Ο  Μουζάλας άδειασε την κυβέρνηση στο μεταναστευτικό

Σε μια συμφωνία κόλαφο έχει τυλίξει η Ε.Ε. και η Τουρκία τη χώρα μας στο θέμα του μεταναστευτικού με την ελληνική κυβέρνηση απλό θεατή και αδύναμη να αντιδράσει.

Η αποκάλυψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ότι «Αν φύγουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά και πέσει η συμφωνία, κάθε βράδυ θα έρχονται 2.000 άνθρωποι στη Χίο», προκαλεί, τουλάχιστον, θυμηδία

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κατέρριψε το επιχείρημα που επικαλείται η κυβέρνηση ότι αν μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα θα πέσει η συμφωνία, καθώς, όπως εξήγησε, «η συμφωνία δεν το γράφει αυτό, προκύπτει από την ερμηνεία της συμφωνίας».

Είναι σαφές ότι η ΕΕ και η Τουρκία ερήμην της χώρας μας έχουν αποφασίσει την εγκατάσταση χιλιάδων παράτυπων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου χωρίς δυνατότητα μεταφοράς τους στην ηπειρωτική χώρα. Γι αυτό και το υπουργείο μελετά την κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων στα νησιά καθώς είναι φανερό ότι οι μετανάστες ήρθαν για να μείνουν.

Ο κ. Μουζάλας μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι το 80% όσων έρχονται πλέον στα νησιά είναι παράτυποι μετανάστες, ενώ παραδέχθηκε καθυστερήσεις στο θέμα της χορήγησης ασύλου, καθώς πλέον το 97% όσων φτάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ζητούν άσυλο ενώ πριν από τη συμφωνία το ποσοστό αυτό ήταν 2%.

«Ναι, είναι μια πολύ δύσκολη συμφωνία που κάνει καλό στη χώρα μας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε 100-150 χιλιάδες μετανάστες και με κλειστά σύνορα», πρόσθεσε.

Τέλος, δεσμεύθηκε ότι θα δημιουργηθούν κλειστά κέντρα στα νησιά παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ενώ παράλληλα κατηγόρησε το δήμο Χίου ότι υπαναχώρησε όσον αφορά την κατασκευή νέου καταυλισμού στην περιοχή ΧΑΔΑ, παρά το γεγονός ότι είχε αρχικά συμφωνήσει σε αυτή τη λύση, ενώ κατήγγειλε ότι η Νέα Δημοκρατία υποκινεί ενέργειες που υπονομεύουν τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης σε διάφορα νησιά για άτομα που έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά.