Ο Ερντογάν κάλεσε τον Πάπα Φραγκίσκο στην προσευχή της Παρασκευής στην Αγιά Σοφιά

Τον Πάπα Φραγκίσκο προσκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη, για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το γεγονός επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας. Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, μετά από 86 χρόνια, έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιουλίου.

Οι εργασίες στο εσωτερικό του κτιρίου προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε κατά τις προηγούμενες ημέρες τη δυσαρέσκειά του για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Την Κυριακή επανέλαβε ότι πληγώθηκε από την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. «Οι σκέψεις μου είναι στην Κωνσταντινούπολη.

Σκέφτομαι την Αγία Σοφία και πονάω πολύ» ανέφερε κατά την καθιερωμένη ευλογία του στους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Σύμφωνα με τον Καλίν, «το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτό σε πιστούς ή μη πιστούς οποιασδήποτε θρησκείας – Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί, Βουδιστές, σε όλους». Παράλληλα, σημείωσε πως «οι αντιδράσεις στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας βασίζονται σε παλιές απόψεις και προκαταλήψεις», ξεκαθαρίζοντας πως στην Τουρκία υπάρχει θρησκευτική ελευθερία.

Περίπου 1.000 έως 1.500 άτομα αναμένεται να παρευρεθούν στην προσευχή της Παρασκευής, ανάμεσά τους και ξένοι ηγέτες καθώς το «παρών» αναμένεται να δώσουν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν αλλά και ο εμίρης του Κατάρ.

lifo.gr