Ο Κώστας Μαρκόπουλος διεκδικεί την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με το συνδυασμό “Στερεά Περιφέρεια”

Την απόφαση του να είναι υποψήφιος για την θέση του Περιφερειάρχη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τον συνδυασμό «Στερεά Περιφέρεια», ανακοίνωσε, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, ο πρώην υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου την οποία  παραχώρησε  στη Λαμία, στους εκπροσώπους του  Τύπου.

Ο κ. Μαρκόπουλος έκανε λόγο για αδέσμευτη, ακομμάτιστη και αχειραγώγητη υποψηφιότητα και κάλεσε  όλες τις υγιείς δυνάμεις της Περιφέρειας να στρατευτούν στη μάχη που δίνει,  για να αλλάξουν τη φθίνουσα πορεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τον κ. Σπανό, εάν ο συνδυασμός του δεν βρίσκεται στο δεύτερο γύρο των Περιφερειακών εκλογών.

«Τρομάζω, φοβάμαι» είπε ο κ. Μαρκόπουλος «ακόμα και στη σκέψη ότι μπορεί να επανεκλεγεί Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ο κ. Σπανός» του οποίου όπως ανέφερε την υποψηφιότητα «είχε υποστηρίξει».

Ο κ. Μαρκόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στην  διοίκηση του Φ. Σπανού κάνοντας λόγο για «υπανάπτυξη και φτωχοποίηση της Περιφέρειας, σε όλα τα επίπεδα. Μια υπανάπτυξη που οδηγεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν την Περιφέρεια για να βρουν δουλειές στα αστικά κέντρα. Αυτό», όπως είπε, «κατέγραψε η τελευταία απογραφή».

«Επίσης», ανέφερε,  «δεν έχει γίνει κανένα νέο έργο στην Περιφέρεια, επί θητείας Σπανού και αυτά τα οποία εμφανίζει είναι έργα της κυβέρνησης μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, στα οποία η Περιφέρεια δεν έχει μηδέν συμμετοχή».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απορρύπανση του Ασωπού ποταμού, την αντιπλημμυρική προστασία του Σπερχειού ποταμού, την ανάπτυξη των  Αγράφων, τα δημόσια έργα,  την τουριστική ανάπτυξη  και την στήριξη των ΑμεΑ, ενισχύοντας την προσβασιμότητα τους, αλλά και των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Ο κ. Μαρκόπουλος αναφερόμενος στον Ασωπό τόνισε ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει, απολύτως, τίποτα, όσον αφορά την ΟΧΕ Οινοφύτων από την πλευρά της Περιφέρειας. Ένα έργο το οποίο στην καλύτερη περίπτωση θα ολοκληρωθεί, εάν ολοκληρωθεί το 2030, με τους ρυθμούς που πάει. Μάλιστα κατήγγειλε την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας γιατί απέκρυψε τα ευρήματα έρευνας του ΠΑΚΟΕ για τον Ασωπό όπου, όπως έδειξε 12 σημεία είναι επικίνδυνα εξαιτίας της βιομηχανικής ρύπανσης, που προκαλείται στα Οινόφυτα. Ανέφερε δε ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για παράβαση καθήκοντος.

Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας «Άποψη τώρα» για τον Ασωπό και το έργο της ΟΧΕ τόνισε:

Ο κ. Μαρκόπουλος υποστήριξε ότι ο κορμός του προγράμματος του, σε  έργα, για τους πέντε νομούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,  συμπυκνώνεται  στο συμβολικό σχήμα stereaproject 5χ2+2. Που σημαίνει:

Εύβοια: οδικοί άξονες και δυο φράγματα υδάτων

Φθιώτιδα: Σπερχειός ποταμός και Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας

Βοιωτία: Ασωπός ποταμός και Κοπαιδικό τοπίο

Φωκίδα: Ελαιώνας και διαγώνιος Δωρικός άξονας

Ευρυτανία: Οδικός άξονας Λαμίας –Καρπενήσι και Αναπτυξιακό Σχέδιο Αγράφων.

Δεσμεύτηκε δε ότι θα αξιοποιήσει όλα τα υπαρκτά χρηματοδοτικά πρωτόκολλα για την μεγαλύτερη χρηματοδότηση της Περιφέρειας για έργα.

Επίσης, τάχθηκε αντίθετος στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας το οποίο κάνει λόγο για ρυμοτομικά σχέδια και όχι πως θα σωθεί η περιοχή μετά τις πυρκαγιές  καταγγέλλοντας τις πολιτικές Μπένου.  Ταυτόχρονα, ζήτησε την θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τις ανεμογεννήτριες οι οποίες ξεπηδούν παντού σαν «μεγάλα ελικόπτερα» πάνω από τα κεφάλια μας και όπου θα έχει θέση και λόγο η Περιφέρεια στη λήψη των αποφάσεων.