Ο Εορτασμός του Αγίου Τιμοθέου Αρχιεπισκόπου Προικοννήσου στα Νέα Παλάτια Ωρωπού

Με θρησκευτική κατάνυξη, χοροστατούντος του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Μωυσή, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παρακλήτου και την παρουσία του Ιερού Κλήρου της περιοχής και πλήθους πιστών, τελέστηκε χθες 31 Ιουλίου, ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ΄ αρτοκλασίας, προς τιμή της εορτής του Αγίου Τιμοθέου Αρχιεπισκόπου Προικοννήσου, στον ομώνυμο νεόδμητο Ιερό Ναό στα Νέα Παλάτια Ωρωπού.

Ακολούθησε λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, στα Νέα Παλάτια, με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού και Πνευματικού Ομίλου Νέων Παλατίων, ενώ στη συνέχεια ο Όμιλος πρόσφερε κέρασμα.

Στην Ιερή Ακολουθία παρέστησαν ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γιασημάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Γαζβινιάν, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ω. κ. Άγγελος Χατζηιωάννου, ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκος Λούπης, ο Παλατιανός Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Κανελλόπουλος και από Αυλώνα ο κ. Νίκος Τζεβελέκος,  Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Συλλόγων και πλήθος πιστών τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας λόγω του COVID-19.

Ο νέος ναός, αποτελεί το όνειρο πολλών γενεών Παλατιανών, ο οποίος, με δωρεές και ιδίους πόρους από τις εκκλησιαστικές επιτροπές του Αγίου Γεωργίου, ξεκίνησε να υλοποιείται από το 2010.

Οι κάτοικοι των Νέων Παλατίων, έχουν την ευλογία  να χαίρονται το νέο ναό του Αγίου Τιμόθεου Αρχιεπισκόπου Προικοννήσου προστάτου των απανταχού Προικοννησιωτών. Πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπή ναό, ο οποίος με την ολοκλήρωσή του, στο εσωτερικό του, θα αποτελεί κόσμημα ορθόδοξης εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής  και καλαισθησίας για την ευρύτερη περιοχή.

Λίγα λόγια για το Βίο του Άγιου Τιμόθεου Αρχιεπισκόπου Προικοννήσου

Ο Άγιος Τιμόθεος έζησε στα μέσα του 6ου αιώνα μ.Χ., επί βασιλέων Ιουστίνου του θράκας και ανεψιού του Ιουστινιανού του Μεγάλου.

Λόγω τη μεγάλης του αρετής, έγινε επίσκοπος Προκοννήσου ή Προικοννήσου, και που σήμερα λέγεται Μαρμαράς. Τα ποιμαντικά του καθήκοντα εξάσκησε άριστα δια της πραότητας του και δια της προσευχής.

Κάποτε μάλιστα θεράπευσε και την κόρη του βασιλιά Ιουστινιανού από δαιμόνιο. Απεβίωσε ειρηνικά την 1η Αυγούστου.

Αργότερα η βασίλισσα Θεοδώρα, προς ένδειξη ευγνωμοσύνης στον Άγιο, έκτισε Μονή στο όνομα του, εκεί όπου βρέθηκε το άγιο λείψανο του.

Εκεί κοντά μάλιστα, βρέθηκε και πηγή αγιάσματος.

Η μνήμη του εορτάζεται 1η Αυγούστου.