Ο θρίαμβος στις Βρυξέλλες μεταβλήθηκε σε νέες πιέσεις και αόριστες υποσχέσεις

25.5.2016

Ο θρίαμβος που ανέμενε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής στήριξης μεταβλήθηκε σε ένα θρίλερ με σαφώς μειωμένες προσδοκίες.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε το Δ Μνημόνιο με εξαιρετικά επώδυνα φοροεισπρακτικά μέτρα οι εταίροι δεν έμειναν ικανοποιημένοι και ζητούν τώρα την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την καταβολή της δόσης των 10,3 δις ευρώ σε δύο υποδόσεις.

Όσον αφορά το χρέος έγινε και πάλι μια θεωρητική συζήτηση χωρίς κάτι το συγκεκριμένο καθώς η Γερμανία υποστηρίζει ότι μέχρι το 2018 είναι βιώσιμο. Είναι φανερό ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί μετά τις γερμανικές εκλογές.

Συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να ενέκριναν επί της αρχής την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά, αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την επιστροφή του στην Αθήνα θα πρέπει να διορθώσει το φρεσκοψηφισμένο πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να πάρουμε τα πρώτα 7,5 δισ. ευρώ!

Σε πείσμα των κυβερνητικών πηγών που επέμεναν ότι δεν υπάρχει ζήτημα, ο επικεφαλής του ESM απαρίθμησε τα «αγκάθια», χωρίς να κρύψει την ενόχλησή του:

  • Αγορά «κόκκινων» δανείων
  • Συντάξεις (μάλλον εννοούσε το ΕΚΑΣ)
  • Αποκρατικοποιήσεις

Η εκταμίευση αναμένεται να γίνει στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, ενώ και από την ανακοίνωση του Eurogroup δεν είναι σαφές εάν τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα δοθούν μεμιάς ή σε περισσότερες υποδόσεις, με στόχο να ελέγχεται η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου.

Πώς θα γίνουν οι εκταμιεύσεις

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώνει κάθε φορά ορισμένα προαπαιτούμενα για να λαμβάνει μία-μία τις υποδόσεις των συνολικά 10,3 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι η εκταμίευση θα γίνεται υπό όρους.

Τα 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Η πρώτη εκταμίευση θα γίνει, όπως είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, αν καλύπτονται τα προαπαιτούμενα και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν δώσει την έγκρισή τους, δήλωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις στα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και στο ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, γιατί οι Θεσμοί δεν είναι ικανοποιημένοι από κάποιες λεπτομέρειες. «Μόνο αν ικανοποιηθούμε θα προχωρήσουμε», τόνισε.

«Η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί μετά το καλοκαίρι, αφού πρώτα θα έχουν τηρηθεί οι υπόλοιπες υποχρεώσεις και η εξυπηρέτηση του χρέους», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ESM. Η επόμενη εκταμίευση θα αφορά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί μια πρόσθετη εκταμίευση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, υπο την αίρεση ότι θα εκπληρωθούν προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τις διοικήσεις των τραπεζών, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τον τομέα της ενέργειας.

«Οι δόσεις θα εκταμιευθούν μόνο αν εκπληρωθούν και άλλα προαπαιτούμενα για τις ιδιωτικοποιήσεις και το νέο ταμείο τους και προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

Τι αποφάσισαν για το χρέος

Όσον αφορά στο χρέος, ο πήχης είχε χαμηλώσει προ πολλού και αναμφίβολα η ενεργοποίηση του πρώτου πακέτου μέτρων για την ελάφρυνση μέσω της διαχείρισης δεν προσφέρει έδαφος για πανηγυρισμούς, καθώς, όπως παραδέχθηκαν Ντάισελμπλουμ- Ρέγκλινγκ, δεν είναι εύκολο να γίνουν υπολογισμοί για τον άμεσο οικονομικό αντίκτυπο.

Από την άλλη, μόνο και μόνο η απαρίθμηση συγκεκριμένων «εργαλείων» για την ελάφρυνση σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα δίνει στις αγορές ένα κλίμα διαφορετικό, αλλά με δύο αστερίσκους:

α) Οτι τα μέτρα αυτά δεν «κλειδώνουν» τώρα, αλλά το 2018 – και μόνο εάν κριθεί αναγκαίο.

β) Οτι είναι άγνωστο αν το Ταμείο, που έδωσε πολύ συγκεκριμένες και «μαύρες» προβολές για το χρέος, θα αλλάξει αυτές τις προβλέψεις στο τέλος του έτους, όταν θα αποφασίσει για το αν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο) και υπό προϋποθέσεις, στην οποία κατέληξε το Eurogroup είναι η εξής:

Όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο στάδιο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε μια δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστεί «μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ως τη λήξη του προγράμματος», όπως αναφέρει η δήλωση του Eurogroup. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ομαλοποίηση των αποπληρωμών των δανείων του EFSF, υπό τον μέσο όρο των ωριμάνσεων και τη μείωση του ρίσκου των επιτοκίων μέσω της διαφοροποιημένης στρατηγικής του ESM και του EFSF, χωρίς ζημιές για τις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα (Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία).

Στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο, το Eurogroup τονίζει ότι μετά το 2018 -και εφόσον εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα- θα εφαρμοστεί μια ακόμη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη εξομάλυνση για τα δάνεια του EFSF και τη σταδιακή επιστροφή των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs).

Στο μακροπρόθεσμο επίπεδο, και αν αυτό χρειαστεί, τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου επιπέδου θα μπορούσαν να επαναληφθούν.

Τι είπαν για τον «κόφτη»

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως το Eurogroup κατέληξε σε έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, που θα ενεργοποιηθεί εάν και όποτε χρειαστεί. Την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού θα αποφασίζει το Eurogroup και εφόσον επιβεβαιώνεται πως η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο μηχανισμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα όπως η περαιτέρω αναδιαμόρφωση των δανείων του EFSF καθώς και το πλαφόν και η αναβολή των πληρωμών τόκων.

Τέλος, το Εurogroup συμφώνησε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους πρέπει να παραμείνουν κάτω από το επίπεδο του 15% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά τη λήξη του προγράμματος κάτω από το 20% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ θα μπει μέχρι το τέλος του έτους

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, το Eurogroup χαιρέτισε την πρόθεση της διοίκησης του ΔΝΤ να υποστηρίξει στο Εκτελεστικό Συμβούλιό του την έγκριση ενός νέου προγράμματος με την Ελλάδα, πριν από το τέλος του έτους.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι σκοπεύει να κάνει η Ευρωζώνη σε περίπτωση που το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου δεν εγκρίνει το νέο πρόγραμμα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απέκλεισε αυτό το ενδεχομένο, υπογραμμίζοντας πως «χωρίς το ΔΝΤ δεν προχωράμε».

Δεν άλλαξαν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα

Επίσης, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι στόχος είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.