Ο εορτασμός της μεγάλης Μάχης του Ωρωπού & η Απελευθέρωση του από τους Τούρκους

31.7.2016

Ο εορτασμός και η ανάδειξη της «Μάχης του Ωρωπού» της 6ης Ιουλίου του 1829, για πρώτη φορά μετά από 187 χρόνια, ήταν  πράξη ιστορικής ευθύνης και χρέους των κατοίκων του Ωρωπού προς τους προγόνους τους.

Πρόκειται για την ανάμνηση μιας άγνωστης στο ευρύ κοινοϊστορικής μάχης, η οποία καθόρισε την πορεία του αγώνα του 1821 ως προς την Αττικοβοιωτία και οδήγησε στη διεύρυνση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους που δημιούργησε ο Δ. Υψηλάντης.

Ο εορτασμός, της επετείου  της Μάχης του Ωρωπού κατά των Τούρκων, που σήμανε και την απελευθέρωση της Αττικό-Βοιωτίας, πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, στον περίβολο της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας Ωρωπού, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ασωπός», υπό την αιγίδα  του ΝΠΔΔ Ωρωπού και αποκαθιστά την ιστορική  μνήμη.

Ήταν Ιούλιος του 1829 όταν ο οπλαρχηγός Γιώργος Σκουρτανιώτης  και 300  άνδρες  του, μετά από εντολή του Δ. Υψηλάντη και την συνεπικουρία του Κριεζώτη κατέλαβαν τις σιταποθήκες των Τούρκων στο κάμπο του Ωρωπού, προκαλώντας ταυτόχρονα σοβαρές απώλειες στο στράτευμα του Ομέρ Πασά, γεγονός  που οδήγησε αργότερα και μετά τη μάχη της Πέτρας στη συνθηκολόγηση του Ομέρ Πασά και την απελευθέρωση της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας από τον τουρκικό  ζυγό.

Η απόφαση για τον εορτασμό της μάχης του Ωρωπού αποτελεί  παράλληλα  δικαίωση ενός αφανούς εργάτη του πνεύματος και  σπουδαίου ιστοριοδίφη της περιοχής του Ωρωπού, του  ιστορικού  ερευνητή  και συγγραφέα  κ. Γιάννη  Γκικάκη, ο οποίος  έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αποκάλυψη της ιστορικής αλήθειας μέσα από μαρτυρίες και ιστορικά έγγραφα τα οποία φυλάσσονται στο  Εθνικό Ιστορικό Αρχείο του Κράτους. Έγγραφα που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση και κατατάσσουν την μάχη του Ωρωπού, την προ τελευταία των αγωνιστών του 1821,στις σπουδαιότερες του αγώνα. Έγγραφα τα οποία βγήκαν από την αφάνεια με την σημαντική συμβολή του ιστορικού και συγγραφέα κ. Γιώργου Σκουρτανιώτη (Πύργαρη), ο οποίος πρόσφερε στον φίλο του κ. Γιάννη Γκικάκη την βοήθεια του αναζητώντας διαδικτυακά τα έγγραφα της αλληλογραφίας μεταξύ Δ. Υψηλάντη και Ι. Καποδίστρια. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Γ. Γκικάκης κατάφερε να συμπληρώσει το παζλ της άγνωστης αυτής μάχης την οποία περιγράφει εκτενώς στο νέο του ιστορικό βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η τοπική κοινωνία του  Ωρωπού απάντησε, σε όσους επιμένουν στην ιστορική λήθη  του έθνους και αδιαφορούν για το ιστορικό παρελθόν του τόπου, με μια λιτή, σεμνή αξιοπρεπή όσο και εξαιρετικά αποκαλυπτική ιστορικά εκδήλωση στην οποία ακούστηκε ο Θούριος του Ρήγα, το εμβληματικό τραγούδι του αγώνα του ’21, για να καλέσει σε νέους σύγχρονους αγώνες το έθνος, από τις μελωδικές φωνές της παιδικής χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ασωπός», υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου κ. Γιώργου Βενετσιάνου.

Ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας κ. Γ. Γκικάκης προλόγισε την εκδήλωση. Για το ρόλο του Ωρωπού κατά την Τουρκοκρατία, τη διαχρονική στρατηγική και τη σπουδαιότητα των δύο τελευταίων μαχών, σε Ωρωπό και Πέτρα, αλλά και τη σημασία των μαχών στην τελική απελευθέρωση των Αθηνών και της υπόλοιπης Αττικοβοιωτίας  μίλησε ο π. Σπυρίδων, εφημέριος του ιερού ναού Αγίας Μαρίνας Ωρωπού.

Ενώ ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας κ. Γ. Σκουρτανιώτης παρουσίασε τις επιστολές που βρήκε στο διαδίκτυο και ολοκλήρωσε με μια ομιλία γύρω από την ιστορία.

Ακολούθησε θεατρική εξιστόρηση της μεγάλης μάχης του Ωρωπού σε συνδυασμό λόγου, εικόνας και ήχου την οποία είχε διασκευάσει επιμεληθεί και σκηνοθετήσει ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Γιάννης Γκικάκης και το απέδωσε με θαυμάσιο τρόπο ο φίλος του συγγραφέα κ. Πολ Γραμμένος.

Στην εκδήλωση, η οποία έκλεισε με εδέσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ασωπό», παρέστησαν η Γεν. Γραμματέας του Δήμου κα Μ. Δέδε, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Ι. Στεργίου, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ κ. Μ. Τόλιας, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική για την επιτυχία της εκδήλωσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γ. Αρμυριώτης, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής και πλήθος κόσμου που απότισε με την παρουσία του φόρο τιμής στους ήρωες της ιστορικής μάχης του Ωρωπού.

Άξιοι συγχαρητηρίων για την πρωτοβουλία να τιμηθεί η Μάχη του Ωρωπού είναι ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ασωπός» κ. Ν. Χριστοδούλου, τα μέλη του Δ.Σ. αλλά και ο κ. Ν.  Λούπης ο οποίος επιμελήθηκε την εκδήλωση πλέον, έχουν το καθήκον να συνεχίσουν κάθε χρόνο να πρωτοστατούν στον εορτασμό της  μάχης  του Ωρωπού  για να γίνει θεσμός.

Να σημειώσουμε ότι πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Ωρωπού κ. Μιχ. Τόλιας απένειμε τιμητικές πλακέτες στους ιστορικούς ερευνητές Γ. Γκικάκη και Γ. Σκουρτανιώτη.

Collage 1

ΜΑΧΗ ΩΡΩΠΟΥ

ΜΑΧΗ ΩΡΩΠΟΥ