Ο Κουτσούμπας υπερασπίστηκε το ρόλο της Εκκλησίας στην Κατοχή

28.9.2016

Δριμεία κριτική άσκησε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ κ. Δημ. Κουτσούμπας στον υπουργό Παιδείας κ. Φίλη για όσα ευτράπελα είπε κατά της εκκλησίας και το ρόλο της στην κατοχή. Μάλιστα ανέφερε το παράδειγμα του παππού του Ιερέα ήρωα  Δημήτρη Κουτσούμπα που εκτελέστηκε στο Δομοκό.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «Όμως αυτό δεν μπορεί να οδηγεί τον υπουργό Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, να μιλά και ανιστόρητα, και απλουστευτικά, ενοχοποιώντας για παράδειγμα, το σύνολο της Εκκλησίας στο σύνολο του κλήρου», είπε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ και σημείωσε ότι «στην κατοχή συνέβη με την Εκκλησία, ό,τι συνέβη και με τον υπόλοιπο πολιτικό αστικό κόσμο. Δηλαδή, ένα κομμάτι συμβιβάστηκε, ένα κομμάτι συνεργάστηκε με τους κατακτητές και ένα κομμάτι μπήκε στην αντίσταση ενεργά και μάλιστα και στη ένοπλη εθνική αντίσταση με τον ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, με την Εθνική Αλληλεγγύη και μαζί εδώ ήταν κυρίως ο κατώτερος κλήρος και μέλη της ιεραρχίας, ακόμη και μητροπολίτες».

Και πρόσθεσε οτι «Ο παππούς μου για παράδειγμα, ο ιερέας ο παπά- Δημήτρης ο Κουτσούμπας, του οποίου έχω και το όνομα -ο πατέρας του πατέρα μου- εκτελέστηκε το 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές, για τη συμμετοχή του, ως υπεύθυνος της Εθνικής Αλληλεγγύης στην επαρχία Δομοκού, στα χωριά που ήταν εκεί και ως μέλος του ΕΑΜ», είπε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ και προέτρεψε τα κυβερνητικά έδρανα: «Ας είμαστε λοιπόν πιο προσεκτικοί, κύριοι υπουργοί της “κυβέρνησης της αριστεράς”. Και δεν μπορεί η κατάργηση αυτών των αναχρονισμών να προτάσσεται και για προπαγάνδα και για στάχτη στα μάτια μπροστά σε όλους τους άλλους αναχρονισμούς που εξακολουθούν να υπάρχουν και κυριαρχούν στην εκπαίδευση».