Ο Καραμανλής στηρίζει Κυριάκο και βλέπει εκλογές μετά την άνοιξη του 2018

Του Ανδρέα Κάτσενου

Είναι από τους πολιτικούς που σπάνια μιλούν. Θεωρεί ότι το έργο που οι κυβερνήσεις του (2004-2009), παρουσίασαν στον ελληνικό λαό ήταν πολυδιάστατο, είχε προοπτική  και τελικά διεκόπη βίαια  από την αντιπολίτευση, η οποία υπόσχονταν τα πάντα με απίστευτη ευκολία. Κυριάρχησε ο λαϊκισμός με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα μνημόνια και στην πτώση του παραγωγικού πλούτου σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Ο Κώστας Καραμανλής παρά τη σιωπή του συνεχίζει να λειτουργεί πολιτικά και να έχει άποψη για όσα συμβαίνουν στη χώρα. Δεν θέλει να παρεμβαίνει παρά ελάχιστες φορές, που και τότε οι πολίτες δεν τον άκουσαν, όπως στο περίφημο ψευτοδημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015, όπου ουσιαστικά κανείς δεν κατάλαβε το σκοπό της διενέργειάς του.

Σήμερα ο Καραμανλής και οι πολιτικές του, οκτώ χρόνια μετά, δικαιώνονται και οι επιλογές του αποδεικνύονται απόλυτα σωστές για τη χώρα. Παρά ταύτα ποτέ δεν έδωσε αφορμή για να υποδαυλίσει τις επιλογές των Κυβερνήσεων Παπανδρέου, Σαμαρά και Τσίπρα. Αντιμνημονιακός και πεπεισμένος ότι το ΔΝΤ δεν χρειάζονταν στην χώρα μας, αφήνει το χρόνο να τρέξει και τους πολίτες να αντιληφθούν ότι οι επιλογές τους δεν ήταν προς το συμφέρον τους. Ενδεχομένως και για τη χώρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός παρά ταύτα έχει άποψη για τα πολιτικά δρώμενα και σύμφωνα με όσα κατά καιρούς εκμυστηρεύεται σε στενούς συνεργάτες του, εκτιμά ότι ο Τσίπρας θα επιδιώξει να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Κάτι το οποίο ήδη έχει πετύχει. Άλλωστε ολοκλήρωσε, με όποιο τρόπο ολοκλήρωσε, τη δεύτερη αξιολόγηση. Αναμένει την τρίτη αξιολόγηση, την οποία θέλει άμεσα να ολοκληρώσει, και σιγά σιγά  να αρχίσει η χώρα να βγαίνει στις αγορές. Αυτό είναι το μεγάλο του στοίχημα μήπως και αντιστρέψει το αρνητικό για την κυβέρνησή του κλίμα. Γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι με την υπογραφή των μνημονίων τα περιθώρια για κοινωνική πολιτική και ελαφρύνσεις των φορολογικών βαρών δεν υπάρχουν.

Με αυτά ως δεδομένα ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να πάει τις εκλογές όσο γίνεται μακρύτερα. Σίγουρα μετά την Άνοιξη του 2018 εάν βεβαίως δεν συμβεί κανένα ατύχημα. Κάποια αστοχία, κάποιο απρόοπτο, που θα ανατρέψει τον σχεδιασμό του.

Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει, επίσης, ότι η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να προετοιμάζεται ουσιαστικά για τη διακυβέρνηση της χώρας με σοβαρότητα και απόλυτη υπευθυνότητα. Να ολοκληρώσει το κυβερνητικό της πρόγραμμα όχι επί τη βάση της αντίδρασης στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με θετική προοπτική. Να δώσει ένα νέο σαφές αφήγημα στους πολίτες, ώστε να την εμπιστευτούν. Να είναι ορθολογικό και εφαρμόσιμο. Περιθώρια λαθών δεν υπάρχουν και δεν επιτρέπονται γιατί δεν υπάρχει και ο ανάλογος χρόνος για την επανόρθωσή τους.

Εκτιμά μάλιστα ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κερδίσουν τις επόμενες εθνικές εκλογές, οψέποτε αυτές, τελικά,  διενεργηθούν. Θεωρεί όμως ότι η Νέα Δημοκρατία θα κληθεί, για μια ακόμη φορά, να διαχειριστεί μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, καθώς θα πρέπει να υλοποιήσει το τρίτο μνημόνιο το οποίο φτάνει μέχρι το 2023. Άρα δεν υπάρχουν περιθώρια για ανατρεπτικές κοινωνικές πολιτικές, παρά μόνο για διορθωτικές μεταβολές ανακούφισης των πολιτών. Αλλά και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στη δομή του κράτους και των θεσμών.

Ο κ. Καραμανλής στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι το οποίο έμπρακτα απέδειξε, καθώς συναντήθηκε μαζί του πριν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μεταβεί το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στη Θεσσαλονίκη για την 82 ΔΕΘ και μάλιστα παρέστη και στην ομιλία του στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο.