Ο εορτασμός των Θεοφανείων Σε Φανάρι, Σμύρνη και Αθήνα

6.1.2016

Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, ο εορτασμός των Θεοφανείων, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου και ακολούθως στο κεράτιο Κόλπο η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Ήδη στην Πόλη έχουν συρρεύσει όπως κάθε χρόνο εκατοντάδες Έλληνες τουρίστες από όλη την Ελλάδα για να συνεορτάσουν με την εκεί παροικία την μεγάλη αυτή μέρα της Ορθοδοξίας και παράλληλα να στηρίξουν το Πατριαρχείο με την παρουσία τους.

Στην Σμύρνη

Για πρώτη φορά μετά το 1922 θα τελεστεί επίσημα αύριο, Τετάρτη, στη Σμύρνη η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων.

Στο λιμάνι της ιστορικής πόλης ο εορτασμός των Θεοφανίων θα λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα. Τα λιγοστά μέλη της παροικίας και οι ορθόδοξοι της περιοχής θα κάνουν για πρώτη φορά ελεύθερα την τελετή του αγιασμού των υδάτων σε ανοικτό χώρο, μετά από επίσημη άδεια που έλαβαν από τις τουρκικές αρχές.

Τον αγιασμό των υδάτων θα τελέσει ο πατήρ Κύριλλος, ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας, ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922.

Ο εορτασμός έχει προγραμματιστεί για τις 8:30 το πρωί με τη θεία λειτουργία στην Αγία Φωτεινή, ενώ στις 12:30 θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Σμύρνης, απέναντι από το παλιό ελληνικό προξενείο.

 Στην Αθήνα

 Το λιμάνι του Πειραιά δεν θα είναι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια το κέντρο του εορτασμού των Θεοφανείων καθώς το σύμφωνο συμβίωσης χώρισε την τοπική εκκλησία από την Πολιτεία. Αιτία οι σκληρές δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς κ Σεραφείμ για το σύμφωνο συμβίωσης.

Έτσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ππροκόπης Παυλόπουλος  θα παρακολουθήσει  στις 9:30 το πρωί η Δοξολογία για τα Θεοφάνεια στον ιερό ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί στη Δεξαμενή Αθηνών, στο Κολωνάκι, ο Αγιασμός των Υδάτων, στον οποίο θα παραστεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.