Ο Κ. Καραμανλής στην παρουσίαση του βιβλίου του Στ. Β. Αναγνώστου-Δείτε φωτογραφία

Ο Στέφανος Αναγνώστου ήταν απών. Έτσι θέλησε η μοίρα.  Η μορφή και το έργο του όμως δήλωσαν παρόν κατά την παρουσία, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου,  στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ. Θεοχαράκη, του βιβλίου του με τίτλο «Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας και ο Γ. Α. Παπανδρέου», από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία  του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην παρουσίαση του βιβλίου του αείμνηστου Στ. Αναγνώστου, καθώς  σπάνια μετέχει σε τέτοιες  δημόσιες εκδηλώσεις.

Η παρουσία του είχε διττή σημασία. Πρώτον, ο πρώην πρωθυπουργός  ήθελε να τιμήσει το παλιό συνεργάτη του για το ήθος και τη δημοσιογραφική εντιμότητα του.  Και δεύτερον, για να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι την περίοδο 2007-2009 η κυβέρνησή του έκανε τεράστιες προσπάθειες και είχε καταφέρει να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία και να μπει στο Δ.Ν.Τ.

Άλλωστε το βιβλίο με στοιχεία της εποχής εκείνης που δεν αμφισβητούνται, καταγράφει τις σώφρονες πολιτικές ενέργειες Καραμανλή  για τη διάσωση της χώρας. Μόνο που η προσπάθεια εκείνη δεν ευδοκίμησε εξαιτίας της μικροκομματικής σκοπιμότητας την οποία επέδειξε ο Γ. Α. Παπανδρέου προκαλώντας εκλογές. Εκλογές  στις οποίες οι πολίτες προτίμησαν αντί της σταθερότητας τις υπερφίαλες και έωλες κορώνες του «Λεφτά υπάρχουν», των μνημονίων και της σκληρής λιτότητας, αφού πρώτα αλλοιώθηκε προς τα πάνω το δημόσιο χρέος.

Το βιβλίο αποκαλύπτει και αποκαθιστά την αλήθεια με στοιχεία και έγγραφα για την οικονομική πολιτική Καραμανλή αλλά καταδεικνύει και την αμετροεπή  προσπάθεια της κυβέρνησης Παπανδρέου να ικανοποιήσει τα θέλω μερίδας ευρωπαίων που έπαιξαν ζάρια στη πλάτη της χώρας και του Δ.Ν.Τ με αποτυχημένες μνημονιακές συνταγές.

Ο κ. Καραμανλής θα μπορούσε να μην παρευρίσκεται στη παρουσία του βιβλίου αλλά, ήθελε με την παρουσία του να δείξει ότι θεωρεί πως οι ενέργειες της κυβέρνησής του τότε ήταν σωστές.

Ο Στέφανος Αναγνώστου έφυγε πρόωρα από κοντά μας, πριν προλάβει  ο ίδιος να παρουσιάσει το βιβλίο του. Ήταν όμως εκεί στην παρουσία ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, οι βουλευτές Κώστας Σκρέκας και Γ. Ανδριανός, οι πρώην υπουργοί Θ. Ρουσόπουλος, Αντ. Φούσσας, Αν. Λυκουρέντζος, Απ. Κράτσας, ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ κ. Θ. Αμπατζόγλου, ο επικοινωνιολόγος Ν. Καραχάλιος, δημοσιογράφοι από τον Ελεύθερο Τύπο και τον Ελεύθερο, συνεργάτες και φίλοι του και φυσικά η σύζυγός του Σοφία και ο γιος του Βασίλης. Οι δύο μεγάλες αγάπες της ζωής του.

Για το βιβλίο μιλήσαν:

Η πρώην υπουργός, Βουλευτής Β’ Αθηνών και δημοσιογράφος κας Σοφία Βούλτεψη, στενοί συνεργάτες και φίλοι από τον Ελεύθερο Τύπο, η οποία συγκίνησε με τα λόγια της για τον εκλιπόντα.

Ο Πρώην Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής και Οικονομολόγος κ. Γιώργος Κουρής.

Ο Διευθυντής της Εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος κ. Πάνος Αμυράς, ο οποίος έζησε τον Στέφανο Αναγνώστου ως προϊστάμενο του Οικονομικού ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Και ο Αντώνης Ιωαννίδης Επίκουρος Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Στ. Αναγνώστου Δημοσιογράφος και Δικηγόρος υπήρξε ένας από τους πιο τους σημαντικούς και έγκριτους συναδέλφους στο οικονομικό ρεπορτάζ.

Πέρασε από πολλές εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά Μέσα δίνοντας πάντα το στίγμα της σοβαρής και υπεύθυνης ενημέρωσης. Δάσκαλος για τους νεότερους, τους αγκάλιαζε πάντα με πατρική στοργή δίνοντας τους συμβουλές και κατευθύνσεις στο ρεπορτάζ. Αξιαγάπητος σε όλους τους συναδέλφους του άφησε πίσω του μια βαριά δημοσιογραφική παρακαταθήκη έντιμη παρουσίας.

Χρόνια συνδικαλιστής έδωσε μάχες για την προάσπιση των δικαιωμάτων του δημοσιογραφικού κόσμου. Ενώ διετέλεσε και Γενικός Γραμματέας  Ενημέρωσης. Μα πάνω από όλα ήταν ένας γνήσιος Νεοδημοκράτης με συνδικαλιστικούς αγώνες.