Ο Θ. Ρούσσης με αδιάσειστα οικονομικά στοιχεία “άδειασε” τον Γ. Γιασημάκη

Αποδόμησε, πλήρως, ο πρώην Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θ. Ρούσσης, κάθε πτυχή της άκρατης  καταστροφολογίας, του Δημάρχου Γιώργου Γιασημάκη, ότι ο Δήμος βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας,  με ακλόνητα δημόσια έγγραφα τα οποία παρουσίασε, χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στην αίθουσα των ΚΑΠΗ Νέων Παλατίων.

Ο κ. Ρούσσης με συγκεκριμένα στοιχεία και έγγραφα, που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση, απάντησε στις έωλες κατηγορίες του κ. Γιασημάκη ότι δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία του Δήμου και ότι ο Δήμος βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, με κίνδυνο να μπει σε «Δημοτικό Μνημόνιο». Ουσιαστικά σε επιτήρηση.

Πρόκειται για ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας που αδικεί κατάφορα την ιστορία του Ωρωπού και δυναμιτίζει τη γαλήνη στο Τόπο. Διχάζει τους πολίτες και φαλκιδεύει την όποια αναπτυξιακή πορεία της περιοχής τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Ρούσσης τόνισε  ότι σκοπός της επικοινωνίας του με τους πολίτες του Ωρωπού είναι  για να δώσει απάντηση στα «ασύστολα ψευδή που κυκλοφορεί ο κ. Γιασημάκης και η αυλή του, στη λασπολογία και στις συκοφαντίες που έχει ξεστομίσει τον τελευταίο καιρό χωρίς ίχνος ντροπής στο πρόσωπο το δικό μου και  στα πρόσωπα των συνεργατών μου».

Αναφέρθηκε στα περίφημα Fake news τη σύγχρονη γάγγραινα του Ωρωπού τα τελευταία χρόνια με τα οποία, 31 τον αριθμό, επιχειρείται η πολιτική κατασυκοφάντησή του από εκείνους «που εκτελούν εντολές από το αφεντικό τους. Κάτι που αποδεικνύει την έλλειψη προγράμματος και την εν γένει ανεπάρκειά της νέα δημοτικής Αρχής», όπως ανέφερε.

Υποστήριξε ότι ο κ. Γιασημάκης στην Ατλαντίς είπε την μισή αλήθεια που είναι χειρότερη γιατί είναι ένα μεγάλο ψέμα.

Παρατηρητήριο

Υποστήριξε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Παρατηρητηρίου ελέγχει όλους τους δήμους της χώρας. Επομένως, θα πρέπει, επιτέλους, να πάψει ο κ. Γιασημάκης να τρομοκρατεί τον κόσμο με την προσφιλή του λέξη ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ. Όλοι οι Δήμοι είναι στο Παρατηρητήριο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ».

Ειδικότερα για την ύδρευση ανέφερε «βεβαιώσαμε καταλόγους ύδρευσης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2019 ποσού  1.387.809,00€, που αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Μέχρι σήμερα δεν έχει βεβαιωθεί μόνον ο Κάλαμος και οι Αφίδνες. Ο Δήμος Ωρωπού δεν έχει καμία ανάγκη και δεν απειλείται με κανένα Δημοτικό Μνημόνιο, όπως  ψευδώς ισχυρίζεται ο κος Γιασημάκης».

Χρέη γενικής κυβέρνησης

Για τα χρέη της Γενικής κυβέρνησης όπου ο κ. Γιασημάκης έκανε λόγο για 1 εκατ., υποστήριξε ότι «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών στις 31 Αυγούστου 2019, οι οφειλές προς τους συγκεκριμένους φορείς γενικής Κυβέρνησης ανέρχονταν στο ποσό των 287.329,00€. Εμείς παραλάβαμε το 2014 1.063.229,77€. Δηλαδή παραδώσαμε περίπου 780.000,00€ λιγότερες οφειλές».

Χρέη προς τρίτους

Για τα 4 εκατ. προς τρίτους είπε  ότι «Σύμφωνα με τα στοιχεία που μου απέστειλε ξανά η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, στις 31 Αυγούστου 2019, οι οφειλές προς τρίτους, προμηθευτές και εργολάβους ανέρχονταν στο ποσό των 3.779.540,00€, όταν εμείς παραλάβαμε οφειλές ποσού 3.959.332,71€. Διαφορά ποσού 180.000,00€ περίπου λιγότερες».

Το ποσό αφορά τη Νέα Οδό θέμα το οποίο έχει διευθετηθεί μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών επί  κ. Χρ. Σπόρτζη και του ΥΠΕΣ. Όπως αναφέρει η ενημέρωση του Δήμου για τις 5.000 δωρεάν διελεύσεις fast pass, στη τελευταία παράγραφο της  επιστολής. ότι (δηλαδή η ΝΕΑ ΟΔΟΣ έχει συμφωνήσει με το Υπουργείο για την κάλυψη του ποσού.

Στις δικαστικές αυτές αποφάσεις που κέρδισε η  ΝΕΑ ΟΔΟΣ δεν αναφέρεται η επιστροφή του ανωτέρω ποσού, παρά μόνον η διακοπή και η μη χρέωση τούδε και στο εξής δημοτικών τελών στην εν λόγω εταιρεία.

Αμέσως μετά την ακύρωση των  ανωτέρω αποφάσεων, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η Δημοτική μας Αρχή κινήθηκε  προς τα Υπουργεία για την εξασφάλιση του ανωτέρω ποσού. Συνεπώς δεν υφίσταται για εμάς αυτή η οφειλή και πρέπει ο Δήμος μας να κινηθεί για την εξασφάλιση του ποσού αυτού».

ΕΥΔΑΠ

Για το χρέος 2 εκατ. προς την ΕΥΔΑΠ είπε ότι πράγματι η Δημοτική Αρχή του παρέδωσε χρέος 2 εκατ. προς την ΕΥΔΑΠ αλλά παρέλαβε χρέος  2.623.000,00€. Δηλαδή 623.000,00€ λιγότερα.

Και πρόσθεσε  ότι «Ένα μεγάλο ποσό της τάξης των 4.000.000,00€ δεν πληρώθηκε από τους δημότες μας, αλλά με δικές μας ενέργειες πληρώθηκε στην ΕΥΔΑΠ από το Υπουργείο Εσωτερικών. Εμείς το εντάξαμε στα ληξιπρόθεσμα»

ΦΠΑ

Για το χρέος του 1,5 εκατ. ευρώ για ΦΠΑ ανέφερε ότι «Σύμφωνα με το e-mail που μου απέστειλε ο υπεύθυνος του λογιστηρίου κος Κελεσίδης, στις 23 Αυγούστου 2019, με επισυναπτόμενο αρχείο την εκτύπωση από το taxisnet, οι συνολικές οφειλές του Δήμου προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανέρχονται στο ποσό  187.819,29€.

Ορφανά τιμολόγια

Για τα ορφανά τιμολόγια 500 χιλ. παρότρυνε τον κ. Γιασημάκη να κάνει ΕΔΕ και εάν δεν υπάρχουν συμβάσεις να μην τα πληρώσει.

Συνολικό χρέος

Ο κ. Ρούσσης αρνήθηκε το σύνολο των χρεών του Δήμου ότι ανέρχονται στα 13,5 εκατ. ευρώ. λέγοντας ότι «οι οφειλές που παραδώσαμε είναι περίπου 6.000.000,00€ προς τρίτους και προς φορείς γενικής κυβέρνησης, ποσό πολύ μικρότερο το ποσό των 8 εκατ. που παραλάβαμε»..

Επίσης  η Δημοτική Αρχή του ενέταξε στα ληξιπρόθεσμα του υπουργείου Εσωτερικών 6.500.000 που αφορούσαν παλιές οφειλές και δικαστικές αποφάσεις κυρίως του πρώην Δήμου Ωρωπίων και της αμαρτωλής ΔΕΑΔΩ.

Γενικά έσοδα ταμείου 342 χιλ. ευρώ

Ο κ. Ρούσσης είπε ότι εάν το ποσό είναι αληθές τότε:

«Πώς πληρώθηκαν οι υπάλληλοι του Δήμου τον μήνα Σεπτέμβριο; Τη στιγμή που η μισθοδοσία τους ανά μήνα ανέρχεται στο ποσό των 450.000,00€;

Πώς πληρώθηκε η μισθοδοσία των υπαλλήλων τον Οκτώβριο;

Πώς πληρώσατε τον εργολάβο αποκομιδής;

Πώς πληρώσατε τον μισθουλάκο τον δικό σας και των Αντιδημάρχων σας για το μήνα Σεπτέμβριο και Οκτώβριο;

Πώς εγκρίθηκε έκτακτη χρηματοδότηση στην ΚΕΔΩ της τάξεως των 350.000,00€;

Όταν το σύνολο των ενταλμάτων που πλήρωσε ο κ. Γιασημάκης σε δύο μήνες ανέρχονται στα 2 εκατ. ευρώ. Άρα είπε: « κ. Γιασημάκη ή είστε ένας μεγάλος συκοφάντης και ψεύτης ή δεν έχετε σχέση με τα μαθηματικά. Με τις 342.000,00€ που βρήκε στο ταμείο ή από την τσέπη του, ή από τους προσωπικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς».

Για τους ισολογισμούς

Ανέφερε ότι  στον ισολογισμό του 2014 οι απαιτήσεις του Δήμου από τους δημότες ανέρχονταν στο ποσό των 11.612.000,00€, δηλαδή τα χρήματα που έχει να εισπράξει ο δήμος είναι της τάξεως των 11.6212.000€ , ενώ οι σημερινές απαιτήσεις του Δήμου από τους Δημότες ανέρχονται στο ποσό των περίπου 17.000.000,00€, δηλαδή, έσοδα κατά 5.000.000,00€.

Καύσιμα για τα οχήματα

Ο κ. Ρούσσης αναφερόμενος στην υποτιθέμενη εξοικονόμηση χρημάτων από τα καύσιμα είπε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι κράτησε όλα τα οχήματα ακινητοποιημένα. Ενώ δεν μετέφερε τα ογκώδη απορρίμματα στον ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά τα στοίβαζε στο παρκινγκ του Δήμου και οπουδήποτε αλλού.

Και τον κατηγόρησε ότι σύγκρινε Σεπτέμβρη 2019 με Σεπτέμβρη 2018 και όχι με τον Αύγουστο τον Ιούλιο και τον Ιούνιο όπου τα έξοδα δεν ξεπέρασαν τις 44 χιλ ευρώ ανά μήνα,

Λάμπες

Ανέφερε ότι δεν υπάρχει το 1 εκατ. για λάμπες κατά τη Δημαρχιακή θητεία του αλλά ότι τα τιμολόγια που έχουν πάει στο Δήμο ανέρχονται στις  είναι συνολικής αξίας 629.504,00€. Όπου μέσα είναι η επί τρεις φορές κλοπή των καλωδίων και των μετασχηματιστών στα γήπεδα Αυλώνα, Συκαμίνου, Καπανδριτίου και στο Στάδιο του Ωρωπού. Η προμήθεια χριστουγεννιάτικου και πασχαλινού διακόσμου για 5 χρόνια. Ο  ολοκαίνουργιος υποσταθμός στις γεωτρήσεις Μαυροσουβάλας και φυσικά η προμήθεια φωτιστικών σωμάτων στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού.

Ενώ για τις περίφημες λάμπες LED που αγόρασε ο κ. Γιασημάκης φθηνότερα υπογράμμισε ότι «Οι ποσότητες που έχει προμηθευτεί ο Δήμος για την πενταετία σε λαμπτήρες LED είναι 3.391 τμχ και οι κοινοί λαμπτήρες 28.500 τμχ, η τιμή των οποίων ήταν 2,90€/τμχ, και όχι 13,00€ ή 15,00€». Και ότι η μια λάμπα έχει κατανάλωση 190 milliampere  και η άλλη 100 milliampere…άρα διπλάσια κατανάλωση»

Για τα αντλητικά συγκροτήματα υποστήριξε ότι δαπανήθηκαν για επισκευές από τον ίδιο εργολάβο, με κατατμήσεις ποσό 1,123 εκατ. ευρώ ανέφερε ότι ο κ. Γιασημάκης έχει βάλει καπέλο μόνο 100 χιλ. ευρώ. Δεν αφορούν μόνον την επισκευή και συντήρηση, αλλά και την προμήθεια συστήματος τηλεμετρίας, καθώς και αυτοματισμών και την προμήθεια νέων διπλών αντλητικών συγκροτημάτων (τύπου inverter νέας τεχνολογίας) στα αντλιοστάσια του Δήμου.

Απώλεια νερού

Για την απώλεια νερού από την ΕΥΔΑΠ  την οποία ανέφερε ο κ. Γιασημάκης σε ποσοστό 50 % είπε ότι  «Σύμφωνα με το αρχείο της ΕΥΔΑΠ οι χρεώσεις μειώθηκαν μετά το 2015 που έγιναν τα έργα και έφτασαν το 2019 τα 2843319 εκατ. κυβικά νερό

Υποστήριξε δε ότι όταν ανέλαβε δεν είχαν βεβαιωθεί και δεν είχαν αποσταλεί λογαριασμοί 8 εξαμήνων… Τώρα μόνον 2 εξάμηνα δεν έχουν βεβαιωθεί … και 3 μόνον στις Αφίδνες και στον Κάλαμο. Όλα τα άλλα είναι βεβαιωμένα».

Έργα

Για τα  δυο έργα στον Κάλαμο  ύψους 1,5 εκατ. ευρώ το καθένα, για την ύδρευση στον Χιλιοπόταμο το οποίο δημοπράτησε η Περιφέρεια και στην Ποσειδωνία το οποίο δημοπράτησε ο δήμος και το έργο στο Βαρικό του Δήμου ότι έλαβαν μικρές εκπτώσεις υποστήριξε ότι η νομιμότητά τους έχει εγκριθεί από τον Επίτροπο, την Αποκεντρωμένη και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τηλέφωνα

Επεσήμανε ότι η Δημοτική Αρχή του παρέλαβε χρέη για τηλέγωνα πάνω από 60 χιλ ευρώ τα οποία ενέταξε στα ληξιπρόθεσμα ενώ το τηλ του πρώην Προέδρου του ΝΠΔΔ έχει τακτοποιηθεί ως προς την οφειλή του από τον Δήμο και δεν τον επιβαρύνει.

Πυροσβεστικό όχημα ISUZU.

Ο κ. Ρούσσης είπε ότι «το αυτοκίνητο αυτό αγοράστηκε μέσω του Φιλόδημου 56 χιλ. ευρώ μαζί με τη λεπίδα εκχιονισμού. Τα χρήματα είναι στο Ταμείο του Δήμου…

Υπάλληλοι

Για τους  υπάλληλους αορίστου χρόνου  που δεν πληρώθηκαν τον Οκτώβριο γιατί δεν υπήρχε επαρκής πίστωση ανέφερε ότι  «αυτό έγινε γιατί η παράταξή του κ, Γιασημάκη δεν παρέστη στη συνεδρίαση της 27ης Αυγούστου για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου».

Ισολογισμοί

Ο κ. Ρούσσης είπε ότι οι ισολογισμοί των ετών 2013 -2014-2015 και 2016 είναι έτοιμοι τακτοποιημένοι καθώς έχουν ανατεθεί σε ορκωτούς λογιστές και συγκεκριμένα στη ΣΟΛ ΑΕ ….

Αιμοδοσία

Για την έλλειψη 81 φιαλών αίματος για τις οποίες κατηγόρησε το ΚΕΠ Υγείας ο κ. Γιασημάκης, είπε ότι «Ο Δήμος Ωρωπού έχει κάνει αιμοδοσίες με άλλα τρία νοσοκομεία (τους Αγίους Αναργύρους, το Λαϊκό και το Αλεξάνδρα) πλην του Αμαλία. Εκεί φαίνεται να υπολείπονται μόνον 12 φιάλες αίμα από τον Δήμο και όχι 81φιάλες, όπως ψευδώς ισχυρίζεται. Δεν φτάνει που διαλύσανε το Κε.Π Υγείας, το στολίδι του Δήμου μας, το πρώτο Κεπ στην Ελλάδα σε δραστηριότητες , είχαμε βραβευθεί για αυτό… μιλάνε και για το αίμα!».