Ο Κ. Μπακογιάννης  θα ενημερώσει το Δ.Σ Τανάγρας στις 14 Νοεμβρίου για το ΧΥΤΒΑ

 

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τανάγρας θα παραστεί την  Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, για να δώσει διευκρινιστικές απαντήσεις στο θέμα της δημιουργίας του ΧΥΤΒΑ στη βιομηχανική ζώνη Σχηματαρίου-Οινοφύτων, η εγκατάσταση του οποίου περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Δράσης  για το Βιομηχανικό Πάρκο Σχηματαρίου και την εξυγίανση του Ασωπού ποταμού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τανάγρας, κατά την συνεδρίασή του στις 3 Οκτωβρίου, μετά από εισήγηση του Δημάρχου κ. Βασίλη Περγάλια, ομόφωνα ψήφισε να μην δημιουργηθεί ΧΥΤΒΑ στην περιοχή. Στο κείμενο όμως της Περιφέρειας υπάρχει η σχετική παράγραφος και με βάση αυτή παραδόθηκε ο σχετικός φάκελος στον αρμόδιο υπουργό για να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή με την μορφή fast truck.

Αυτή η διαφοροποίηση δημιούργησε έντονες ανησυχίες στους κατοίκους της περιοχής και την αντίδραση δημοτικών συμβούλων της Αντιπολίτευσης. Ο κ. Β. Περγάλιας αφουγκράστηκε  άμεσα τις ανησυχίες των πολιτών και προχθές, συνοδευόμενος από τον π. Ιωάννη Οικονομίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφτηκαν τον κ. Κ. Μπακογιάννη και του ζήτησαν να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τανάγρας για να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις για το θέμα που έχει προκύψει.

Χθες, 24 Οκτωβρίου, κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το θέμα έφεραν προς συζήτηση ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Δ. Θεοδώρου και ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Χ. Σαμουρέλης, οι οποίοι ζήτησαν να υπάρξει ψήφισμα κατά της δημιουργίας ΧΥΤΒΑ στην περιοχή. Ειδικότερα ο κ. Χ. Σαμουρέλης ανέφερε ότι καταρχήν δεν είναι αντίθετος με τη δημιουργία ΧΥΤΒΑ, αλλά όχι στην περιοχή. Πρότεινε να γίνει σε κάποιο από τα αδρανή λατομεία που διαθέτει η χώρα.

Ο Δήμαρχος, αφού άκουσε τις αιτιάσεις των δημοτικών συμβούλων, ενημέρωσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τις ενέργειες τις οποίες έκανε.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή του στον κ. Κ. Μπακογιάννη, του ζήτησε να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα και να ενημερώσει το σώμα για το θέμα του ΧΥΤΒΑ. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας αποδέχτηκε το αίτημα και θα παραστεί στο Δ.Σ. μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο κ. Β. Περγάλιας ζήτησε επίσης, μέχρι να γίνει η ενημέρωση του κ Μπακογιάννη, να μην γίνει ΦΕΚ το Σχέδιο Δράσης για το Βιομηχανικό Πάρκο στο Σχηματάρι κάτι που έγινε αποδεκτό.

Μάλιστα ο κ. Β. Περγάλιας δεσμεύτηκε πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να υπογράψει την απόφαση μέχρι να γίνει η ενημερωτική συζήτηση και να ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τανάγρας.

Κατά τη συζήτηση το λόγο έλαβαν ο Αντιδήμαρχος Σχηματαρίου κ. Ηλίας Δημητρίου και ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Γιάννης Γκίνης, οι οποίοι τόνισαν ότι η Δημοτική Αρχή έχει πάντα  στόχο τη βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και δεν προτίθεται να λάβει μια απόφαση που θα έθετε σε κίνδυνο την περιοχή, όσον αφορά το περιβάλλον και την υγεία των δημοτών. Ενώ επεσήμαναν ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης του ΧΥΤΒΑ καθώς ήδη το Δ.Σ. έχει λάβει αρνητική απόφαση για την εγκατάστασή του.