Ο θάνατος της Τζο Κοξ μπορεί να αλλάξει τη ροή του δημοψηφίσματος στη Βρετανία;

17.6.2016

Παγκόσμια οργή και αγανάκτηση για τη δολοφονία της

Η Βρετανία διέρχεται ένα κομβικό ιστορικό σημείο καθοριστικό για το μέλλον της αλλά και το μέλλον της ΕΕ. Το δημοψήφισμα για το Brexit έχει διχάσει το λαό της και τους πολιτικούς να επιχειρούν να κατευθύνουν το εκλογικό σώμα, ώστε την προσεχή Πέμπτη, να μην συμβεί το απευκταίο δηλαδή Η Μ Βρετανία να βρεθεί εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Αυτό το διχασμό και το μίσος πλήρωσε με τη ζωή της η Βουλευτής Τζο Κόξ η οποία έπεσε νεκρή από τα χέρια ενός άνεργου οπαδού του Brexit, αφήνοντας πίσω της δύο μικρά παιδιά και τον σύζυγό της.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη στέκεται με οργή κι αγανάκτηση απέναντι  σ αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα. Το ερώτημα όμως είναι η θυσία της Τζο Κόξ μπορεί να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων και να διατηρήσει τη Βρετανία στην ευρωπαϊκή οικογένεια στην ευημερία και την ανάπτυξή; Η ζωή των Βρετανών μετά από αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα θα επιστρέψει στη κανονικότητα της η το μίσος θα κυριαρχεί για μακρύ χρονικό διάστημα;

Η αλήθεια είναι ότι τα πάθη στη Βρετανία χτυπούν κόκκινο και οι πολιτικές ηγεσίες μάλλον ποντάρουν στην πολιτική τους διατήρηση μέσα από το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος.

Μια πρώτη ανάλυση για τις συνέπειες που θα έχει στο βρετανικό δημοψήφισμα της ερχόμενης Πέμπτης η δολοφονία της βουλευτού Τζο Κοξ επιχειρεί το Politico.

«Η γεμάτη θυμό και άκρως διχαστική εκστρατεία στη Βρετανία για το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ δεν θα είναι ίδια από εδώ και στο εξής. Η βάναυση δολοφονία μιας βουλευτού άλλαξε τα πάντα», τονίζει το Politico σε σημερινό του άρθρο, με τίτλο «Ο θάνατος της Τζο Κοξ ένωσε τους αντίπαλους πολιτικούς στη θλίψη».

Το σοκ και η θλίψη ενώνει τους βουλευτές

«Το Γουεστμίνστερ είναι σε κατάσταση σοκ. Καθώς η είδηση του θανάτου της Τζο Κοξ ήρθε χθες το απόγευμα, η εχθρότητα που είχε κυριεύσει τις εκστρατείες της μιας και της άλλης πλευράς για το δημοψήφισμα φαίνεται να μπήκε στην άκρη. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον, οι βουλευτές ενώθηκαν από το πραγματικό σοκ και τη θλίψη που σκόρπισε ο θάνατος της 42χρονης μητέρας δύο μικρών κοριτσιών» αναφέρει το Politico.

Κανείς δεν βγαίνει ενισχυμένος από μια τέτοια επίθεση

Παράλληλα, ο ιστότοπος αναφέρει ότι πολλοί βουλευτές στη Βρετανία αισθάνονται πλέον ανασφαλείς. «Πολλοί από τους βουλευτές πλέον φοβούνται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Το βιτριόλι είχε γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους. Τα απειλητικά μηνύματα στο Twitter ήταν κάτι κοινό και οι επιθέσεις στα δύο στρατόπεδα μια αυξανόμενη απειλή. Αλλά κανείς στο Γουεστμίνστερ δεν βγαίνει ενισχυμένος από μια τέτοια άγρια επίθεση», σημειώνει και μεταφέρει την κατάσταση που επκρατούσε χθες έξω από τη βρετανική Βουλή.

«Ο βουλευτής των εργατικών Ντέιβιντ Λαμί είπε ότι οι συνάδελφοί του περπατούσαν έξω από το Κοινοβούλιο σε κατάσταση σοκ. ”Μας κυρίευσε η δυσπιστία”, λέει. Μιλώντας στο Sky News, ανέφερε ακόμη ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε αναφέρει στις τοπικές αρχές για δύο απειλητικά μηνύματα που δέχτηκε. ”Αρκεί να κοιτάξει κανείς το ύφος των μηνυμάτων στο Twitter για να καταλάβει”, συμπλήρωσε».

Η συζήτηση δεν θα επιστρέψει στην κανονικότητα 

Το Politico εκτιμά ότι ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ των δύο στρατοπέδων για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ θα σταματήσει, ύστερα και από το κάλεσμα του συζύγου της Κοξ, αλλά και του σοκ που έχει υποστεί η Βρετανία.

«Είναι εξαιρετικά απίθανο η συζήτηση να επιστρέψει στην κανονικότητα σύντομα. Η βία και η όξυνση των τελευταίων εβδομάδων δεν θα πρέπει να επαναληφθούν, όχι για λίγο τουλάχιστον. Το αξιοπρεπές κάλεσμα του συζύγου της Κοξ καθιστά πολιτικά αδύνατο για τις δύο πλευρές να επανέλθουν γρήγορα στον λεκτικό πόλεμο που αμαύρωσε τις εκστρατείες τους. Ο Μπρένταν Κοξ δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει το ”μίσος που σκότωσε την Τζο” και κάλεσε τους βουλευτές να τον βοηθήσουν σε αυτό. ”Η Τζο πίστευε σε έναν καλύτερο κόσμο και πάλεψε για αυτό κάθε μέρα της ζωής της με μια ενέγεια και μια όρεξη για ζωή που θα εξαντλούσε τους περισσότερους ανθρώπους. Εκείνη θα ήθελε δύο πράγματα πάνω απ’ όλα να συμβουν τώρα. Πρώτον, να πλημμυριστούν τα δυο μας παιδιά με την αγάπη που τους αξίζει και, δεύτερον, να ενωθούμε όλοι στην καταπολέμηση του μίσους που τη σκότωσε. Το μίσος δεν έχει δοξασία, φυλή ή θρησκεία, και είναι δηλητηριώδες”».

Αλλάζει ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τα πάντα

Το Politico εκτιμά ότι πλέον τα πάντα, μέχρι το δημοψήφισμα, θα αναγιγνώσκονται μέσα από το πρίσμα της δολοφονίας της Κοξ. «Ηδη, ακόμη και αμέσως μετά την επίθεση, υπάρχουν πολιτικές συνέπειες και στα δύο στρατόπεδα για το δημοψήφισμα. Η εφημερίδα Evening Standard αφιέρωσε όλο της το εξώφυλλο στη δολοφονία της βουλευτού.

Η γλώσσα απεικονίζει τον βαθμό κατά τον οποίο η ψήφος της επόμενης εβδομάδας έχει γίνει το πρίσμα μέσα από το οποίο αναγιγνώσκονται τα πάντα τώρα.

Αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου της αστυνομίας για τον θάνατο της Κοξ, οι ερωτήσεις για τα κίνητρα της δολοφονίας κυριάρχησαν.

Αμέσως μετά την επίθεση αναφέρθηκε ότι ο δολοφόνος φώναζε ”πρώτα η Βρετανία”, ενώ μαχαίρωνε, πυροβολούσε και κλωτσούσε τη βουλευτή μέχρι θανάτου. Η μαρτυρία αυτή γρήγορα αμφισβητήθηκε, αλλά η αστυνομία αρνήθηκε να την επιβεβαιώσει ή να την διαψεύσει», σημειώνει.

H δολοφονία της Κοξ ματαιώνει την καμπάνια για το Brexit

«Στις επόμενες ημέρες, η άμεση επίδραση που θα έχει η δολοφονία της Κοξ στην καμπάνια για το Brexit είναι ότι ουσιαστικά τη ματαιώνει. Θα γίνουν αγρυπνίες για την Κοξ. Θα μιλήσουν για εκείνη στη Βουλή. Ηδη χθες ματαιώθηκαν όλες οι ομιλίες των πολιτικών και των δύο στρατοπέδων, από σεβασμό στη βουλευτή που δολοφονήθηκε. Το ίδιο θα γίνει και σήμερα, με τους Εργατικούς να σκέφτονται να συνεχίσουν αυτή την παύση και το Σαββατοκύριακο», συνεχίζει το Politico.

Την Κυριακή η επιστροφή στην προεκλογική εκστρατεία

Ακολούθως το Politico εκτιμά ότι η προεκλογική εκστρατεία θα επανεκκινήσει την Κυριακή με την ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον. «Η εμφάνιση του Ντέιβιντ Κάμερον στο BBC την Κυριακή αναμένεται να σηματοδοτήσει την επιστροφή στην προεκλογική εκστρατεία, ωστόσο αυτή θα συνεχίζει να επισκιάζεται από τον θάνατο της Κοξ».

«Ο Κάμερον γνωρίζει αρκετά καλά ότι σε περιόδους εθνικού πένθους, μέρος του ρόλου του ως πρωθυπουργού είναι να μιλάει εξ ονόματος του λαού, να ενοποιεί και να καθησυχάζει. Ακόμη και οι σκληρότεροι επικριτές του παραδέχονται ότι αυτός ο ρόλος του πρέπει να υπερισχύσει.  Οπως συνέβη μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, μετά από μια τραγωδία η αποδοχή ενός προέδρου ή ενός πρωθυπουργού αυξάνεται, καθώς ο λαός στρέφεται στον ηγέτη του», σημειώνει το δημοσίευμα.

Θα σβήσει η ένταση στη μάχη μεταξύ των δύο πλευρών

Κλείνοντας την ανάλυσή του, το Politico εκτιμά ότι, σε κάθε περίπτωση, η δολοφονία της Κοξ θα σβήσει την ένταση με την οποία διεξήχθη η μάχη των δύο στρατοπέδων για το δημοψήφισμα: «Καθώς απομένουν μόνο λίγες ημέρες για την ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας για το βρετανικό δημοψήφισμα, εκείνοι που μάχονται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και όλων σχεδόν των συναδέλφων της Κοξ, ελπίζουν ότι η μελαγχολική διάθεση της χώρας θα σβήσει την ένταση στη συζήτηση που είχε φουντώσει και φαίνεται να οδηγούσε τη χώρα εκτός Ευρώπης».

Κερδίζει πόντους ο Κόρμπιν, θα ενισχυθεί η καμπάνια της παραμονής

Τέλος, αναφερόμενο στις συνέπειες που θα έχει για το Εργατικό Κόμμα η δολοφονία της βουλευτού του, το Politico εκτιμά ότι ο Κόρμπιν θα κερδίσει τον σεβασμό και ίσως ενισχύσει και την καμπάνια υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

«Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών, είναι επίσης πιθανό να κερδίσει τον σεβασμό, εξαιτίας της αξιοπρεπής ανακοίνωσής του μετά την τραγωδία. Ενδεχομένως και να κερδίσει την υποστήριξη παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματός του, οι οποίοι φλερτάρουν με το Brexit».

Στις δηλώσεις του, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Κοξ, ο Κόρμπιν είπε: «Τις επόμενες ημέρες, θα κληθούν να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το πώς και γιατί πέθανε η Κοξ. Αλλά προς το παρόν η σκέψη μας είναι με τον σύζυγο της Τζο, Μπρένταν, και τα δυο μικρά παιδιά τους. Θα μεγαλώσουν χωρίς τη μητέρα τους, αλλά θα είναι περήφανα για ό, τι έκανε, ό, τι πέτυχε και ό, τι πρεσβεύει».

«Φυσικά, θα υπάρξει συμπάθεια για το Εργατικό Κόμμα, ή τουλάχιστον θα εξασθενήσει η εχθρότητα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, ενισχύοντας περαιτέρω την καμπάνια της παραμονής στην ΕΕ», καταλήγει το άρθρο.