Ο Ερντογάν παραμένει κυρίαρχος στην Τουρκία

1.11.2015

Ανέκτησε και πάλι την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση, το κόμμα της Δικαιοσύνης (ΑΚΡ) των Νταβούτογλου-Ερντογάν καθώς συγκέντρωσε ποσοστό 49,5% και 315 έδρες. Το ρεπουμπλικανικό λαϊκό κόμμα λαμβάνει ποσοστό 25,49% και 135 έδρες. Το Κουρδικό κόμμα (ΗDP) 10,52% και 59 έδρες και το κόμμα Εθνικιστικής δράσης 12,1% και 41 έδρες.

Για νίκη της Δημοκρατίας και του λαού έκανε λόγο ο Αχμέτ Νταβούτογλου από το Ικόνιο, λέγοντας “ευελπιστούμε ότι θα σας υπηρετήσουμε καλά τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα σταθούμε ξανά ενώπιον σας το 2019”.

Οι Κούρδοι αν και ανέμεναν μεγαλύτερο ποσοστό, εντούτοις παραμένουν κυρίαρχοι στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Η στρατηγική της πόλωσης ωφέλησε το κόμμα της Δικαιοσύνης  και ο Ερντογάν παραμένει “σουλτάνος” του πολιτικού τοπίου στη γείτονα χώρα.

To Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης των Νταβούτογλου-Ερντογάν συγκεντρώνει 51,83% και 326 βουλευτές στο 76% των εκλογικών τμημάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) λαμβάνει ποσοστό 23,69% και 125 βουλευτές, το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) 10,46% και 56 βουλευτές και το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης 11,78% και 43 βουλευτές.

«Παίζοντας» το χαρτί της ασφάλειας και της σταθερότητας εν μέσω εκρηκτικού μείγματος έντασης από την αναζωπύρωση του Κουρδικού και το μέτωπο της Συρίας έως τον «πόλεμο» μέχρις εσχάτων στα μέσα και τις δομές του Γκιουλέν εντός Τουρκίας με αποκορύφωμα το μακελειό στην Άγκυρα, το AKP διευρύνει τη δύναμή του σχεδόν σε ολόκληρη την Τουρκία και ο Ερντογάν πήρε εκδίκηση για την αυτοδυναμία που έχασε πέντε μήνες πριν με την είσοδο του HPD στην Εθνοσυνέλευση.

Το Κεμαλικό λαϊκό ρεπουμπλικανικό κόμμα διατηρεί τις περιφέρειες στα δυτικά παράλια γύρω από τη Σμύρνη και την Ανατολική Θράκη, όχι όμως στην Κωνσταντινούπολη.