία είχε δικό της βουλευτήριο, δικιά της πρυτανεία και μόνο όταν υπήρχε κοινός κίνδυνος με τις άλλες πόλεις, συμβουλευόταν και συνέπραττε υπό την προεδρία των βασιλέων της Αθήνας. Πρώτος ο Θησέας κατήργησε τις ιδιαίτερες εκείνες αρχές και βουλές των πόλεων και υπήγαγε όλη τη χώρα στο βουλευτήριο και πρυτανείο της Αθήνας, Κατά τους χρόνους μετά τον Κλεισθένη οι Αφίδνες αποτελούσαν δήμο της Αιαντίδος, αργότερα της Πτολεμαϊδος και τέλος της Αδριανίδος φυλής. Στις Αφίδνες, όπως μαρτυρεί ο Ηρόδοτος και ο Παυσανίας έκρυψε ο Θησέας την Ελένη που άρπαξε, αλλά ο Δέκελος επώνυμος ήρωας της γειτονικής στις Αφίδνες, Δεκέλειας, απεκάλυψε στους Διόσκουρους το κρησφύγετο της αδελφής των από. το οποίο’ την παρέλαβαν και την επέστρεψαν στην Σπάρτη. Η θέση των Αφιδνών είναι επακριβώς γνωστή από την προϊστορική ακρόπολη που βρέθηκε στο ύψωμα Κοτρώνι, μεταξύ των’ σημερινών Αφιδνών ,και του Καπανδριτίου. Από τις Αφίδνες καταγόταν ο πολέμαρχος Καλλίμαχος, ο οποίος διετέλεσε μέλος του πολεμικού συμβουλίου των Στρατηγών που κάθε μέρα διαδέχονταν ο ένας τον άλλο’ στην, ανώτατη ηγεσία του στρατού επικείμενης της μάχης του Μαραθώνος, ο επικός ποιητής Τυρταίος, ο οποίος ανεδείχθη σωτήρας της Σπάρτης, αφού με τις περίφημες ελεγείες, που συνέθετε ανύψωσε το φρόνημα των Σπαρτιατών, οι· οποίοι και τη στάση των ειλώτων κατέστειλαν και τους Μεσσηνίους νίκησαν καθώς και πολλοί άλλοι επιφανείς. .

β.     Άφιδνος: Αυτόχθων (ιθαγενής) ήρωας της Αττικής επώνυμος και βασιλέας της Αφιδνών. Σ’ αυτόν εμπιστεύτηκε ο Θησέας; την Ελένη’ και’ τη μητέρα του ‘Αίθρα, όταν κατήλθε στον Άδη για την αρπαγή της Περσεφόνης, Κατά τη πολιορκία της πόλεως από τους Διόσκουρους, ο Άφιδνος τραυμάτισε τον Κάστορα στο δεξιό μηρό, σύμφωνα με άλλη παράδοση, ο Άφιδνος υιοθέτησε τους Διόσκουρους και εισήγαγε αυτούς στα ελευσίνια μυστήρια».

Καταλήγει δε λέγοντας «Με δεδομένη την ιστορική αλήθεια και προκειμένου να αποδοθεί η. ιστορική δικαιοσύνη προτείνεται  όπως το Δημοτικό Συμβούλιο υποβάλλει πρόταση προκειμένου να ορισθεί ο οικισμός των Αφιδνών, ως ιστορική έδρα του Δήμου».

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία – πρόταση η οποία έρχεται να αναδείξει την ιστορικότητα των Αφιδνών και να δημιουργήσει τις προυποθέσεις πολιτιστικής και  τουριστικής  αναβάθμισης και ανάπτυξης της περιοχής.