Ο Μπλούμπεργκ ζεσταίνεται για υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ

25.1.2016

Απροσδόκητη τροπή ενδεχομένως να πάρουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ εάν ο δισεκατομυριούχος πρώην Δήμαρχος της Νέας Υόρκης κ. Μάικλ Μπλούμπεργκ αποφασίσει τελικά να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times.

Το δημοσίευμα επικαλείται καλά ενημερωμένες πηγές που ανέφεραν ότι ο 73χρονος Μπλούμπεργκ έχει δώσει εντολές στους συμβούλους του να καταρτίσουν τα σχέδια για να ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία του στις αρχές Μαρτίου.

«Αν είχα να επιλέξω μεταξύ του προέδρου (Ντόναλντ) Τραμπ ή του προέδρου Μπλούμπεργκ, ασφαλώς θα προτιμούσα τον πρόεδρο Μπλούμπεργκ» είπε ο Άλαν Πάτρικοφ, στενός φίλος του πρώην δημάρχου, που έχει στηρίξει οικονομικά την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.
Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης προτίθεται να διαθέσει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την περιουσία του για την υποψηφιότητά του.

Με ανάμικτα συναισθήματα αντιμετώπισαν οι επίδοξοι υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ την ανακοίνωση του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ ότι ενδέχεται να διεκδικήσει και ο ίδιος την προεδία στις εκλογές του Νοεμβρίου, κάτι που έκανε τον Μπέρνι Σάντερς, τον υποψήφιο για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, να μιλήσει για μάχη μεταξύ δισεκατομμυριούχων.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι μια ενδεχόμενη ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Μπλούμπεργκ θα αφαιρούσε ψήφους από το Δημοκρατικό κόμμα και θα αποτελούσε πλήγμα για την Κλίντον. Θα ήταν όμως βαρύ το φορτίο και για τον ίδιο. Ο τελευταίος ανεξάρτητος υποψήφιος, ο Ρος Περό, συγκέντρωσε ποσοστό 18,9% στις εκλογές του 1992 και ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι συνέβαλε με τον τρόπο αυτό στη νίκη του Μπιλ Κλίντον επί του απερχόμενου προέδρου Τζορτζ Μπους.

Η  ίδια η Κλίντον είπε ότι ελπίζει πως θα εξαλείψει τους λόγους για τους οποίους προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης. “Είναι καλός μου φίλος και θα κάνω το καλύτερο που μπορώ για να κερδίσω το χρίσμα. Όπως το καταλαβαίνω εγώ, είπε ότι θα το κάνει αν εγώ δεν πάρω το χρίσμα… Θα τον απαλλάξω από αυτό”, είπε στην εκπομπή Meet the Press του NBC.

Πιο ικανοποιημένος απ’ όλους εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ. Σημείωσε ότι με τον Μπλούμπεργκ διαφωνούν στα θέματα των αμβλώσεων και της οπλοκατοχής και ότι θα του άρεσε να τον έχει για αντίπαλο. Ο Μπλούμπεργκ έχει δηλώσει ότι θέλει πιο αυστηρούς ελέγχους στην πώληση όπλων και τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να επιλέγουν αν θα κάνουν άμβλωση ή όχι.

“Ξέρω πολύ καλά τον Μάικλ και θα μου άρεσε να συναγωνιστώ μαζί του”, είπε ο Τραμπ στο CNN.

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο νυν δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο στην εκπομπή This Week. “Δεν πιστεύω ότι ο λαός αυτής της χώρας θέλει να δώσει περισσότερα χρήματα σε δισεκατομμυριούχους σε αυτή τη φάση. Δεν πιστεύω ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι δισεκατομμυριούχοι είναι εκείνοι που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μια πιο δίκαιη οικονομία”, υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ