Ο Κ. Μπακογιάννης και ο Β. Περγάλιας στην εκδήλωση για τα δέκα χρόνια Ποιμαντορίας του κ.κ. Ιερώνυμου Β΄ (Εικόνες)

Τη συμπλήρωση  δέκα χρόνων Ποιμαντορίας του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος γιόρτασε ο Αρχιεπίσκοπος  κ.κ. Ιερώνυμος ο Β΄, με μια λιτή και συγκινητική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής το απόγευμα της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου.

Την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εκπροσώπησε ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μπακογιάννης και από το Δήμο Τανάγρας, από όπου κατάγεται ο Αρχιεπίσκοπος, παρέστη ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Περγάλιας, καθώς και ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΤ κ. Αλέξανδρος Ανυφαντής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όλοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και εκπρόσωποι  των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ  κ. Πατούλης και πλήθος κόσμου.

Έτη πολλά και ευλογημένα Μακαριώτατε.

 

 

Η Ποιμαντορία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Β΄

Μετρώντας δέκα χρόνια στο τιμόνι της Εκκλησίας  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμος ο Β΄ έχει μια  σπουδαία προσφορά.

Υπό τη δική του καθοδήγηση πρόσφερε στον λαό, την περίοδο της πιο μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη χώρα μας μέσα από την “Αποστολή” και τις υποδομές και δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο με εκατοντάδες χιλιάδες συσσίτια για μεγάλους και μικρούς στα σχολεία.

Με μία πρωτοφανή και συντονισμένη προσπάθεια που ξεκίνησε η Εκκλησία μέσα από το πρόγραμμα “Όλοι μαζί μπορούμε” που αποτέλεσε τη βάση για την πρώτη μεγάλη μάχη στην καταπολέμηση της κρίσης.

Δημιούργησε ένα Πολιτιστικό Κέντρο “διαμάντι” στο κέντρο της Αθήνας, στο Ρούφ και μία εξαίρετη υποδομή Πολιτισμού στο Συνοδικό Μέγαρο.

Ένα πρότυπο κέντρο για άτομα τρίτης ηλικίας, ευρωπαϊκού επιπέδου, στο Δήλεσι Βοιωτίας (Κέντρο Γεροντολογίας).

Ένα πρότυπο κέντρο για το Αλτσχάιμερ στο Χαλάνδρι (Καρέλλειο Ίδρυμα) που όμοιό του δύσκολα βρίσκεις.

Το Κέντρο Γεροντολογίας που θα ανοίξει σε λίγους μήνες στο Δήλεσι του Δήμου Τανάγρας. Και το Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας στη γενέθλια γη του τα Οινόφοιτα.

Μία εντυπωσιακή Βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής στου Ψυρρή που συνδυάζει την αρχιτεκτονική, τις υποδομές και την ουσία με εξαιρετικές εκδηλώσεις και προγράμματα.

Ιδιόκτητες Κατασκηνώσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών για μικρούς αλλά και τη δυνατότητα να φιλοξενεί και ενήλικες.

Κληρικούς και στελέχη της Εκκλησίας. Στην μαγιά της Εκκλησίας, τον απλό παπά, επένδυσε από την πρώτη στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος. Στο πλαίσιο αυτό φρόντισε ουσιαστικά  για την επιμόρφωσή του. Τη δια βίου εκπαίδευση μέσα από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης.

Άνοιξε Παιδικούς σταθμούς,  ιδρύματα και φορείς (Κέντρο Στήριξης Οικογένειας, Ίδρυμα Κόκκορη).

Επίσης ίδρυσε Οργανωμένη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής. Ο Αρχιεπίσκοπος αγκάλιασε τον πολιτισμό. Και πήρε πρωτοβουλίες για να στηρίξει την Εκκλησία, διαπραγματευόμενος αθόρυβα αλλά σκληρά με τις εκάστοτε κυβερνήσεις για να μπορέσει να εξασφαλίσει τα αυτονόητα για όσους γνωρίζουν τα της Εκκλησίας, που πολλοί πολιτικοί όμως αμφισβητούν (εκκλησιαστική εκπαίδευση, μισθοδοσία κλήρου, εκκλησιαστική περιουσία κ.λπ.).