Ο Μανώλης Γλέζος στην Αντιφασιστική Εκδήλωση στις Φυλακές Ωρωπού

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017. Φυλακές Ωρωπού. Σαράντα τρία χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, οι μνήμες επιστρέφουν στο μακρινό και συνάμα τόσο κοντινό …1967.

Στις Φυλακές του Ωρωπού η Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού και η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Διονύσου διοργάνωσαν τη δική τους Αντιφασιστική εκδήλωση θύμησης με θέμα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑ!».

Ένα μνημείο του “πρόσφατου χθες”, το οποίο έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη του λαού μας, ως χώρος φυλάκισης πολιτικών κρατουμένων στη νεότερη ελληνική ιστορία, ως ένας τόπος εξορίας και βασανισμού χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων, με στόχο την «εθνική αναμόρφωση» τους, δηλαδή τη βίαιη αποκήρυξη των ιδεών τους και την απάρνηση της αγωνιστικής τους ιστορίας.

Καλεσμένοι αυτή τη φορά και ΟΧΙ “βιαίως προσαγόμενοι”, όπως το 1967, οι πολιτικοί κρατούμενοι, τότε, εδώ στον Ωρωπό, ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ και ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, που μοιράστηκαν με τους δεκάδες συμμετέχοντες τις μνήμες του χθες συζητώντας μαζί τους για τους αγώνες του σήμερα.

Στην παρέα βρέθηκε  και ο Κώστας Παπαδάκης, Δικηγόρος του «Κινήματος των Διοδίων», του Τάσου Θεοφίλου αλλά και των Αιγυπτίων ψαράδων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, για να μοιραστεί κι αυτός  μαζί με τους παρευρισκόμενους  τις συγκλονιστικές στιγμές της αστικής δικαιοσύνης σήμερα!

Η μορφή του Μανώλη Γλέζου στο χώρο των Φυλακών συγκλόνισε. Παρά τα χρόνια που βαραίνουν τους ώμους του, αλλά με  τη σκέψη του  καθάρια και τη  ματιά του αστραφτερή,  να ξυπνάει θύμισες του χθες. Μαύρες στιγμές της σύγχρονης πολιτικής  ιστορίας που καθόρισαν το μέλλον του τόπου. Καθήλωσε με τη διαύγεια της σκέψης του, την πολιτική ανάλυση  και το τελευταίο του βιβλίο ανά χείρας «Ακρωνύμια», να διδάσκει για την αριστερά των ονείρων του και τις ιδέες και τα ιδανικά μιας ανεπιτήδευτης Αριστεράς που δεν πρέπει να χαθούν στο βωμό του μικροσυμφέροντος.

Ακολούθησε η υπέροχη θεατρική παράσταση, σε απόδοση από το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ του Σπύρου Τζόκα, της ζωής του Μικρασιάτη αγωνιστή-μάρτυρα Ναπολέοντα Σουκατζίδη, της σύντομης ζωής του και ταυτόχρονα λεηλατημένης. Από φύτρα μικρασιατική είναι. Από εκεί ξεκινάει η ιστορία του. Το 1909.

Και η Ιστορία του τόπου 1909 – 1944.

Οι μικρασιατικοί τόποι, οι σχέσεις με τους Τούρκους, οι εκτοπισμοί του 1914 – 15, η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, η τραγωδία και η καταστροφή, ο νόστος και η απώλεια, η αποκατάσταση και η προσαρμογή, ο μεσοπόλεμος, το ιδιώνυμο, η οικονομική κρίση, οι τόποι εξορίας, η 4η Αυγούστου, ο πόλεμος, η κατοχή, η αντίσταση… οι εκτελέσεις. Η τραγική ιστορία της πατρίδας μας με φόντο τη διαδρομή ενός προσώπου, ενός ηρωικού ανθρώπου.

Έπαιξαν οι ηθοποιοί   Γιάννης Καρούνης και  Ειρήνη Μελά.

Η καλοκαιρινή αυτή μυσταγωγική βραδιά, έκλεισε με μουσικές και τραγούδια… “εκ των ενόντων”.

*Στο χώρο λειτούργησε και  έκθεση φωτογραφίας