Ο Κήπος των Ηρώων στο Μεσολόγγι

10.11.2015

Η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου δεν είναι μόνο γνωστή για την ιστορία της η τη λιμνοθάλασσά της. Είναι και για τους φοίνικες που κοσμούν τους δρόμους της πόλης.

Αυτή η ομορφιά των φοινίκων που κατά καιρούς έχουν μιμηθεί και φυτέψει κι άλλοι δήμοι σήμερα κινδυνεύουν να ξεραθούν εξαιτίας μιας αρρώστιας που λέγεται “ρυγχωτό κόκκινο σκαθάρι”.

Το τμήμα Πρασίνου του  δήμου με ανακοίνωσή του αντικρούει τις “βολές” που δέχεται από τους πολίτες του Μεσολογγίου. Ιδιαίτερη αναφορά δε, γίνεται για τους φοίνικες του Κήπου των Ηρώων.

Η άποψή μας ουδέποτε ζητήθηκε, τονίζεται αφενός από τους όψιμους τιμητές κι επικριτές μας, αφετέρου από ενημερωτικές σελίδες του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Σχολιάστηκε ωστόσο, με σφοδρότητα, η στάση μας απέναντι στο όλο ζήτημα και διατυπώθηκαν έμμεσες αιτιάσεις περί ολιγωρίας κι απραξίας. Ενημερώνουμε ως εκ τούτου τους συμπολίτες μας για τις εν συνόλω κινήσεις μας αναφορικά με το θέμα.

Και στη συνέχεια αναφέρει “Την Άνοιξη του 2013, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας δεχθήκαμε ως επισκέπτη τον υπεύθυνο του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου κ. Κοντοδήμα ο οποίος ενημερώνοντάς μας για το έντομο μάς υπέδειξε τρόπο να αντιμετωπίσουμε τυχόν προσβολή των φοινίκων της πόλης. Με τη συνοδεία Γεωπόνων της Διεύθυνσης και παρουσία μας, ο κ. Κοντοδήμας επιχειρώντας αυτοψία στον Κήπο, δεν διαπίστωσε καμία προσβολή. Παρόλα ταύτα τοποθετήσαμε παγίδες για να συλληφθούν ακμαία έντομα με αρνητικά, όμως, αποτελέσματα. Για εκτεταμένο χρονικό διάστημα (έξι μήνες και πλέον) συνεργαζόμενοι με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης τοποθετούσαμε παγίδες ανά τακτά διαστήματα και παράλληλα διενεργούσαμε καθημερινούς οπτικούς ελέγχους. Ουδεμία προσβολή δε διαπιστώθηκε.

Το Σεπτέμβριο του 2014 εντοπίζεται προσβεβλημένος φοίνικας επί της Εθνικής οδού (κόμβος Χαλαζιά) εντός ιδιωτικού χώρου, ο οποίος είχε ήδη καταστραφεί. Αρχίζει τότε εντατική παρακολούθηση, τα αποτελέσματα της οποίας, ωστόσο, δεν υποδήλωσαν επικινδυνότητα.

Ως την Άνοιξη του 2015 το φαινόμενο εμφανίζεται σποραδικά σε φοίνικες ιδιωτών και σ’ ελάχιστους δημοτικούς. Αμέσως εφαρμόζουμε την ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης που συνίσταται στα εξής:

1.​Κόβουμε όλα τα φύλλα.

2.​Κάνουμε μία μικρή οριζόντια τομή στο φοίνικα ώστε να δούμε την καρδιά του και τις πιθανές οπές του εντόμου

3.​ Απολυμαίνουμε την καρδιά εγχέοντας εγκεκριμένα σκευάσματα εντομοκτόνων

4.​Ραντίζουμε επιμελώς τα κομμένα φύλλα με πυκνό διάλυμα εντομοκτόνου, δίνοντας έμφαση στις βάσεις τους όπου παρατηρούνται και οι περισσότερες οπές προνυμφών.

5.​Μεταφέρουμε και θάβουμε σε συγκεκριμένο χώρο εκτός πόλης.

6.​Σε καλή πρόγνωση οι φοίνικες μετά την επέμβαση αναβλαστάνουν, εφόσον έχουμε προλάβει την καταστροφή της καρδιάς τους.

Όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν, χρησιμοποιείται και εξωτερικός συνεργάτης για να συνδράμει την Υπηρεσία στο δύσκολο έργο της, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Επιπλέον, το ανυψωτικό μηχάνημα που διαθέτουμε λόγω παλαιότητας εμφανίζει συνεχείς βλάβες και χρήζει διαρκούς συντήρησης.

Το προσωπικό του τμήματος (1 Γεωπόνος, 3 Δενδροκηπουροί και 3 εργάτες) καταβάλλει υπεράνθρωπη προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις προσβολές των δένδρων κατά το σχέδιο και συνάμα:

Α. να συντηρήσει ογδόντα (80) στρέμματα πρασίνου σε όλο το Δήμο.

Β. να ετοιμάσει πλατείες για εκδηλώσεις

Γ. να κλαδέψει τα υπόλοιπα δέντρα πλην των φοινίκων

Δ. να καθησυχάσει τις διαμαρτυρίες «βιαστικών» συμπολιτών, στην περιοχή των οποίων το πράσινο αργεί να συντηρηθεί

Ε. να αντιμετωπίσει τις αλλεπάλληλες υποτροπές των δέντρων που είχαν αναβλαστήσει, αφού απολυμάνθηκαν, ανατρέποντας συνεχώς το πρόγραμμα εργασιών”.

Κι όπως τονίζεται στόχος του προγράμματος είναι να αποκατασταθεί ,τουλάχιστον το 50%,  των φοινίκων του Κήπου των Ηρώων.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ