Ο «Κλεισθένης Ι» αλλάζει το τοπίο  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Του Ανδρέα Κάτσενου

Η έφεση στις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκητη, τα τελευταία χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, έχουν αλλάξει τη δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φέροντας ανατροπές αλλά όχι και τη δυνατότητα καλύτερης λειτουργίας της.

Το ευτράπελο της υπόθεσης είναι ότι πάντοτε αναζητούνται ένδοξα, εύηχα ιστορικά ονόματα για να δικαιολογήσουν και να προσδώσουν κύρος στις προσωπικές φιλοδοξίες των διοικούντων.

Η πρώτη μεταρρύθμιση ξεκίνησε με την επωνυμία «Καποδίστριας», επί υπουργίας του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου (ν.2539/1997), η οποία αποτελεί την μόνη φωτεινή εξαίρεση. Ακολούθως μεταβήκαμε στον «Καλλικράτη» του κ. Γιάννη Ραγκούση (ν.3852?/2010), όπου καταργήθηκαν οι Νομαρχίες και οι Κοινότητες και μειώθηκαν οι Δήμοι. Και, πλέον, ετοιμαζόμαστε να εισέλθουμε στον αστερισμό του  «Κλεισθένη» του κ.  Πάνου Σκουρλέτη.

Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας με στόχο, όπως ανέφεραν στις εισηγητικές εκθέσεις τους, στην αύξηση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, ώστε να υπάρξει αποκέντρωση προς όφελος των πολιτών. Τελικά οι ΟΤΑ πήραν τις αρμοδιότητες, αλλά οι κυβερνήσεις «ξέχασαν» να τους δώσουν και τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους. Οι ΟΤΑ ποτέ δεν λειτούργησαν ομαλά, αλλά πάντα υπό την κηδεμονία των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Σήμερα, η «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μελετά να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για τον Α΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Φέρνει την απλή αναλογική και αλλάζει τον τρόπο εκλογής των αιρετών αρχόντων. Μελετά διάφορες εκδοχές.  Πιθανότερη η εκλογή Δημάρχων και συμβούλων από την πρώτη Κυριακή. Ένα μέτρο που θα δώσει τέλος στις υπόγειες συμφωνίες, προεκλογικά η μετεκλογικά. Αλλά που θα απαιτεί, πλέον, ευρύτερες συναινέσεις για τη λειτουργία των δήμων. Συζητά σειρά κολλημάτων των υποψηφίων για να υπάρξει διαφάνεια.

Η κυβέρνηση έχει θέσει τον «Κλεισθένη Ι» σε διαβούλευση.  Τα θεσμοθετημένα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΚΕΔ και ΠΕΠ είναι αντίθετα στο νομοσχέδιο. Ισχυρίζονται ότι έτσι διαλύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάνουν λόγο για «μπαχαλοποίηση» και η Νέα Δημοκρατία δηλώνει ότι θα καταργήσει το νόμο.

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ένα στόχο έχει:  Να βάλει χέρι στους δήμους. Να τους ελέγξει. Είναι επίσης προφανές, ότι οι Δήμοι πρέπει να κάνουν βήματα προς τα εμπρός. Να λαμβάνονται συναινετικές πλειοψηφικές αποφάσεις και να τελειώσει η ενός ανδρός αρχή.       Οι δήμοι να γίνουν κυψέλες δημοκρατικής διαφάνειας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών κι όχι των αιρετών αρχόντων.