Ο εκλογικός νόμος και πάλι στο τραπέζι

7.2.2016

Π. Κουρουμπλής: Το μπόνους θα είναι συνάρτηση του ποσοστού των κομμάτων η του συνασπισμού κομμάτων που θα λαμβάνουν, με πλαφόν το 40%.Θέλουν να ισχύσει από τις επόμενεςεκλογές.

Ο εκλογικός νόμος και πάλι στο προσκήνιο όταν τα σενάρια πρόωρων εκλογών βρίσκονται και πάλι στην πολιτική ατζέντα των κομμάτων σε συνάρτηση πάντα με τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης,

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής .σύμφωνα με δηλώσεις του μετά το σπάσιμο των μεγάλων Περιφερειών αποκάλυψε και τα σχέδια της κυβέρνησης για την αλλαγή στο μπόνους των κομμάτων το οποίο όπως είπε θα πρέπει να συνδέεται με ένα ποσοστό το οποίο θα πιάνει το πρώτο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων.

Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Έθνος», ο υπουργός τόνισε ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα πρέπει να υπηρετεί τρεις αρχές: Την απαραίτητη εμπιστοσύνη που πρέπει να καλλιεργηθεί ανάμεσα στα κόμματα, χωρίς να υπάρξουν αιφνιδιασμοί, η διασφάλιση της πλειοψηφίας των 200 ψήφων ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, στο τέλος της τετραετίας και η νέα ριζική, δημοκρατική θεσμική παρέμβαση να προκαλέσει το ενδιαφέρον των πολιτών, προτρέποντας και όχι αποτρέποντας το 40% των Ελλήνων και κυρίως των νέων.

Ο κ. Κουρουμπλής πρόσθεσε πως το μπόνους, αν θα υπάρξει στον νέο εκλογικό νόμο, θα πρέπει να συνδέεται με ένα ποσοστό το οποίο θα πιάσει είτε το πρώτο κόμμα, είτε ένας συνασπισμός κομμάτων. Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι το 40%. Όπως είπε ο υπουργός, μόνο τότε θα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι ο ελληνικός λαός θέλει να κυβερνήσει αυτό το κόμμα ή συνασπισμός. Κατά συνέπεια, σε αυτή την περίπτωση το μπόνους θα ήταν δικαιολογημένο.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ, αποδεικνύεται όλο και περισσότερο πιο συμπαγής, γιατί «η προσπάθειά μας έχει όραμα, την “Ιθάκη” της Ελλάδας».

Ο ίδιος λέει πως η κυβέρνηση έχει λάβει εντολή τετραετίας και προσθέτει πως όσοι ονειρεύονται εκλογές και υπονοούν αποστασίες, αν και είναι χειμώνας, βλέπουν όνειρα θερινής νυκτός.